Leul asteapta „vitaminele” de primavara

eurusdgold-2

Raportul euro/leu a avut, in ultima saptamana, o evolutie stabila dar ascendenta, in conditiile in care nivelul aversiunii fata de risc a fost destul de ridicat, pietele internationale asteptand rezultatele celui de al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Franta.

Redeschiderea pietei, dupa minivacanta de 1 Mai, a adus o crestere a mediei euro la 4,5468, maximul de 4,5485 lei fiind atins a doua zi.

Tranzactiile din ultima sedinta a perioadei analizate s-au realizat intr-un culoar mai larg, intre 4,542 si 4,553 lei, cursul euro fiind stabilit la 4,5467 lei, mai sus cu 1,3 bani fata de sfarsitul lunii aprilie. Cotatiile de vineri seara erau de 4,548 – 4,551 lei.

Decizia CA al BNR de a mentine dobanda sa cheie la 1,75%, dar si de a reduce rezervele minime obligatorii in valuta ale bancilor de la 10 la 8%, care echivaleaza, conform guvernatorului Mugur Isarescu, cu eliberarea a circa 500 milioane euro, nu a avut efecte semnificative asupra cursului. Despre aceasta ultima decizie, guvernatorul BNR a afirmat ca „sunt banii lor. Nu trebuie sa ne dea socoteala ce fac cu banii. Daca venim inapoi spre 2% nu facem altceva decat sa diminuam o restrictie”, a declarat Isarescu vineri, la briefingul de presa de dupa sedinta de politica monetara, mentionand totodata ca leul este „o moneda vie“ care „se comporta sanatos in conditii de miscari de capi­taluri greu de prognozat”.

In zilele urmatoare, evolutia leului va fi marcata de persoana noului presedinte al Frantei. Emmanuel Macron a devenit cel mai tanar presedinte al republicii, dupa o victorie clara in fata lui Marine Le Pen. Victoria sa este considerata a fi una care va favoriza aprecieriea leului, premierul Sorin Grindeanu considerand-o favorabila pentru Romania si Europa. Analistii sustin ca daca ar fi castigat Marine Le Pen s-ar fi produs o implozie a euro, implicit a monedelor de la marginea zonei.

Parcursul monedei nationale este marcat insa, in prezent, de politica fiscala si salariala a guvernului Romaniei, care se asteapta sa provoace derapaje bugetare.

Cursul dolarului american a scazut saptamana trecuta de la 4,1641 la 4,1479 lei, aproape de minimul ultimelor aproape sapte luni inregistrat la sfarsitul lui aprilie.

Moneda elvetiana s-a plasat pe pietele internationale in dreptul pragului de 1,08 franci/euro, ea fluctuand intre 1,079 si 1,087 lei, ceea ce a facut ca media ei sa se miste intre 4,1896 si 4,2129 lei, la finalul intervalului fiind stabilita la 4,1977 lei.

Perechea euro/dolar a avut o evolutie ascendenta, influentata de sperantele unei victorii a proeuropeanului Emmanuel Macron, de la 1,0857 la 1,10 dolari, nivel care nu mai fost atins de la inceputul lui noiembrie, imediat dupa victoria lui Donald Trump la presedentia SUA. Pietele americane s-au inchis vineri la 1,0998 dolari.

Victoria lui Macron a fost deja prinsa in cotatiile saptamanii anterioare, astfel ca este de asteptat ca investitorii sa isi indrepte ochii catre datele fundamentale, iar dolarul sa revina pe apreciere. Este de retinut scaderea somajului din SUA la 4,4%, minimul ultimilor zece ani, dupa ce in aprilie au fost create 211.000 noi slujbe, aproape dublu fata de martie.

 

*Analiza saptamanala valutara & futures (cuprinde perioada 3 – 7 aprilie) este realizata de Radu GEORGESCU – DOMUS M&D

 


Categorii: Business, Financiar

Adaugati un comentariu


 

*