Angajații din Sănătate, la un pas de greva generală
Timp de o oră, angajați din Spitalul Județean Buzău și din aproape toate spitalele publice din țară au participat la greva de averyisment declanșată de Federația „Solidaritatea Sanitară” la nivel național, manifestându-și astfel nemulțumirile față de veniturile primite pentru munca prestată.
A fost grevă de avertisment în sistemul de sănătate. Angajați din peste 300 de spitale publice din țară au protestat în curțile unităților sanitare timp de o oră, fără a bloca activitatea, nemulțumiți de veniturile care, spun ei, nu le acoperă traiul zilnic, de criza de personal care îi epuizează și de condițiile de lucru.
La Buzău, medici, asistente, infirmiere, brancardieri și reprezentanți ai personalului TESA și auxiliar, membrii și simpatizanți ai filialei județene a Federației „Solidaritatea Sanitară”, au protestat în fața Spitalului Județean de Urgență (SJU), pentru a sublinia amploarea nemulțumirilor existente în sistemul public de sănătate. Reprezentanții sindicaliștilor spun că protestele vor continua până când Guvernul le va soluționa revendicările și se pregătesc deja de greva generală.
„Suntem în grevă de avertisment, deoarece Guvernul României, până acum a refuzat să acorde angajaților din sănătate o majorare a veniturilor salariale suficientă, pentru a asigura cel puțin indexarea cu inflația. Suntem nemulțumiți, de asemenea, că sporurile sunt acordate la nivelul salariilor de bază din 2018. La fel sunt plătite gărzile și turele de noapte, iar personalul este insuficient și epuizat”, susține Cristina Ezeh, liderul Filialei Buzău a Federației „Solidaritatea Sanitară”.
Peste 1.000 de medici (10% dintre medicii care fac gărzi) au semnat deja o declarație de renunțare la contractele pentru gărzi, anunță sindicaluștii. Iar asta, în condițiile în care în foare multe spitale, deja nu se poate asigura continuitatea actului medical, din lipsă de personal. Principala nemulțumire a medicilor este legată de banii încasați pentru gărzi, care sunt la nivelul salariilor din 2018. La SJU Buzău, deficitul de medici este de 30%, dar în alte spitale este și mai mare.
„Ne simțim umiliți și complet desconsiderați. Am trăit perioada până în 2018 în care trebuia să ne împrumutăm ca să trecem de la o lună la alta, iar în 2018 se părea că am intrat într-o perioadă de normalitate. Iată însă că acum, după șase ani, veniturile noastre, care au rămas la același nivel, s-au înjumătățit, în contextul în care fiscalitatea este extrem de ridicată. Este una dintre explicațiile pentru care medicii nu mai sunt dispuși să facă gărzi, iar exodul medicilor va continua. Există deja multe situații în care pacienții compleși vin la spital în urgență, dar nu găsesc toate specialitățile esențiale”, este semnalul de alarmă tras de dr. Victor Ioniță, medic șef Secție ATI și liderul filialei locale a Sindicatului Medicilor, afiliat la Solidaritatea Sanitară.
La fel de nemulțumiți sunt medicii și de volumul mare de muncă, din cauza crizei de specialiști care, spun ei, se va accentua, în condițiile în care decidenții politici nu asigură condiții atractive pentru medicii din sistemul public. Medicul urgentist Adrian Zoican a subliniat efortul pe care îl fac medicii din toate secțiile pentru a acoperi liniile de gardă, fără a fi însă plătiți corespunzător, în condițiile în care numărul prezentărilor la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) este în creștere.
„Criza medicilor nu va fi rezolvată printr-o mărire sub 10 la sută a salariilor, având în vedere că problemele sunt de natură structurală. De un an de zile se negociază legea salarizării care, așa cum se știe, nu se aplică. Se tot dau mici măriri procentuale, pentru a nu mări efortul financiar al Guvernului. Dacă noi ne facem datoria la patul bolnavului, ne facem treaba față de cetățeni, ar trebui ca și Guvernul să facă un efort și să găsească o soluție. De ce trebuie să ajungem de fiecare dată în situația în care ne pleacă specialiștii și nu se pot acoperi liniile de gardă? Au de suferit și pacienții, care sunt nemulțumiți și fără a ști cu ce ne confruntăm, ne acuză pe noi, dar ar trebui înțeles că în actul medical, o parte din responsabilitate ține de decizia medicală, iar restul ține de autorități, care trebuie să asigure condițiile necesare pentru a putea presata un serviciu medical de calitate, care să poată concura cu privatul”, a spus dr. Adrian Zoican.
Medicii spun că s-a ajuns în această situație pentru că, în urma protestelor anterioare, solicitările lor nu au fost ascultate de guvernanți. „Noi am fost de multe ori alături de guvernanți și le-am transmis soluțiile posibile, dar nu se dorește să se facă un efort pentru a recompensa cadrele medicale conform efortului depus. Numărul de prezentări e în creștere, iar liniile de gardă nu sunt toate acoperite. La UPU, spre exemplu, facem foarte multe gărzi și eforturi foarte mari. Mulți ajungem să facem atât de multe ore suplimentare, că atingem maximul admis de lege și s-a ajuns la un prag ridicat de epuizare”, a adăugat dr. Zoican.
La greva de avertisment organizată de Federația „Solidaritatea Sanitară” din Buzău au participat medici din aproape toate secțiile, asistente medicale, infirmiere, brancardieri și reprezentanți ai personalului TESA. Cu toții cer indexarea veniturilor salariale cu inflația, care ar însemna creșterea tuturor salariilor de bază din sănătate cu 32%, eliminarea inechităților salariale, plata gărzilor suplimentare cu tariful orar la normei de bază.
Sindicaliștii spun că s-a ajuns în această situație pentru că în urma protestelor anterioare solicitările lor nu au fost ascultate. Ei spun că și-au trimis revendicările la Guvern, dar nu au primit niciun răspuns.
„Greva de avertisment este parte a protestului angajaților din sănătate împotriva politicilor economice și sociale ale Guvernului, acesta fiind declanșată de Federația „Solidaritatea Sanitară” pe fondul refuzului Guvernului de a negocia și acorda drepturile legitime ale angajaților din sănătate, conform legislației în vigoare, precum și față de lipsa de respect pe care o demonstrează guvernanții o manifestă față de personalul medical”, a concluzionat Cristina Ezeh, liderul „Solidaritatea Sanitară” Buzău.
În consecință, sindicaliștii spun că se pregătesc pentru declanșarea grevei generale, care va avea loc în luna mai, dacă Executivul nu va soluționa, până atunci, revendicările înaintate deja de Federația „Solidaritatea Sanitară”.