Taxa pe boală, eliminată pentru anumite categorii de bolnavi

4 aprilie 2024 | 0 comentarii |

Guvernul a eliminat joi, prin ordonanță de urgență, impozitul de 10% pe concediile medicale, în cazul mamelor cu copii bolnavi, a gravidelor, a pacienților cu afecțiuni oncologice și a cazurilor de urgență. 

 

Introdus prin ordonanță în decembrie 2023, impozitul suplimentar de 10% pe concedii medicale a stârnit critici vehemente din partea pacienților, dar și a medicilor. După trei luni în care bolnavii au plătit această „taxă pe boală”, premierul Marcel Ciolacu a anunțat astăzi, că anumite categorii de pacienți vor fi scutiți „de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical”. „Dacă este nevoie, chemăm toată conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să lucreze azi la Guvern. Trebuie să aprobăm azi acest act, fiindcă pentru oamenii aflați în suferință fiecare zi contează enorm”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

„Prin același proiect, sprijinim tinerele mame defavorizate, cu venituri mici sau aflate în situații critice de viață. România are cel mai mare număr de mame minore din Europa, astfel că această intervenție este extrem de necesară. Propunem un ajutor de 2.000 de lei, acordat o singură dată pentru fiecare nou-născut. Este un sprijin pe care îl extindem până în 2027, cu un buget de 120 de milioane de euro, din fonduri europene”, a mai spus Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

 

Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunțat, ulterior, că actul normativ a fost adoptat și prevede scutirea de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical în cazul gravidelor, al mamelor cu copii bolnavi, al pacienților cu afecțiuni oncologice și pentru cazurile de urgență.

Impozitarea cu 10% a concediilor medicale a fost introdusă în decembrie 2023, prin ordonanță de urgență, pentru a descuraja „abuzul de concedii medicale nejustificate”, după cum declara atunci, premierul.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, motiva la rândul său măsura, prin numărul concediilor medicale care ar fi crescut prea mult și face ca bugetul asigurărilor sociale să nu poată fi susținut. „Am ajuns în situația în care în concediu medical ai salariul mult mai mare decât dacă ai fi la muncă. Cheltuielile pentru concediile medicale au ajuns la cifra record de 6,3 miliarde de lei. Nu vorbim de cei cu boli cronice, cu boli profesionale, de cei cu indemnizații de maternitate și paternitate. (…) Anul trecut s-au aprobat 4,3 milioane de concedii medicale, costurile fiind de peste 6 miliarde de lei”, declara Boloș, în ianuarie.

 

În februarie, anul acesta, Ciolacu spunea că „au fost 274.000 de concedii date pentru că ne-a durut spatele” și „187.000 de concedii medicale date în România fiindcă am strănutat şi am fost răciţi”.

Reprezentanții Casei Națioanale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au declarat însă că cele mai multe concedii medicale sunt pentru boli oncologice, gravide cu probleme de sarcină, probleme care țin de sănătatea mamei și copilului și afecțiuni degenerative. Valeria Herdea, președintele CNAS, a respins ideea că în România s-ar acorda prea multe concedii medicale, atrăgând însă atenția că, mai degrabă, populația țării este foarte bolnavă.

Introducerea așa-numitei „taxe pe boală” l-a nemulțumit și pe ministrul Sănătății, care declara, în februarie 2024, că ministrul Finanțelor nu l-a consultat cu privire la proiectul privind taxa de 10% aplicată concediilor medicale.

 

Tot în februarie, la propunerea senatoarei PNL Nicoleta Pauliuc, Senatul a decis eliminarea impozitării cu 10% (contribuție la sănătate) a concediilor medicale.

Puţină alinare şi dreptate. Amendamentul pe care l-am propus alături de colegii din PNL privind eliminarea impozitului de 10% pentru concediile medicale a fost votat în unanimitate de comisiile reunite de Muncă şi Buget – Finanţe din Senat. Le mulţumesc colegilor din toate partidele pentru înţelegere şi pentru disponibilitatea de a repara o greşeală. Această taxă nu trebuie să mai existe, pentru că nu în felul acesta vom rezolva problema finanţelor ţării”, a scris senatoarea liberală pe rețelele de socializare.

Indemnizațiile pentru concediile medicale erau taxate până la finalul anului trecut cu 25% pentru contribuțiile la asigurările sociale (CAS) și cu 10% impozit pe venit. De la 1 ianuarie 2024, la acestea s-au adăugat încă 10% – contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), „taxei pe boală” fiind introdusă într-un pachet mai amplu de măsuri menite să aducă mai mulți bani la buget. Suma suplimentară obținută la bugetul asigurărilor sociale a fost estimată la 650 de milioane de lei.

 


Adaugati un comentariu


 

*