De ziua lor, au dăruit bucurie. La 105 de la înființare, Divizia 2 Infanterie „Getica” și-a lansat propriul imn
„Un crez avem în noi, cei din Divizia 2, Oriunde-am fi, țara vom apăra” – sunt versurile imnului Diviziei 2 Infanterie „Getica”, urmașa Armatei a 2-a române, lansat aseară, în apaluzele buzoienilor, în Piața Dacia din centrul municipiului.
Au fost în războaie, au apărat pământul patriei, au salvat românii la inundații, cutremure și alte catastrofe, au fost în linia întâi acolo unde a fost mai greu și au răspuns „prezent” la orice solicitare militară și/sau civilă în momente dificile, chiar și atunci când a fost nevoie de ajutorul lor pentru salvarea altor nații, participând activ la misiunile de pace din întreaga lume. În ultimul an și jumătate, militarii, pentru că despre ei este vorba, s-au aflat în linia întâi, împreună cu medicii, în lupta cu pandemia de COVID-19. Și s-au dovedit extrem de eficienți.
Astăzi însă, militarii Diviziei 2 Infanterie „Getica” marchează un moment aparte, un moment cu mare încărcătură istorică și emoțională. Se împlinesc 105 ani de la înființarea Armatei a 2-a, al cărei act de naștere este Ordinul nr.40 al Marelui Cartier General, din 15 august 1916, prin care se prevedea ca începând cu ziua de 18 august 1916, toate trupele şi serviciile prevăzute prin lucrările „Ipotezei Z” să treacă sub ordinele superioare ale Comandamentului Armatei a 2-a, la comanda căreia a fost numit generalul de divizie Alexandru Averescu, cel care avea să se acopere de glorie în luptele de la Mărăşti și Oituz, ulterior devenind una dintre cele mai populare figuri politice din România.
În timpul celui de-al doilea război mondial, Armata a 2-a participă la acţiuni de luptă, atât pe timpul campaniei din est, cât şi celei din vest.
În iunie 1947 este creată Regiunea a II-a Militară, cu comandamentul la Bucureşti, care se desființează la 5 aprilie 1960, luând fiinţă Comandamentul Armatei a 2-a care, în 1980 este mutat la Buzău, unde funcționează sub numele de Comandamentul Operaţional Întrunit (2000), Comandament Operaţional (2001), Comandament 2 Operaţional Întrunit „Mareşal Alexandru Averescu” (2003), iar în 2010 se transformă în Comandamentul Diviziei 2 Infanterie „Getica”.
La 105 ani de la înfiinţarea Armatei a 2-a, Divizia 2 Infanterie „Getica” se prezintă ca o structură militară puternică şi complexă, de maximă importanţă în cadrul Armatei României, având mari responsabilităţi în sistemul de apărare al ţării, în măsură să-şi ducă la îndeplinire importantele misiuni încredinţate pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statului român.
Pentru a marca evenimentul, militarii Diviziei 2 Infanterie „Getica” și-au oferit lor și buzoienilor, pe parcursul mai multor zile, momente de excepție, prin care au prezentat „o frumoasă lecție de istorie a marilor unităţi ale armatei române şi intrarea României în Marele Război pentru împlinirea idealului naţional, au promovat simbolurile şi al tradiţiile militare și a oferit momente artistice de excepție, cu o înaltă încărcătură emoţională, prin care bucuria aniversării a fost împărțită cu oficialități și cu publicul larg”.
Seria evenimentelor organizate cu prilejul celor 105 ani de existență a debutat la începutul acestei luni, cu un simpozion, un concert de muzică militară și depunere de coroane la Cimitirul Eroilor de la Siriu. A continuat cu vernisajul expoziţiei de exponate militare aparținând Muzeului Național Militar „Regele Ferdinand I” la Muzeul de Istorie din Buzău, iar pe 9 și 10 august, în municipiul Medgidia a avut loc o serie de activități dedicate constituirii în august 1916 a marilor unități ale armatei române și intrarea României în Marele Război de partea Antantei.
În acest weekend, timp de două zile, militarii, într-o ținută impecabilă, au încântat publicul buzoian prin spectacole susținute de Muzica Militară a Diviziei 2 Infanterie „Getica”, în parcurile Crâng, Marghiloman și Parcul Tineretului. Astfel, publicul buzoian a putut urmări, muzica militară din Garnizoana Buzău, recunoscută pentru repertoriul bogat dar şi pentru participările la festivalurile naţionale şi internaţionale ale muzicilor militare. Repertoriul ales a purtat spectatorii pe ritmuri de muzică ostăşească, marşuri şi muzică de promenadă.
Luni, 16 august, în sala Teatrului „George Ciprian, în cadrul simpozionul – De la Armata a 2-a la Divizia 2 Infanterie „Getica” – 105 ani de istorie s-a prezentat o istorie a marilor unități ale armatei române și intrarea României în Marele Război pentru împlinirea idealului național. Au susținut prelegeri col. (r.) dr. Mircea Tănase, col. (r.) dr. Ion Giurcă. cmd. aviator (r.) dr. Marius – Adrian Nicoară, col. (r.) dr. Mihai Goia și gral. mr. Dragoș-Dumitru Iacob și a avut loc vizionarea filmului Calea Învingătorilor: Armata a 2-a, astăzi Divizia 2 Infanterie „Getica”. Totodată s-au putut vizita expoziţia „Armata Română în Războiul cel Mare”, unde sunt vernisate piese de armament, echipament, uniforme ale militarilor Armatei României din Primul Război Mondial și expoziția de tablouri a colonelului (r.) Ovidiu Preda.
La eveniment au fost prezenți cadre militare active și în retragere, elevi din școlile gimnaziale buzoiene, precum și elevi buzoieni ai Colegiilor Militare Naționale.
Marți dimineață, la sediul comandamentului Diviziei 2 Infanterie „Getica”, în prezenta comandantului marii unități, general-maior Dragoș-Dumitru Iacob a avut loc premierea câștigătorilor competițiilor sportive desfășurate cu ocazia aniversării a 105 ani de la înființarea Armatei a 2-a.
Seara, pe platoul Pieței Dacia, publicul buzoian a fost încântat de parada muzicilor militare reunite din Garnizoanele Buzău, Focșani și Brăila care au susținut concerte de gală și au lansat Imnul Diviziei 2 Infanterie „Getica”. La eveniment au fost prezente oficialități locale, fpoști și actuali comandanți ai Diviziei și chiar fostul ministru al Apărării, Ioan Mircea Pașcu, alături de buzoienii care au aplaudat momentul de excepție care a marcat împlinirea celor 105 ani de tradiție militară la Buzău.
Spectacolul a durat mai bine de două ore, iar în tot acest timp buzoienii s-au bucurat de muzica militară a Diviziei 2 Infanterie „Getica”, a comandamentului 282 Blindată „Unirea Principatelor” din Focșani și a Garnizoanei Brăila. Repertoriul a fost ales cu grijă și i-a purtat pe spectatori pe ritmuri de muzică ostăşească, marşuri şi muzică de promenadă. „Venezia Marsch”, „Valurile Dunării”, „Hello Dolly” s-au numărat printre melodiile care au răsunat în Piața Dacia.
Momentul culminant a fost cel în care a fost interpretat, în premieră, imnul Diviziei 2 Infanterie „Getica”.
„Un crez avem în noi, cei din Divizia 2, / Oriunde-am fi, țara vom apăra. / De-i soare sau sunt ploi, acolo suntem noi, / Acolo unde țara ne-o chema!” – au rostit, cu emoție, militarii Diviziei 2 Infanterie „Getica”, sub bagheta maiorului Dănuț Cristian Vulpe, versurile imnului scrise de Corneliu Visan, care „reflectă istoria Armatei a 2 a, de-a lungul celor 105 ani de existență”.
Pe scenă, alături de militarii din orchestra dirijată de maiorul Dănuț Cristian Vulpe au urcat soliștii Cătălina Suditu, Mihai Răpeanu și Aurel Toma care au interpretat, între altele, cunoscutele melodii „Oameni” și „Copacul”. Artiștii de la Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău și-au sincronizat dansurile cu ritmurile muzicii militare, în aplauzele spectatorilor.
Astăzi, evenimentul festiv a fost marcat printr-o ceremonie militară și religioasă organizată pe Calea Eroilor din municipiul Buzău, prin care Divizia 2 Infanterie „Getica”, continuatoarea tradiţiilor de luptă ale Armatei a 2-a române a prezentat, pe meleaguri buzoiene, o frumoasă lecție de istorie, la împlinirea a 105 ani de la constituirea, în august 1916, a marilor unităţi ale armatei române şi intrarea României în Marele Război pentru împlinirea idealului naţional.
La sărbătoarea militarilor buzoieni a fost prezent și generalul Daniel Petrescu, Șeful Statului Major al Apărării, care le-a transmis „La mulți ani!” militarilor Diviziei 2 Infanterie „Getica” și i-a felicitat pentru modul în care se dedică misiunilor ce le sunt încredințate, subliniind că ei sunt continuatorii tradițiilor de luptă instituite de eroii glorioaselor victorii din bătăliile de la Mărăști și Oituz, din Primul Război Mondial.
Se spune că Armata, alături de Școală, Biserică și Spitale, dă „tăria” și „puterea” unei națiuni.
La ceas aniversar, noi le dorim militarilor Diviziei 2 Infanterie „Getica” să fie sănătoși și curajoși!
„La mulți ani!”
Galerie foto: