Dolarul a crescut, in noiembrie, cu peste 17 bani

30 noiembrie 2015 | 0 comentarii |

eurusdgold-2

Leul a avut in noiembrie o evolutie descendenta fata de euro si dolar, insa s-a apreciat fata de francul elvetian.

In ultima sedinta din noiembrie, dolarul a atins maximul ultimelor opt luni, de 4,1975 lei, mai sus cu 17,23 bani fata sfarsitul lunii octombrie. Evolutia ascendenta a monedei americane, fata de cea europeana, a facut ca in piata valutara cotatiile sa creasca pana aproape de 4,21 lei.

Tragedia de la clubul Colectiv, demisia guvernului Ponta si instalarea noului cabinet „tehnocrat” au fost principalii factori locali care au influentat evolutia raportului euro/leu.

Dupa cateva luni in care euro s-a cantonat in jurul pragului de 4,42 lei, incepand cu ultima parte a lui octombrie, cotatiile au intrat pe o panta ascendenta, provocata de iesirile de capital speculativ, care se vor indrepta catre plasamentele in dolari, dupa ce Fed va majora dobanzile din SUA.

Demisia guvernului Ponta a fost primita cu calm de piata, iar maximul ultimelor patru luni atins de euro, in 9 noiembrie, a fost de 4,4580 lei. Instalarea noului cabinet Ciolos a stabilizat cursul in jurul pragului de 4,44 lei.

In ultima saptamana din noiembrie, media euro a fluctuat intre 4,4386 si 4,4509 lei, iar ultima sedinta a lunii, in care tranzactiile s-au realizat intre 4,4430 si 4,4530 lei, a adus un curs de 4,4460 lei, mai sus cu 1,38 bani fata de finalul lui octombrie.

Media monedei elvetiene, care a fluctuat pe pietele internationale intre 1,081 si 1,093 franci/euro, a scazut in perioada analizata de la 4,1062 la 4,0725 lei, mai jos cu jumatate de ban fata de sfarsitul lui octombrie, dupa ce, in 10 noiembrie, ea a atins maximul ultimelor trei luni de 4,1343 lei.

Tendinta de depreciere a leului fata de dolar si euro s-ar putea amplifica dupa jumatatea lui decembrie, dupa sedinta Comitetului de politica monetara al Rezervei Federale americane, de la care se asteapta o decizie de majorare a dobanzilor din SUA, prima dupa aproape zece ani, cel mai probabil la 0,4%..

Tensiunile vor fi temperate, pe langa politica prudentiala a BNR, de evolutia pozitiva a economiei romanesti. Astfel, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza pentru anul viitor o crestere a PIB de 4,1%. Aceasta evolutie a facut ca, la randul lor, analistii de la CFA Romania sa anunte o noua crestere a indicatorului de incredere macroeconomica, acesta urcand in octombrie la 69,7 puncte.

Evolutia perechii euro/dolar a fost una descendenta, aceasta coborand de la circa 1,11 dolari, la finalul lui octombrie, la 1,0564 dolari, minimul ultimelor sapte luni.

Scaderea a fost provocata de posibilitatea ca BCE sa isi amplifice politica de relaxare monetara pentru a sustine economia din zona euro. Reamintim ca din martie BCE cumpara lunar oblgatiuni ale statelor sau companiilor din zona euro in valoare de 60 miliarde euro.

 

*Analiza saptamanala & futures (cuprinde perioada 23 – 27 noiembrie) este realizata de Radu GEORGESCU – DOMUS M & D

 


Categorii: Business, Financiar

Adaugati un comentariu


 

*