INTERVIURILE SB: 60 de profesori buzoieni merg conditionat la psiholog

4 decembrie 2013 | 0 comentarii |

In timp ce psihologii autorizati din Buzau au in terapie 60 de cadre didactice, reprezentantii Sindicatului din Invatamantul Preuniversitar nu au cunostinta despre fenomen. Medici depasiti de sistemul din care fac parte merg la terapie psihologica pentru a primi o alternativa.

 

cu profesorii la psihologSaptamana trecuta, psihologul Petrica Alexa, presedintele Colegiului Psihologilor din Buzau, tragea un semnal de alarma asupra decompensarii acute a starii psihice a tinerilor, categoria cea mai afectata de schimbarile sociale si de cele din interiorul familiei. Continuam discutia cu specialistul din Buzau in speranta ca orice tacere indelung ascunsa de tanar, orice dezamagire scaldata in alcool sau poate chiar droguri, ori poate o bucurie care nu se mai termina si care devine bizara, va va da dumneavoastra, ca parinti, semnalul de alarma necesar sa apelati la psiholog astfel incat sa va salvati propriul copil.

Spun aceste lucruri deoarece sunt extrem de numeroase cazurile de tineri abandonati de familie, care ajung pe cont propriu, insa depresia in care se afla nu face decat sa le grabeasca sfarsitul. Multi tineri recurg la suicid – si iarasi cazurile sunt  numeroase.

 

Psiholog Petrica Alexa

Psiholog Petrica Alexa

Reporter: Ce se intampla cu acele cazuri de tineri care nu reusesc sa ajunga la dvs., la psiholog?

Psiholog Petrica Alexa: Cel mai grav e sa ajunga la suicid, dar sunt multe si tentativele. In acest domeniu, aparentele inseala. Oamenii care par in regula, se intampla sa auzi despre ei ca s-au sinucis sau ca au fost pe punctul de a face acest gest. Din pacate, la noi nu este acest obicei al consultarii psihologului. „Sa nu cumva sa afle cineva despre o problema in cuplu ori ca al nostru copil consuma droguri … ne-am facut de rusine in toata comunitatea!” Si atunci nu stiu cum sa musamalizeze mai bine. Si atunci ajungem la cazuri extreme.

 

Rep.: …si atunci poate vin la dvs. La Timisoara, tinerii care isi pierd increderea in ei din cauze sociale si profesionale merg la terapeut in grup, astfel incat sa le poata dezvolta. Aici, la Buzau este asa?

Ps. P. Alexa: Doamna, eu sunt de acord ca si implicarea noastra trebuie sa fie mai mare. Inclusiv oamenii de afaceri au nevoie de psiholog, dar la noi e un orgoliu balcanic, care nu exista inspre Vest. Acolo nu conteaza ca sunt cel mai cunoscut chirurg sau om de afaceri, ei merg la psiholog sa le fie bine. La noi, nu. Spun ca eu nu merg la psiholog, mai afla lumea…eu le stiu pe toate. Noi, spre exemplu, avem psihologi in cariera. Ii invatam ce atitudine sa aiba in afaceri. Pentru ca ce se intampla…o perioada poate sa-ti mearga bine in afaceri, apoi clachezi, dai faliment, unii se sinucid, au probleme in cuplu. Foarte multi care prospera in afaceri au probleme pe alte parti. Deci, binele economic nu dureaza.

 

profesorii psihologRep.: Asta caracterizeaza societatea noastra in acest moment?

Ps. P. Alexa: Categoric. Nu neaparat insa suicidul, dar acesta se intampla mai des decat in alta parte. Exista si o corelatie intre problemele pe care le are societatea si omul de afaceri. Eu am insa semne de intrebare asupra tinerilor. Ma tem ca nu mai pot fi indreptati. Si va rog sa va uitati la clasa politica. Acolo se mostenesc unele maniere din vechiul regim. Oameni tineri vizavi de care aveam o speranta foarte mare, si am spus-o si pe la Bucuresti la nivel de Colegiu, speram sa vina tineri cu deschidere, dar la noi apar tineri cu gandire conservatoare. Sperantele erau legate de tineri. Se intampla si in familie. La noi mai este acest gen de mesaj care vine dinspre politic cum ca occidentul vrea sa ne saraceasca, sa ne subjuge…

 

Rep.: Cati buzoieni se afla in terapie la psihologii Colegiului?

Ps. P. Alexa: Cred ca am ajuns la 120 de buzoieni la toate cabinetele din Buzau. Avem 60 de cadre didactice pe care le avem in monitorizare. In urma evaluarii de la inceput de an scolar, 60 de dascali au primit apt conditionat, adica monitorizare cu reevaluare la sase luni. La noi, dupa ce ai dat INAPT, la orice persoana, acea persoana e abandonata, pentru ca noi nu avem centre de terapie ocupationala cum sunt in alte tari. Insa, daca le scoatem din munca le agravam starea de sanate. Unii profesori nu mai vin si e greseala noastra. Ca sa scape de monitorizarea noastra, merg la alt psiholog si arunca avizul nostru. Si asa scapa de monitorizrae. Acum lucram la un sistem national integrat la nivel de Colegiu si stiu daca un coleg de la Timisoara ii da unui dascal, inapt.

 

Profesorii au si ei nevoie de psiholog

Profesorii au si ei nevoie de psiholog

Rep.: Ce fel de probleme au acesti dascali?

Ps. P. Alexa: Diverse. Pleaca de la unele minore, precum unele depresii sau stari de oboseala, pana la probleme severe de tulburare de personalitate, inclusiv psihoze. Dar nu reprezinta contraindicatii pentru profesie, daca sunt tratate si monitorizate, atat de psiholog cat si de psihiatru, in cazurile in care se impune acest lucru.

 

Rep.: Sanatatea insasi este bolnava.

Ps. P. Alexa: Comportamentul cadrelor medii este foarte mult influentat de managementul impus de seful de sectie, de laborator sau de catre managerul unitatii. Lucrurile se intampla preponderent in domeniul bugetar, la cabinetele private nu cred ca se intampla asa ceva. Se intampla sa avem si medici la consiliere. Vin, in momentul in care solutiile anterioare nu au fost eficiente. Doar cand nu au alta solutie.

 

Ion Dobre, lider SIP Buzau

Ion Dobre, lider SIP Buzau

Revenim la subiectul celor 60 de cadre didactice din judetul Buzau care, potrivit legii, ar trebui sa respecte conditionarea psihologica si sa se prezinte la terapeut astfel incat sa poata profesa in continuare. Ion Dobre, liderul Sindicatului din Invatamantul Preunivesristar Buzau spune ca nu are cunostinta despre acest aspect.

Nu este obligatoriu ca unitatea scolara sau Inspectoratul Scolar sa ne spuna si noua. Poate exista faptul ca dascalii nu-si accepta situatia, ori poate nu vor sa faca public acest lucru. Noi, SIP, aflam doar atunci cand dascalul cu o problema psihica este rau tratat de conducere ori chiar dat afara din sistem inainte ca el sa-si termine terapia, sa se reabiliteze. La nivel de scoli, noi nu am identificat si nici nu ne-au fost raportate astfel de cazuri. Au fost si mai sunt unele cazuri de comportament cu presupuse abateri si unele care chiar au devenit motiv de cercetare. Eu am acum pe masa un memoriu. Este un profesor de franceza, din mediul rural, care este mahnit de o situatie. Dupa 40 de ani la catedra a ajuns sa fie amendat pentru ca ii pasa de sistemul in care lucreaza. Dansul spune ca a trecut pe langa o clasa in care zgomotul facut de elevi era foarte ridicat. A intervenit sa-i calmeze pe copii. A existat un anumit comportament al unui elev sau chiar a doi dintre ei si dascalul a fost acuzat de abuz. S-a facut ancheta si dascalul a fost sanctionat cu amenda penala in suma de 500 de lei. Noi, dascalii de moda veche nu ne acomodam la sistemul acesta potrivit caruia elevul are toate drepturile si este protejat excesiv, iar dascalul nu are nici un drept si nu e deloc protejat, a precizat Ion Dobre, liderul SIP Buzau.

PUBLICITATE

Categorii: 77 de cuvinte

Adaugati un comentariu


 

*