Marcel Ciolacu, îngrijorat de declinul demografic

18 iunie 2021 | 0 comentarii |

„Cea mai mare problemă pe care o avem ca stat, ca neam, este de natură demografică” spune politicianul buzoian.

 

În 2019 și 2020, în România s-a născut cel mai mic număr de copii din ultimii 50 de ani, iar în 2020, numărul copiilor români născuți în străinătate l-a depășit pe cel al copiilor născuți în țară – sunt datele „îngrijorătoare” puse în discuție de Partidul Social-Democrat, într-o dezbatere organizată la Parlament, alături de reprezentanți ai UNICEF România, Salvați Copiii România, World Health Organization Office for Romania, Tineri pentru Tineri, FNAP – București, Asociația Down Plus București, Asociația Sos Infertilitatea, Politeia, CIADO România și Taxiul cu Bomboane.

Am dezbătut primul proiect legislativ, un prim set de măsuri din Planul mult mai amplu, conceput de specialiștii PSD, pentru a crește natalitatea, în care accentul este pus pe servicii educaționale și de sănătate, pentru că familiile tinere au nevoie de servicii precum creșe moderne, grădinițe, școli, cantine școlare și afterschool-uri, ca și de servicii de sănătate accesibile”, a declarat Președintele PSD Marcel Ciolacu, la finalul dezbaterii.

 

Social-democratul buzoian a subliniat că, în ultimii ani, natalitatea a scăzut dramatic în România, în principal pe fondul reducerii nivelului de trai al familiilor tinere și al emigrării masive a populației active, pierzându-și astfel rapid potențialul de dezvoltare, prin creșterea alarmantă a populației îmbătrânite. scăderea natalității are un impact economic negativ major (scădere de 4% a veniturilor populației, creștere cu 6% a cheltuielilor guvernamentale și un colaps al ratei de creștere a PIB).

În acest context, Ciolacu spune că PSD a conceput primul proiect legislativ pentru stimularea natalității și sprijinirea familiilor cu copii, care cuprinde „un prim set de măsuri din Planul mult mai amplu, conceput de specialiștii PSD, pentru a crește natalitatea, în care accentul este pus pe servicii educaționale și de sănătate, pentru că familiile tinere au nevoie de servicii: creșe moderne, grădinițe, școli, cantine școlare și afterschool-uri, precum și de servicii de sănătate accesibile”.

 

Cu același prilej, medicul Alexandru Rafila, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a atras atenţia că dacă nu se schimbă trendul descendent al natalității, a cărei rată este de 1,6-1,7 în România ( media UE este 1,56), asta „ne va duce în perioada următoare la o scădere constantă a populaţiei, cu o proiecţie pentru anul 2050 de circa 16 – 16,5 milioane de locuitori, iar până la sfârşitul acestui secol puţin peste 12 milioane de locuitori”.  Subliniind că „diferenţa între numărul de persoane care mor în fiecare an în Romania şi numărul de copii care se nasc în fiecare an este de cel puţin 50.000 de persoane”, social-democratul a arătat că „un oraş de 50.000 de persoane dispar în fiecare an din România, datorită unei natalităţi reduse”. Rafila a subliniat că este nevoie de politici care să ducă la creșterea ratei feritității, așa cum s-a întâmplat în Ungaria, de exemplu, atrăgând atenţia că pentru asta este nevoie nu doar de servicii de sănătate de calitate, ci şi de acces la aceste servicii, mai ales în zona rurală, unde ele „nu prea există”.

 

Roxana Paraschiv, reprezentanta Organizaţiei „Salvaţi Copiii”, a adus în discuție faptul că este necesar să fie considerate prioritare două mari categorii de servicii – cele care asigură supravieţuirea copilului şi accesul la serviciile de educaţie pentru copilăria timpurie.

În România peste 1.100 de copii mor în fiecare an înainte a împlini vârsta de un an, iar ultimul program naţional public de dotare cu echipamente a maternităţilor datează din 2007. Sunt însă  judeţe în România unde rata mortalităţii infantile este de aproape 5 ori mai mare decât în Bucureşti. Este nevoie să ajutăm copiii să supravieţuiască măcar primului an de viaţă”, a spus Roxana Paraschiv.

Nicoleta Cristea-Brunel, preşedinta Asociaţiei SOS Infertilitatea, a susţinut că într-o lege privind sprijinirea natalităţii în România trebuie introdus în mod obligatoriu aspectul „infertilitate”, pentru că reprezintă „un procent excepţional de mare”, respectiv, 20 % din cuplurile de vârstă fertilă. „Avem nevoie de legislaţie pentru aceste cupluri”, a arătat aceasta.

 

Eduard Petrescu, reprezentant al UNICEF România, a afirmat în cadrul aceleiași dezbateri că ţara noastră este, din 2019, în rândul celor cu venituri ridicate, dar „această prosperitate din păcate nu s-a tradus într-o schimbare semnificativă a nivelului de bunăstare a unei părţi semnificative a copiilor din România”.

El a arătat că „încă avem aproape 40% din copii expuşi la riscul de sărăcie şi excluziune socială, foarte multe deficienţe în ceea ce priveşte calitatea învăţământului, serviciilor medicale și așa mai departe. Aş spune că suntem într-o direcţie de dezvoltare în care, în loc ca inechităţile să fie compensate, cresc. După ce că avem în clipa de faţă un număr în scădere de copii, rezultatele la care ajung aceşti copii după parcurgerea unui ciclu de învăţământ sunt din ce în ce mai slabe, ca să nu zic dezastruoase. Şi aceasta este o chestiune care trebuie reglată”, a spus Petrescu, pledând pentru un set complet de măsuri legislative care să corecteze aceste neajunsuri.

 

Și la Buzău, social-democrații s-at declarat îngrijprați de declinul demografic. Senatoul Lucian Romașcanu a declarat, în cadrul conferinței de presă a organizației municipale, că „ne împuținăm pe zi ce trece” și a anunțat soluțiile propuse de PSD la această mare problemă. În acest sens, Romașcanu a trecut în revistă principalele puncte ale legii prin care familiile tinere vor putea fi sprijinte printr-un pachet minim de servicii, în scopul creșterii natalității.

Proiectul de lege pentru sprijinirea familiilor tinere cu copii propus de PSD cuprinde trei măsuri prioritare: majorarea alocațiilor la nivelul prevăzut în OUG nr. 9/2019 (600 de lei pentru copiii mai mici de 2 ani și 300 de lei pentru cei cu vârste între 2-18 ani); acordarea de tichete sociale pentru stimularea participării copiilor la învățământul preșcolar, public sau privat (1000 lei/lună pentru copiii cu vârsta între 0-3 ani și de 1500 de lei pentru copiii cu vârsta între 3 -6 ani); deduceri pentru salariații cu salarii mici și medii, în funcție de numărul de copii (până la 5000 de lei net).

 

Numărul nou-născuților scade de la o lună la alta în județul Buzău, astfel că în primele trei luni ale anului au venit pe lume 709 de bebeluși față de 767 născuți în primele trei luni ale anului trecut. Tot în această perioadă au fost înregistrate sute de decese, astfel că Buzăul a ajuns să înregistreze un spor natural negativ, cu mult peste media pe țară.

Sporul natural este negativ la Buzău. În luna martie 2021, judeţul Buzău se situează pe locul 29 în topul județelor, referitor la sporul natural”, menționează Cornelia Geambașu, director Direcția Județeană de Statistică Buzău.

Situația este generalizată la nivel național, motiv pentru care Partidul Social Democrat a propus proiectul de lege prin care dorește să fie ajutate familiile tinere cu copii, pentru a încuraja natalitatea. „Este foarte important să găsim soluțiile optime pentru a crește natalitatea și a sprijini familiile din România. Avem un proiect de lege extrem de generos”, a spus senatorul Lucian Romașcanu, exprimându-și speranța ca „această lege să întrunească consensul, indiferent de contabilii de la Guvern”.

 


Adaugati un comentariu


 

*