„Ținutul Buzăului”, validat Geoparc Internațional UNESCO

13 aprilie 2022 | 0 comentarii |

Membrii Biroului Executiv al UNESCO, reunit la Paris, au votat, astăzi, favorabil includerea „Ținutului Buzăului”/ „Buzău Land” în clubul select al geoparcurilor internaționale.

 

Anuntarea validarii Tinutului Buzaului ca Geoparc UNESCO

O veste importantă a fost primită, astăzi, de Consiliul Județean Buzău și de locuitorii celor 18 comune care fac parte din „Ținutul Buzăului”. După 16 ani de efort comun al Consiliului Județean Buzău, Universității București, Asociației cu același nume și al administrațiilor locale, „Ținutul Buzăului”, cel mai amplu proiect de dezvoltare locală pentru județul Buzău, reprezentativ pentru zona Munteniei și pentru întreaga Românie, a obținut, astăzi, validarea oficială ca Geoparc Internațional UNESCO, fiind astfel recunoscut ca teritoriu cu valori naturale și culturale de importanță globală.

Președintele Consiliul Județean Buzău a anunțat că astăzi, membrii Biroului Executiv al UNESCO reunit la Paris, au votat favorabil includerea „Ținutului Buzăului”/ „Buzău Land” în clubul select al geoparcurilor internaționale. Din cele 16 geoparcuri aspirante la titlul de Geoparc Internațional UNESCO, doar 8 au fost validate. „Ținutul Buzăului” s-a numărat printre „câștigători”, astfel că, de astăzi face parte dintre cele 177 de geoparcuri, din 46 de țări, ale căror situri și peisaje de valoare internațională sunt administrate printr-o abordare integrată, ce cuprinde dezvoltarea turistică, educația și conservarea patrimoniului natural și cultural.

 

Al doilea geoparc UNESCO din România

 

Petre Emanoil Neagu și evaluatorii UNESCO

Ținutul Buzăului” este un teritoriu rural din zona submontană a județului Buzău, cu elemente de interes geologic deosebit, care se întinde pe o suprafață de peste 1000 de kilometri pătrați și are o populație de peste 40.000 de locuitori. Odată cu votul de astăzi, „Ținutul Buzăului” devine al doilea geoparc din România inclus în Rețeaua Internațională a Geoparcurilor (GGN), după „Țara Hațegului”.

Vulcanii noroioși, domurile de sare, focurile vii, trovanții de la Ulmet, așezările rupestre și chihlimbarul de la Colți sunt printre cele mai renumite atracții ale acestei regiuni pitorești din zona de curbură a Carpaților, astfel că turismul ar putea deveni principala atracție și principalul mijloc de dezvoltare al aceste zone.

Beneficiile pentru județul Buzău sunt însemnate. Comunitățile locale de pe teritoriul geoparcului au acum susținerea UNESCO în promovarea internațională și le este recunoscută la nivel mondial unicitatea elementelor naturale, a tradițiilor locale și a valorilor cultural-istorice. Avem convingerea că în următorii 4 ani, până la revalidare, potențialul uriaș al județului Buzău poate fi promovat și valorificat prin intermediul parteneriatelor locale și internaționale, colaborarea cu alte geoparcuri din rețea și atragerea de finanțăria declarat Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

 

Eforturi comune, încununate de succes

 

Consiliul Județean Buzău, împreună cu Universitatea din București au inițiat și coordonat acest proiect de dezvoltare încă din anul 2006. În parteneriat cu Asociația „Ținutul Buzăului” și alte entități, Consiliul Județean contribuie la îndeplinirea tuturor obligațiilor internaționale, supervizează și finanțează activități de management, cercetare, educație, și promovare a Geoparcului Internațional UNESCO „Ținutul Buzăului”.

Succesul de azi este rodul unei munci de echipa ce reuneste oameni din administrația judetului, mediul academic, asociatii si reprezentanti ai comunitatilor locale. Este recunoasterea unicitatii zonei si a muncii tenace, entuziaste si coerente a celor ce au adaptat un program UNESCO la realitatile din Tinutul Buzaului. Acum putem spune ca Romania are bazele unei Retele Nationale de Geoparcuri UNESCO ce contribuie la intarirea identitatii locale, la dezvoltarea de noi geoparcuri si la promovarea valorilor nationale in intreaga lume”, a declarat Lect. Univ. Dr. Alexandru Andrășanu, Universitatea București și Director Geoparc Țara Hațegului.

 

Proces exigent de selecție

 

În luna septembrie a anului trecut, Ținutul Buzăului a fost vizitat de doi evaluatori UNESCO, care au trecut printr-o verificare judicioasă toate elementele obligatorii necesare pentru obținerea statutului de Geoparc Internațional. Timp de trei zile, aceștia au evaluat teritoriul, descoperind locurile, oamenii și valorile locale, verificând cele 101 de criterii, dintre care 99 erau obligatorii. Statutul de Geoparc Internațional UNESCO atestă teritoriul respectiv ca fiind o zonă în care se depun eforturi considerabile pentru dezvoltarea educațională, economică și socio-culturală a comunităților, în consens cu protejarea și dezvoltarea mediului înconjurător.

Suntem foarte bucuroși să fim martori la validarea a multe eforturi depuse de mulți oameni ai locului, atât din administrația locală, din domeniul non-profit și profesional, cât și localnici și antreprenori care ne-au fost alături și care au pus umărul la lucru – și cărora ținem să le mulțumim. Noul statut ne onorează, dar în același timp ne obligă să accelerăm procesul de dezvoltare sustenabilă a acestor locuri cu adevărat speciale. Ca echipă, noi vom face tot ce ne stă în putință pentru ca toate comunitățile locale din Ținut să profite la maxim de pe urma acestei oportunități”, declară la rândul său Răzvan-Gabriel Popa, Directorul Executiv Asociației Ținutul Buzăului, managerul noului Geoparc UNESCO.

 

Promovare internațională, impulsionarea turismului și atragerea de investiții

 

Petre Emanoil Neagu

Ținutul Buzăului va beneficia de promovarea UNESCO și prin Rețeaua Europeană și Globală a Geoparcurilor, iar noul statut va atrage turiști și va avea potențial pentru a convinge antreprenori să investească în turismul alternativ, în agroturism, turism cultural ori de aventură. Nu în ultimul rând, statutul aduce cu sine atragerea de finanțări și de investiții în multe alte domenii de activitate, fiind o ocazie de renaștere economică și socială a unui teritoriu cu mare potențial. Buzău Land va deveni o destinație turistică importantă pe harta României, devenind astfel o bună ocazie de descoperire a zonei pentru cei care nu o cunosc, iar pentru tinerii plecați peste granițe, de a se întoarce acasă.

Validarea „Ținutului Buzăului” ca Geoparc Internațional UNESCO se constituie în sine ca fundament al unor acțiuni de dezvoltare concrete: investiții coerente în infrastructura locală, dezvoltarea geoturismului, inițierea de activități educaționale și de cercetare, precum şi conservarea și punerea în valoare a patrimoniului geologic, natural și cultural”, a subliniat Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

 

Reevaluare la fiecare patru ani

 

Obținerea statutului de Geoparc UNESCO nu este însă „finalul călătoriei”. Acest statut trebuie menținut. La fiecare patru ani, teritoriul va fi reevaluat și revalidat de către doi specialiști internaționali, pentru a se verifica progresul în dezvoltarea comunităților.

Ceremonia oficială de acordare a titlului de Geoparc Internațional UNESCO pentru „Ținutul Buzăului”  va avea loc online, joi, 21 aprilie.

Canale de comunicare dedicate proiectului:

https://tinutulbuzaului.org/

https://www.facebook.com/tinutulbuzaului

https://www.instagram.com/buzauland/

https://www.youtube.com/c/tinutulbuzaului

Teaser Trailer: https://youtu.be/eC5VZDqfflI

 


Adaugati un comentariu


 

*