Festivalul Cârnaților de Pleșcoi încheie luna septembrie cu sănătate și voie bună

16 septembrie 2023 | 0 comentarii |

 În weekendul care face trecerea dintre sptembrie și octombrie va avea loc a X-a ediție a evenimentului care, din acest an, oferă participanților, pe lângă produsele tradiționalele ale zonei, momente artistice, ateliere de creație și alte surprize.

 

Consiliul Județean Buzău, A.D.I. „Ținutul Buzăului”, Primăria Berca și Băcănia lu’ Nea Ticu (deținătoarea mărcii înregistrate a festivalului) organizează, în perioada 31 septembrie – 1 octombrie, cea de-a X-a ediție a „Festivalului Cârnaților de Pleșcoi”, cu sprijinul partenerilor: Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău, Muzeul Județean Buzău, Luxuria Travel, Asociația Ținutul Buzăului și Marketing lab.

În fiecare zi de festival vor avea loc spectacole de muzică și dans și degustări de produse tradiționale, iar buzoienii își vor putea achiziționa, de la producătorii și comercianții prezenți la eveniment, preparate tradiționale din carne, brânzeturi, legume, plăcinte și alte bunătăți. Evenimentul va avea loc la Berca, la fel ca și edițiile anterioare, în spațiul Târgului comunal, iar intrarea va fi liberă.

 

Petre Emanoil Neagu

Începând cu anul acesta, Festivalul Cârnaților de Pleșcoi va avea un nou format, iar participanții sunt așteptați cu vestiții cârnați care își trag numele de la localitatea unde sunt produși după o rețetă tradițională, cu must proaspăt și alte produse tradiționale, dar și cu multe alte surprize.

„Festivalul Cârnaților de Pleșcoi reprezintă unul dintre evenimentele prin care promovăm gastronomia buzoiană. Ne dorim ca acest festival să fie o experiență culinară deosebită și, în aceeași măsură, un festival prin care vom promova județul Buzău din punct de vedere turistic și cultural. Este o ocazie perfectă pentru vizitatori să se bucure de produse sănătoase, preparate după rețete autentice, să descopere obiectivele turistice din zonă, să participe la degustări și să descopere secretele acestei arte culinare a preparării cârnaților de Pleșcoi. Vor fi și meșteri populari, și specialiști în gastronomie din alte zone, iar muzica de calitate, jocul și voia bună vor completa atmosfera”, a transmis președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

 

Producătorii locali atestați vor fi prezenți cu produse tradiționale precum cârnați de Pleșcoi, babic, pastramă de oaie, ghiudem, dar și alte preparate apetisante care vor putea fi degustate dar din care cei care doresc să-și ofere și mai târziu bucuria de a le degista, pot cumpăra pentru a-și umple cămara.

Pentru a oferi o experiență culinară autentică și completă, vor fi prezentate și alte produse cu care ne mândrim (vinuri, brânzeturi, produse apicole etc), dar și rețete ce se vor găti sub ochii participanților, precum ciorba de babic sau preparate pe bază de cârnați de Pleșcoi”, spun organizatorii.

Tabloul va fi completat de Ateliere pentru copii „Tradiția merge mai departe” (sâmbătă și duminică între orele 13.00-14.00 și 16.00-17.00), în cadrul cărora copiii vor putea să prepare cu mânuțele lor faimoșii cârnați de Pleșcoi, pe care îi vor pregăti și degusta la finalul atelierului. Va avea loc și o degustare de produse tradiționale (în intervalul orar 12.00-13.00), Meșteri populariMuseum bus – experiență culturală inedită oferită de Muzeul Județean Buzău, Photo corner tradițional – oaspeții vor putea să își facă poze într-un cadru tradițional, Live cooking show – bucătari experimentați, ce vor pregăți rețete deosebite.

 

Având în vedere că festivalul are loc la Berca, în Geoparcul UNESCO „Ținutul Buzăului”, nu vor lipsi nici atelierele pentru copii „Laboratorul Umblător”, ce vor avea loc la GeoGate – centru de vizitare considerat Poarta de intrare în Geoparc, iar voia bună va fi asigurată de artiști renumiți la nivel local sau național, cu participarea unui artist din Republica Moldova.

Sâmbătă, 30 septembrie, între orele 15.00-20.00, atmosfera festivalului va fi întreținută de: Ansamblul Drăgăicuțele, Grupul instrumental Petrică Popescu CJCA, Ansamblul Folcloric Plaiurile Mioriței, Oana Radu Band și Igor Cuciuc.

Duminică, 1 octombrie, între orele 15.00-19.00, voia bună va fi asigurată de: Ansamblul folcloric Plaiurile Mioriței, Neagu Zamfir, Alexandra Panaete și Taraful Ionel Tudorache.

Pe lângă standurile producătorilor tradiționali, Consiliul Județean Buzău va amenaja și un stand de promovare turistică a județului Buzău, cu scopul de a prezenta întreaga ofertă turistică și culturală a județului Buzău unui număr cât mai mare de turiști.

 

În 2019, Comisia Europeană a aprobat înscrierea „Cărnaților de Pleșcoi”, cel mai cunoscut produs tradițional românesc din zona Buzăului, în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP). Acești cârnați pot fi produși, astfel, numai în zona Buzăului, fără nicio abatere de la rețeta tradițională, și pot fi vânduţi oriunde în Europa, iar cumpărătorii au certitudinea că ceea ce consumă este garantat de statul român.

Subţiri și foarte condimentați, cârnații de Pleșcoi au transformat, prin renumele lor, toată zona Berca din care face parte și satul Pleșcoi, aflat în vecinătatea celebrilor Vulcani Noroioși, într-un obiectiv turistic, iar localnicii le-au închinat un festival care atrage, anual, sute de vizitatori.

Cârnaţii de Pleşcoi au la bază carnea de oaie însă pot conţine şi carne de vită, mult cimbru, boia, ardei iute şi alte ingrediente pe care numai producătorii locali le știu.  Lipsa aditivilor, folosirea de mirodenii, conservanți și membrane naturale fac ca produsele rezultate să rămână naturale și sănătoase. Singurii conservanți folosiți sunt sarea și fumul de lemn de esență tare, fără rășină.

 

Prima atestare a legăturii dintre localnicii din Pleșcoi și creșterea oilor vine din timpul lui Radu Paisie (1545-1554). În hrisoavele negustorilor brașoveni se pomenește de două transporturi de piei de oaie din Pâcle și Pleșcoi, ambele sate ale comunei Berca, în valoare de aproape 1500 aspri, semn că în această zonă se tăiau multe animale, iar pregătirea cărnii era încă de pe atunci o îndeletnicire de bază a localnicilor.

Legenda „Cârnaților de Pleșcoi” spune că în zona dintre dealurile și vadul Buzăului își făcuse tabără o ceată de haiduci care prindeau oile bogaților munteni când veneau la târg la Buzău și, ca să nu-i prindă potera cu prada vie, o făceau pastramă și cârnați. Metoda preparării cârnaților a fost preluată de săteni și transmisă din generație în generație. Carnea oilor din această are o savoare deosebită, iar produsele obținute din această carne au un gust nemaiîntâlnit.

Metoda de preparare s-a transmis şi în localităţile învecinate – Berca, Sătuc, Joseni, Răteşti, Pleşeşti, Pâcle, Mănăstirea Răteşti, Cojanu, Ţâţirligu, Viforâta, Băceni, Săpoca sau Măteşti, dar începând cu secolul XIX, acești cârnați   au fost produși şi valorificați mai ales în satul Pleşcoi.

 


Adaugati un comentariu


 

*