Concert festiv susținut de Orchestra Medicilor, la un eveniment organizat de Biroul OMS România

5 aprilie 2024 | 0 comentarii |

Ziua Mondială a Sănătăţii 2024 a fost marcată în avans de Biroul OMS România, printr-un eveniment organizat la Palatul Bragadiru din București, în cadrul căruia Orchestra Medicilor „Dr. Ermil Nichifor” a susținut un concert impresionant.

 

Ziua Mondială a Sănătății, celebrată în fiecare an la data de 7 aprilie, a fost marcată în avans de Biroul de ţară al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) România, care a organizat joi seară, la Palatul Bragadiru din Bucureşti, un eveniment special în cadrul căruia a fost subliniat ecoul temei globale din acest an, care susține dreptul oricărei persoane, indiferent de locul în care se află, de a avea acces echitabil la servicii de sănătate de calitate, la educaţie şi informare, la apă potabilă sigură, aer curat, alimentaţie adecvată, locuinţe de calitate, condiţii de muncă şi de mediu decente şi, nu în ultimul rând, dreptul de a nu fi discriminată.

„Suntem onorați să marcăm împreună sfârșitul celui de-al 75-lea an de la înființarea OMS și să sărbătorim Ziua Mondială a Sănătății 2024 cu tema «Sănătatea mea, dreptul meu», ce susține drepturile tuturor, oriunde în lume, de a avea acces la servicii de sănătate de calitate”, a transmis dr. Caroline Clarinval, șefa Biroului de țară al OMS România, în deschiderea evenimentului.

 

În contextul în care mai mult de jumătate din populația lumii nu dispune de servicii medicale esențiale, iar obiectivul OMS este ca nicio persoană să nu fie exclusă, accesul la asistență medicală fiind un drept fundamental al fiecărui om, dr. Caroline Clarinval a subliniat că România este o țară cu un angajament politic puternic pentru îmbunătățirea accesului la servicii de sănătate de calitate și are o forță de muncă incredibil de dedicată în domeniul sănătății, care își tratează pacienții cu grijă și demnitate. Într-o epocă în care resursele sunt limitate, investițiile în sistemul de sănătate sunt esențiale pentru a proteja viețile oamenilor. „Biroul OMS România este recunoscător pentru colaborarea cu toți partenerii noștri din domeniul sănătății în România și așteptăm cu nerăbdare să continuăm cooperarea și susținerea reciprocă pentru a atinge viziunea noastră comună: «SănătatePentruToți»”.

 

La evenimentul organizat de OMS România au fost prezenți parteneri principali și stakeholderi, reprezentanți ai Guvernului, ai misiunilor diplomatice, ai principalelor instituții din domeniul sănătății, ONG-urilor internaționale și ai comunității medicale din România, între care consilierul prezidențial pentru Sănătate, conf. univ. dr. Diana Păun – consilierul pe probleme de Sănătate al Administrației Prezidențiale, dr. Tiberius Brădățan – secretarul de Stat, Ministerul Sănătății, dr. Valeria Herdea – președinte Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), care au transmis scurte mesaje de susținere a obiectivelor OMS și implicare în consolidarea sănătății, cu toții fiind de acord că „accesul la servicii de sănătate ar trebui să fie o realitate, nu un privilegiu”.

Principala atracție a serii a fost însă concertul impresionant susținut de Orchestra Medicilor „Dr. Ermil Nichifor”, care a interpretat Bach, Ceaikovski, Haydn și Popovici. De asemenea, o expoziție care a ilistrat momente cheie din istoria progresului în domeniul sănătății din România și din întreaga lume a împodobit spațiul istoric din centrul Bucureștiului și a impresionat participanții la eveniment.

 

Ziua Mondială a Sănătății este celebrată anual la 7 aprilie, dată la care, în 1948, a fost înființată Organizația Mondială a Sănătății (OMS). În urmă cu 76 de ani, în urma celui mai sângeros și nimicitor război din istoria omenirii, a intrat în vigoare Constituția OMS, un tratat prin care națiunile lumii au recunoscut că sănătatea nu este doar un drept fundamental al omului, ci și un element fundamental pentru pace și securitate.

În fiecare an, de Ziua Mondială a Sănătății se atrage atenția asupra unui subiect de sănătate care îi preocupă pe oamenii din întreaga lume. Tema din acest an este „Sănătatea mea, dreptul meu”, care atrage atenția asupra dreptului fiecărui om de pe planetă de a avea acces la servicii de sănătate.

Biroul OMS România a fost înființat în 1990, la București pentru a desfășura o serie de activități în domenii prioritare: consolidarea accesului la medicamente accesibile și de calitate; asistența medicală primară, inclusiv cea comunitară; îngrijirea mamei și copilului; sănătatea reproducerii și planificarea familială; sănătatea mintală; prevenirea, supravegherea și controlul HIV/SIDA, tuberculozei și hepatitelor. Principalul său obiectiv este de a sprijini Ministerul Sănătății și Guvernul României în dezvoltarea politicilor de sănătate, îmbunătățirea sănătății populației și răspunsul la urgențele multiple.

 

Credit foto: WHO / Mihai Eremia

 


Adaugati un comentariu


 

*