Surprizele pregătite buzoienilor de Consiliul Județean, la 164 de ani de la Mica Unire
Autoritățile jjudețului invită buzoienii la o serie de evenimente istorice, culturale și artistice dedicate celei de-a IV-a ediții a programului cultural-educativ „Hai să dăm mână cu mână la Muzeul Județean”.
În urmă cu 164 de ani, buzoienii luau parte la evenimentele considerate a reprezenta „primul pas” către înfăptuirea României Mari. Entuziasmul lor a fost marcat de presa vremii care nota că, după înfăptuirea Micii Uniri, Cuza a luat țara „la pas”. A poposit și în vechiul târg al Buzăului unde, la 6/19 februarie, 1859, „…buzoienii i-au facut domnului o primire triumfală” care „a făcut mare impresie Măriei Sale Prințul”. „În aclamațiile multimii, Cuza a intrat în Catedrala Episcopală. Seara, atmosfera în oraș a fost feerică, totul culminând cu reținerea în oraș peste noapte a domnitorului, programul acestuia schimbându-se complet”, consemnează scriitorul Gheorghe Petcu în „Legendele și Istoria Județului Buzău”.
Popasul domnitorului la Buzău a determinat schimbarea numelui principalei străzi comerciale a urbei, din Strada Târgului în Strada Cuza Vodă, denumire păstrată și astăzi.
Anul acesta, la împlinirea celor 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, buzoienii sunt invitați să sărbătorească, împreună, după o pauză de doi ani, generată de pandemia de coronavirus, Mica Unire. Domnia lui Alexandru Ioan Cuza, deși scurtă (1859-1866), a fost perioada de maximă dezvoltare a României moderne, prin recunoașterea Unirii depline, crearea primului Parlament unic al Romaniei și al primului Guvern Unitar, ca și prin reformele sale: adoptarea primei Constituții românești, reforma electorală, secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrară, a învățământului.
Prin programul cultural-educativ „Hai să dăm mână cu mână la Muzeul Județean”, ediția a VI-a, Consiliul Județean Buzău și instituțiile de cultură din subordine și-au propus să marcheze, împreună cu buzoienii de toate vârstele, unul dintre cele mai importante evenimente din istoria României moderne, printr-o serie de evenimente care au fost pregătite cu mare migală. Buzoienii vor putea să se prindă din nou în horă și să-și dea „mână cu mână”, cu aceeași emoție ca acum 164 de ani și cu mândria de a fi români.
La Centrului Muzeal „I.C. Brătianu”, Consiliul Județean Buzău, alături de Muzeul Județean Buzău, Teatrul „George Ciprian” și Centrul Județean de Cultură și Artă îi invită pe buzoieni să participe la evenimentele vor avea loc începând cu ora 10.30, după următorul program:
• 10.30 – Deschiderea oficiala
• 11.00 – Reenactment cultural – «Mari români»
• 11.20 – Hora Unirii
• 11.30 – Concert Ansamblul etnofolcloric „Plăieșii“ și Ansamblul folcloric „Plaiurile Mioriței“ Buzău. Intrarea este gratuită.
• 16.00 – Sala Mare a Consiliului Județean Buzău- Concert Ansamblul etnofolcloric „Plăieșii” și Zinaida Julea. Accesul în sală se va face pe bază de invitații, în limita locurilor disponibile. Invitațiile vor putea fi ridicate de la sediul Consiliului Județean Buzău, în zilele de 17 și 18 Ianuarie, în intervalul orar 10.00-14.00.
De asemenea, în ziua de 24 ianuarie, vizitarea tuturor spațiilor expoziționale ale Muzeului Județean este gratuită.