Emoție, energie și multă bucurie la debutul Festivalului „Buzău Fest”

3 iunie 2022 | 0 comentarii |

„Buzău Fest” și „Zilele Naționale ale Chișinăului la Buzău” au atras mii de buzoieni la prima manifestare a evenimentelor organizate simultan, de Consiliul Județean Buzău, după doi ani de pauză impusă de pandemia Covid-19. 

 

Cea de-a IV-a ediție a Festivalului „Buzău Fest”, care anul acesta este dublată de a II-a ediție a „Zilelor Chișinăului la Buzău”, a debutat cu o explozie de bucurie, energie și emoție, pe străzile municipiului Buzău, unde în prima seară a evenimetnului a avut loc un concert susținut de Camerata Chișinău, Brio Sonores și Natalia Tanasiiciuc, la Sala mare a Consiliului Județean, urmată de deja tradiționala Paradă cu torțe a trupelor de daci și romani, pe străzile municipiului Buzău.

Este o zi importantă, este Înălțarea Domnului, iar eu cred că nimic nu este întâmplător, așa că evenimentele organizate cu prilejul Buzău Fest și Zilele Chișinăului la Buzău au început cu concertul absolut deosebit oferit de cei de la Chișinău, care așa cum s-a văzut a demonstrat încă o dată că avem aceeași limbă, aceeași cultură, simțim la fel, inimile ne bat la fel și că împreună, prin fragoste, cultură și modul de a fi putem realiza multe lucruri bune”, a spus președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, după spectacolul la care sala a fost arhiplină, iar aplauzele au curs neîncetat.

 

Referitor la manifestările care au debutat în această seară, Neagu a spus că „vor urma trei zile interesante în care, practic, se îmbină istoria cu cultura, divertismentul și tradițiile, ca un arc peste timp și peste cele două maluri ale Prutului. De altfel, azi dimineață s-a întâmplat un lucru extraordinar și cred că încet, încet, se apropie momentul în care vom avea o singură gară, care se va chema București. O cursă ciclistă reface un traseu Chișinău-Buzău și se va încheia sâmbătă seară la Sărata Monteoru”, a spus Neagu, referindu-se la cei doi buzoieni pasionați de ciclism, Cristi Mănăilă și Viorel Vișan care, după ce au „bifat” 600 km în penultima etapă a Trofeului Dumitru Dan, au plecat joi dimineață spre Chișinău, urmând să străbată 400 de km pe bicicletă într-un proiect prin care vor să lege simbolic Buzăul și Chișinăul.

„Tot sâmbătă seară, vor poposi și vor concerta la Monteoru, cei de la Zdob și Zdub și Frații Advahov. Va fi interpretată și celebra melodie Trenulețul, foarte apreciată la Eurovizion, unde s-a clasat pe locul al doilea în preferințele publicului”, a punctat președintele CJ, care a invitat buzoienii să se bucure de evenimentele care le sunt oferite în aceste zile.

 

Președintele CJ Buzău a reamintit că războiul din Ucraina trebuie să ne dea tuturor de gândit și a subliniat importanța păcii și a bunei înțelegeri, considerând că dialogul este singura cale prin care  conflictele de orice fel pot fi evitate.

Să nu uităm că la câteva sute de kilometri de noi se întâmplă ororile unui război care trebuie să înceteze. Trebuie să se înțeleagă că este necesar să se adopte calea dialogului și că numai prin mijloace pașnice putem scăpa de război”, a declarat Petre Emanoil Neagu, care în acest context a subliniat că evenimente precum „Buzău Fest” și „Zilele Chișinăului la Buzău” pot consolida ideea de pace și armonie în lume.

Și tot o invitație la pace, armonie și fair-play este și Gala „Dynamite Fichting Show care va avea loc pe 24 iunie la Sala Sporturilor „Romeo Iamandi” din Buzău, organizată de Consiliul Județean și multiplul campion Cătălin Moroșan și la care vor avea loc 8 meciuri, iar „cap de afiș” va fi campionul francez Freddy Kemayo.

 

Manifestările programate în cadrul celor două evenimente se desfășoară atât în municipiul Buzău cât și în stațiunea balneoclimaterică Sărata Monteoru, în perioada 2-5 iunie. Ca și la edițiile precedente, buzoienilor li se oferă posibilitatea de a participa la reconstituirea luptelor dintre daci și romani puse în scenă de Garda Apullum din Alba Iulia, Terra Dacica Aeterna din Cluj-Napoca și vor putea participa la taberele militare antice prezentate de Historia Ranescita din Pitești. 20 de ateliere interactive îi așteaptă pe buzoienii dornici să afle cât mai multe despre cultura dacilor și a romanilor, iar meșterii populari din Buzău și din Republica Moldova vor etala tradițiile pe care le-au conservat și le transmit mai departe și vor prezenta o paradă a portului popular. Vizitatorii vor putea interacționa cu legionarii romani, cu dacii, gladiatorii și frumoasele Nimfele Dace din Zalău care vor oferi un nou spectacol feeric. Artiști consacrați vor oferi concerte, vor fi lansări de carte, nu vor lipsi nici degustările de produse tradiționale, concursuri sportive și multe alte surprize.

 

Parada cu torțe care a urmat începând cu ora 21.00, pe străzile Buzăului, pe traseul Catedrala Arhiepiscopală – Bulevarul Unirii – Bulevardul Nicolae Bălcesu – Muzeul Județean a atras admirația a mii de buzoieni care au aplaudat spectacolul stradal inedit, s-au amestecat printre protagoniști și unii chiar au participat la paradă, cu torțe aprinse.

Vreau să închei acesstă zi mulțumindu-vă că sunteți mereu alături de noi!”, le-a transmis președintele CJ, Petre Emanoil Neagu buzoienilor, amintindu-le că „mâine vă așteptăm la Sărata Monteoru  cu taberele militare, târgul meșterilor populari, atelierele de pictură și concertele cu Inna și The Motans”.

Sâmbătă vor continua manifestările de la Monteoru cu un concurs de cros, tabere miliotare și ateliere, o paradă a portului popular, degustări de vinuri și produse tradiționale buzoiene și moldovenești, iar seara va fi marcată încheierea cursei de ciclism Buzău-Chișinău-Buzău, iar după concertele oferite de „Zdob și Zdub” și  „Frații Adhanov” va avea loc un spectaculor foc de artificii.

Buzău Fest” și „Zilele Chișinăului la Buzău” se vor încheia duminică, cu un spectacol antrenant oferit de Ansamblul folcloric „Plaiurile Mioriței”.


Adaugati un comentariu


 

*