Grecia aduce nori negri deasupra leului

13 iulie 2015 | 0 comentarii |

eurusdgold-2

Optimismul aratat de pietele financiare, la finalul saptamanii trecute, in privinta incheierii unui nou acord de ajutor financiar al Greciei, dupa noile propuneri prezentate de guvernul de la Atena, a permis monedelor din regiune sa se aprecieze.

Noul plan prezentat de Guvernul elen, care solicita un program de finantare in valoare de 53,5 miliarde de euro pentru acoperirea datoriilor scadente pana in 2018, includea o crestere a TVA, reforme in sistemul de pensii si in domeniul public precum si cresterea impozitelor pentru societati si armatori.

Cursul euro a scazut de la 4,4854 lei, la inceputul perioadei, cand cotatiile din piata au atins un maxim de 4,4910 lei, la 4,4464 lei, la finalul ei, medie care reprezinta minimul ultimelor 30 de zile.

Piata valutara s-a deschis vineri direct pe apreciere, la 4,4720 lei, presiunea pe vanzarea de valuta, coborand euro pana la 4,4410 lei, iar cotatile de la inchidere erau de 4,4420 – 4,4450 lei.

Tendinta de apreciere a leului se va intrerupe insa, incepand de astazi, dupa ce reuniunea liderilor din UE, care urma sa se desfasoare ieri, a fost anulata. Sambata, ministrii Finantelor din zona euro nu au reusit sa ajunga la un acord asupra reformelor propuse de Grecia. Germania a inaintat chiar propunerea ca Atena sa iasa temporar din zona euro (Grexit) pentru o perioada de cinci ani.

Reamintim ca statul elen, care de la finalul lunii trecute este, tehnic, in incapacitate de plati, are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro.

Cursul dolarului american a scazut, in perioada analizata, de la 4,0816 lei, maxim al ultimei luni si jumatate, atins la inceputul perioadei, la 3,9830 lei, la finalul ei, cand cotatiile din piata au scazut de la 4,059 la 3,962 lei.

Media monedei elvetiene, care s-a depreciat pe pietele internationale de la 1,036 la 1,053 franci/euro, a scazut de la 4,3113 la 4,2474 lei, minimul ultimei luni.

Perechea euro/dolar a crescut de la 1,0946 dolari, la inceputul perioadei, la 1,1215 dolari, la finalul ei, cand pietele americane au inchis la 1,1149 dolari.

Euro ar putea scadea spre paritatea cu dolarul, in cazul in care Rezerva Federala americana va majora dobanzile. Janet Yellen, presedintele Fed, a lasat de inteles, zilele trecute, ca institutia pe care o conduce este pregatita sa majoreze dobanda-cheie, cel putin o data, pana la sfarsitul anului, ceea ce va crestere atractivitatea dolarului. „Fed ar putea decide cresterea dobanzilor cel mai devreme in septembrie, dar exista inca probleme ciclice pe piata muncii”, a afirmat Yellen, in urma cu cateva saptamani.

FMI a avertizat, insa, oficialii Fed sa nu majoreze dobanzile in acest an, pentru a nu afecta cresterea economiei americane si a celei mondiale dar si majorarea fluxurilor de investitii catre SUA si retragerea acestora de pe pietele emergente.

 

*Analiza saptamanala valutara & futures (cuprinde perioada 6 – 10 iulie) este realizata de Radu GEORGESCU – DOMUS M & D

 


Categorii: Business, Financiar

Adaugati un comentariu


 

*