Forumul Național al Copiilor propune introducerea cursurilor de Educație pentru Sănătate în școli și marcarea Zilei Familiei

3 iunie 2022 | 0 comentarii |

O delegație a Forumului Național al Copiilor s-a prezentat la Ministerul Sănătății cu o serie de propuneri formulate în urma unei analize a problemelor cu care se confruntă și de care ministerele Sănătății și Educației ar trebui să țină cont.

 

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila s-a întâlnit cu o delegație a Forumului Național al Copiilor care, în urma dezbaterilor care au avut loc la Forumul organizat de Salvați Copiii, între 1 și 3 iunie, au formulat mai multe propuneri referitoare la problemele cu care copiii se confruntă și au formulat propuneri adresate autorităților.

Introducerea cursurilor de Educație pentru Sănătate în școli și marcarea Zilei Familiei au fost principale teme discutate de delegația Forumului copiilor cu ministrul Sănătății, căruia i-au spus că își doresc să fie organizate campanii de informare cu exemple de intervenții în situații de bullying pentru copii, părinți și profesori și exemple despre cum poate fi oprită perpetuarea comportamentelor agresive sau violente. Au povestit că toți au trecut în mod repetat prin astfel de situații și că un asemenea comportament e o problemă a copiilor, dar și a adulților.

Ministrul Sănătății i-a încurajat și le-a spus că ar putea fi folosit mesajul: Copiii nu trebuie agresați, ci au nevoie de atenție, dragoste și empatie.

 

O altă temă adusă în discuție a fost legată de importanța predării unor cursuri privind sănătatea emoțională. Ministrul Sănătății le-a explicat că modulul de Educație pentru Sănătate ar trebui să includă și o astfel de componentă, pe lângă partea de prevenție sau cea legată de importanța igienei individuale. Și că speră ca Educația pentru Sănătate să fie predată cât mai repede în toate școlile din România, după ce împreună cu Ministerul Educației va fi elaborat un curriculum și modul de instruire a personalului didactic responsabil.

De asemenea, copiii au cerut să fie sărbătorită la nivel național Ziua Familiei, o zi în care să fie organizate activități sportive și recreaționale pentru părinți și copii.

Ministrul Sănătății le-a promis că au tot sprijinul lui pentru o astfel de inițiativă, fără a fi afectate în vreun fel familiile monoparentale sau copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate. „Sănătatea copiilor și dezvoltarea lor armonioasă sunt priorități ale Ministrului Sănătății!”, a concluzionat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

 

Participanții la Forumul Național al Copiilor au înțeles ca bullyingul este mai mult decât un comportament violent între copiii, de aceea ei solicitat autorităților să colaboreze pentru ca sănătatea emoțională a copiilor să devină o prioritate. Copiii își doresc ca dreptul la participare să le fie respectat în mod real, iar școlile să devină spații de colaborare, în care elevii, profesorii și părinții să contribuie deopotrivă.

Principala problemă o reprezintă lipsa relațiilor sănătoase dintre copii, profesori și părinți. În opinia noastră, bullyingul este problema copiilor, dar responsabilitatea adulților, de aceea avem încredere că veți lua în considerare propunerile noastre”, au spus copiii la întâlnirile cu ministrul Educației – Sorin Mihai Cimpeanu, ministrul Sănătății – Alexandru Rafila, președintele Comisiei pentru Învățământ din cadrul Senatului – Monica Cristina Anisie și consilierul de stat din Cancelaria Prim-Ministrului – Maria Madalina Turza.

Ediția a XXII-a a Forumului Național al Copiilor este organizată în cadrul programului Alegeri Sănătoase, organizat de Salvați Copiii România, în parteneriat cu Kaufland Romania.

 


Adaugati un comentariu


 

*