Eroii neamului, comemorați prin manifestări încheiate cu sute de candele aprinse

2 iunie 2022 | 0 comentarii |

În ziua în care creștinii ortodocși celebrează Înălțarea Domnului, românii își amintesc și de eroii căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.

 

Momente emoționante, joi, 2 iunie, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Înălțarea Domnului Iisus Hristos, iar românii își comemorează eroii. În semn de recunoştinţă pentru eroii patriei care au căzut în Primul Război Modial, prin Decretul-lege nr. 1.693 din 4 mai 1920 s-a decis ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare naţională şi să fie celebrată „cu mare fast religios, şcolar, militar şi naţional”, în Ziua Înălţării Domnului, proclamată Sărbătoare naţională a poporului român, în 2003. De Ziua Eroilor sunt rostite, simbolic, nume ale eroilor poporului român căzuţi la datorie în războaiele purtate de Armata României sau în misiuni executate în teatrele de operaţii, iar în toate lăcașele de cult se trag clopotele, la ora 12.00 și în institutțiile publice se păstrează un moment de reculegere.

Patriarhul Daniel a amintit că „Cel Care S-a înălţat întru slavă, a trecut mai întâi prin suferinţă. De aceea, Biserica a rânduit ca pomenirea eroilor, cinstirea lor deosebită, să se facă la această sărbătoare a Înălţării Domnului pentru a ne aminti că şi ei şi-au dăruit viaţa pentru unitatea, libertatea şi demnitatea poporului român prin jertfă, luptă până la moarte”, subliniind că „întreaga istorie a poporului român este o istorie a jertfei şi a biruintei, a crucii şi a Învierii”.

În garnizoana Buzău, manifestările dedicate Zilei Eroilor au debutat la „Domul Central” din Cimitirul Eroilor, unde a fost ofciată o slujbă de mulţumire şi laudă – Te Deum, de către un sobor de preoţi, urmată de alocuțiuni rostite de reprezentanți ai autorităților locale și depunere de coroane de flori.

Au subliniat importanța celebrării eroilor neamului și și-au exprimat recunoștința față de eroii din toate timpurile, prefectul județului, Daniel Țiclea, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, viceprimarul municipiului Buzău, Ionuț Apostu, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general-maior Ciprian Marin, precum și președintele filialei Buzău a Asociației Naționale „Cultul Eroilor – Regina Maria”, general (r)  Achim Alstani.

Alături de reprezentanții autorităţilor locale şi judeţene, ai instituţiilor şi unităţilor militare din garnizoană, militari activi, în rezervă sau retragere au fost prezenți la eveniment rude ale eroilor căzuți la datorie, dar și buzoieni care au dorit astfel să aducă un omagiu înaintașilor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.

Manifestările, organizate de Garnizoana Buzău în parteneriat cu Fundaţia „Sfântul Sava de la Buzău”, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu”, Consiliul Județean Buzău şi Primăria Buzău au continuat cu o ceremonie de depuneri de coroane de flori la „Monumentul Eroilor din Teatrele de Operații” din comuna Merei, satul Dealul Viei, iar copiii de la grădinița din localitate au oferit un moment artistic.

Seara, la ora 21.00, Ziua Eroilor s-au încheiat printr-o ceremonie militară şi religioasă de aprindere a unei candele şi depunerea unei flori la fiecare cruce de erou din Cimitirul Eroilor din municipiul Buzău. Sute de candele au fost aprinse de reprezentanții oficialităţilor locale civile şi militare, ai instituţiilor publice, cadre militare în activitate, în rezervă şi retragere, veterani de război şi elevi din cadrul școlilor buzoiene.

Cimitirul Eroilor din Buzău, inaugurat la 8 octombrie 1931 şi reamenajat în anul 2018, este cel mai mare de acest fel din ţară. Aici se odihnesc rămăşiţele pământeşti a 7.867 de eroi necunoscuţi şi a altor 1786 eroi: 134 români, 753 germani, 744 austro-ungari, 136 ruşi şi bulgari, 14 turci şi cinci italieni.

În București, Ziua Eroilor a fost marcată, ca în fiecare an, printr-o ceremonie militară şi religioasă organizată la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, urmată de depueri de coroane de flori și rostirea de alocuțiuni. Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, au participat la eveniment, alături de ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

Ceremonii de depuneri de coroane de flori au avut loc şi la Monumentul eroilor militari căzuţi în misiune în teatre de operaţii şi pe teritoriul României (Parcul Tineretului), la Monumentul Eroilor Patriei (Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”), la Cimitirul Militar Ghencea, la Cimitirul Eroilor Revoluţiei, precum şi la Cimitirul Filantropia, dar și în garnizoanele din ţară, la mausolee, cimitire şi monumente dedicate eroilor români, cu participarea reprezentanţilor autorităţilor locale, unităţilor şcolare, cultelor religioase, asociaţiilor de veterani şi ai organizaţiilor neguvernamentale.

 

Președintele Klaus Iohannis a declarat că în contextul războiului din Ucraina ajungem să înțelegem mai bine sacrificiul eroilor români și că „trebuie să ne protejăm în mod permanent valorile democratice și pacea durabilă, pentru ca noi și urmașii noștri să trăim într-o lume prosperă”.  „Celebrăm astăzi, odată cu Înălțarea Domnului, Ziua Eroilor noștri care, în decursul veacurilor, s-au jertfit pentru apărarea și reîntregirea țării, pentru ca națiunea noastră să se dezvolte în libertate și democrație. Este o zi cu dublă semnificație și aceasta nu întâmplător, pentru că istoria și credința au fost întotdeauna repere și surse de putere și de inspirație pentru realizarea idealurilor noastre naționale. Punte peste veacuri, Ziua Eroilor este un emoționant prilej de a cinsti cu recunoștință memoria înaintașilor noștri. Astăzi, când la granițele țării noastre vedem lupta dramatică a unui popor pentru suveranitatea și libertatea sa, prețuim și înțelegem cu atât mai mult importanța sacrificiului eroilor noștri. (…) Vom fi întotdeauna recunoscători eroilor noștri – militari, pompieri, medici și asistenți medicali, cunoscuți și anonimi, care, în virtutea exigenței profesiei lor, s-au sacrificat pentru a salva alte vieți sau pentru a oferi siguranță semenilor lor”, a spus președintele Klaus Iohannis, care și-a încheiat discursul amintind că „avem aceeași responsabilitate față de memoria eroilor noștri, dar și față de generațiile care vor veni, cea de a consolida România europeană, modernă, puternică și sigură! Glorie eternă eroilor noștri! Dumnezeu să îi odihnească în pace pe toți martirii neamului!”.

 

În mod simbolic, la pra 18.00, veteranii răniţi în teatrele de operaţii din echipa Invictus România, însoţiţi de studenţi militari au aprins o torţă de la flacăra veşnică ce arde la Mormântul Ostaşului Necunoscut de la care au aprins apoi torţele detaşamentului de militari ai Brigăzii 30 Gardă care au alergat 20 de kilometri, pe traseul Monumentul Eroilor căzuţi la datorie în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României din Parcul Tineretului – Monumentul Eroilor Patriei din faţa Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” – Monumentul Eroilor Genişti din faţa Palatului Cotroceni – Monumentul Eroilor Sanitari din Parcul Eroilor – Monumentul Eroilor Ceferişti din faţa Gării de Nord – Arcul de Triumf de pe Şoseaua Kiseleff – Monumentul Eroilor Aerului de pe bulevardul Aviatorilor – Palatul Cercului Militar Naţional.

La ora 21.00, pe esplanada Palatului Cercului Militar Naţional a avut loc un loc un concert susţinut de Muzica militară, iar începând cu ora 21.30, militarii Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” s-au retras cu torţe aprinse pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional – Calea Victoriei – bulevardul Eroilor – Palatul Cotroceni – sediul Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”. Ziua Eroilor s-a încheiat cu aprinderea de candele și depunere de flori la mormintele eroilor din Cimitirul de Onoare românesc Ghencea Militar, la ora 22.30, de către studenţii Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I”.

Sursă foto: MApN și Divizia 2 Infanterie Getica

 


Adaugati un comentariu


 

*