Donatorii de celule stem, șansa la viață pentru pacienții care au nevoie de transplant medular

16 septembrie 2023 | 0 comentarii |

Aproape 60 de adulți și peste 40 de copii sunt pe lista de așteptare a Institutului Clinic Fundeni, în vederea unui transplant medular sau în căutarea unui donator de celule stem hematopoietice neînrudit.

 

Dr Alina Tanase

Transplantul medular este în creștere în țara noastră, iar șansele pacienților aflați pe listele de așteptare de a găsi un donator compatibil cresc pe măsură ce tot mai mulți români se înscriu în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Avem pe lista de așteptare pacienți de toate vârstele. Sunt aproape 60 de pacienți adulți care așteaptă un transplant în următoarele luni, predominant pacienți cu leucemie acută, dar și pacienți cu anemia plastică și alte boli hematologice maligne. Cu siguranță că ne dorim să creștem activitatea de transplant. Suntem foarte aproape de a deschide un nou centru de transplant și la Cluj. Sperăm că vor prelua și dânșii o parte din transplanturi și sperăm că în următorii ani vom reuși să facem această listă de așteptare mai scurtă și să oferim această procedură mai rapid tuturor pacienților care au nevoie”, a afirmat prof. dr. Alina Tănase, preşedintele Societăţii Române de Transplant Medular, în cadrul unui eveniment organizat în contextul Zilei mondiale a donatorilor de celule stem hematopoietice, celebrată anual, pe 16 septembrie.

 

Peste 2.000 de transplanturi s-au efectuat la Institutul Clinic Fundeni în cei zece ani care au trecut de la prima intervenție de acest tip, majoritatea fiind realizate cu celule de la donatori neînrudiți. La ora actuală, pe lângă cei aproape 60 de adulți, pe lista de așteptare se află și peste 40 de copii care așteaptă procedura de transplant

Pentru unii dintre ei avem identificat donatorul și așteptăm doar confirmarea datelor de disponibilitate pentru donare, dar sunt și mulți copii care își așteaptă un donator. N-aș vrea să vă transmit emoția părinților care ne întreabă aproape în fiecare zi dacă știm când va fi posibil lucrul acesta… Cred că trebuie cu toții să sensibilizăm oamenii sănătoși, tinerii, mai ales bărbați tineri care să doneze cellule stem hematopoietice. Șansa pacienților români este de a găsi donatori în populația din România. De aceea insistăm și facem apel la oamenii de bine din țara aceasta să se înscrie în Registrul donatorilor pentru că vor putea dărui viață”, a explicat conf. dr. Anca Coliță, managerul I.C. Fundeni.

 

96.921 de donatori potențiali s-au înscris până în prezent în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, 4.532 dintre ei înscriindu-se numai în 2023. De la înființarea Registrului, în aprilie 2013, 430 de pacienți români au fost transplantați cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți. Pentru 22 dintre aceștia, persoanele compatibile au fost din România, iar pentru ceilalți, donatorii compatibili au fost găsiți în registrele altor țări, precum Germania, Polonia, Marea Britanie, Italia, Spania, Franța, Cipru, Israel, Grecia, Elveția, Suedia, Slovenia, Belgia, Austria, Turcia sau India.

70.000 de potenţiali donatori înscrişi sunt testaţi minim HLA, HLA-B, HLA-DRB1. Baza de căutare este incomparabil mai mare datorită interconectării cu registrele internaţionale din 56 de ţări. Donatorii potenţiali înscrişi sunt reprezentanţi în cadrul segmentelor de vârstă în mod echilibrat pe grupe de vârstă. Cel mai bine reprezentaţi sunt bărbaţii cu vârsta 26-35 de ani şi 36-45 ani. Cei mai mulţi potenţiali donatori înscrişi sunt din Oradea, Bucureşti, Timişoara, Arad, Olt, Galaţi”, a precizat Traian Laurian Arghişan, directorul general interimar al Registrului.

 

În Registrul Mondial al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice sunt înscrişi 42 de milioane de potenţiali donatori din 56 de ţări. Peste un milion de pacienţi au făcut transplant de CSH. Anual, 50.000 de pacienţi aşteaptă un donator neînrudit compatibil, iar 50% dintre pacienţii cu donator identificat îl găsesc în altă ţară. Din anul 2013 până în prezent au fost solicitate servicii de căutare pentru 2.219 pacienţi străini.

Este necesară creşterea numărului donatorilor înscrişi în Registru din toate zonele ţării, mărind şansele de a a salva mai mulţi pacienţi care suferă de boli hematologice severe”, a adăugat directorul Registrului.

În România, în prezent, 41 de pacienți români sunt în așteptarea unui donator compatibil. În lume, la fiecare 3 minute, un om este diagnosticat cu un cancer de sânge, iar singura soluție terapeutică o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice.

 

Principalul avantaj al transplantului de celule stem hematopoietice este că oferă o șansă la vindecare sau de remisiune îndelungată a bolii pacienților care suferă de cancere de sânge și au indicație pentru această procedură. Datele arată că în leucemia acută cu risc înalt, rata de supraviețuire la 5 ani este de 60- 70% după transplant, față de doar 10% la persoanele fără transplant.

Transplantul de celule stem hematopoietice poate salva viața pacienților în cazul a peste 70 de boli grave de sânge, printre care leucemiile, limfoamele, mieloamele, anemia aplastică și anemiile hemolitice ereditare severe, dar și în cazul unor afecțiuni precum sindromul mielodisplazic, boli ereditare ale sistemului imunitar și tulburări metabolice moștenite.

Modalitatea de înscriere în Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem, precum și date despre și ce înseamnă donarea de celule stem hematopoietice, găsiți AICI.

 


Adaugati un comentariu


 

*