Leul da cu tifla analistilor

17 decembrie 2012 | 0 comentarii |

Imediat dupa caderea efemerului guvern Ungureanu si inceperea procedurilor care au condus la referendumul pentru demiterea presedintelui Basescu, moneda nationala a intrat pe depreciere, in 3 august fiind atins maximul istoric al euro, de 4,6481 lei.

Bancile comerciale si analistii acestora s-a inghesuit in acel moment cu scenarii catastrofale pentru moneda nationala, care era vazuta coborand pana la un raport de 5 lei fata de euro.

Dupa depasirea momentului referendumului, cursul euro s-a cantonat intr-un culoar cuprins intre 4,47 si 4,55 lei, BNR intervenind atat pe piata valutara cat si pe cea monetara. Treptat, banca centrala a rarit vanzarile din conturile proprii, folosind mai mult valuta stransa de Finante de pe pietele occidentale, prin emisiuni de obligatiuni, in euro sau dolari, dar in special prin reducerea lichiditatii in lei din piata monetara, imprumuturile saptamanale catre bancile comerciale fiind limitate la 4 – 6 miliarde lei.

Aceasta politica isi arata roadele acum, saptamana trecuta cursul euro coborand de la 4,5339 la 4,4747 lei, cel mai redus nivel pentru ultimele trei luni. Leul da astfel cu tifla prognozelor celor de la ING sau Raiffeisen care estimau pentru sfarsitul anului un curs de 4,65 lei.

Intarirea leului din ultimele zile s-a datorat ordinelor de vanzare de euro plasate de jucatori straini, care sunt interesati de randamentele ridicate ale titlurilor de stat romanesti, care la ultima licitatie ofereau dobanzi de 6,44%, la doi ani, si 6,55%, la cinci ani, comparativ cu ceea ce pot obtine in cazul plasamentelor in euro, unde dobanda de politica monetara este de 0,75%, cu perspectiva de a fi redusa anul viitor. Pe langa aceasta, investitorii straini au raspuns pozitiv la castigarea alegerilor de catre USL si faptul ca presedintele-jucator nu mai are spatiu de manevra pentru investirea unui premier propus de alianta aflata acum la putere.

Acum se vorbeste pentru sfarsitul anului de un curs al euro de 4,45 sau poate chiar mai mic.

In piata la termen de la Sibiu, euro a scazut pentru scadenta lunara de la 4,545 la 4,4902 lei, iar pentru martie de la 4,604 la 4,5499 lei.

Saptamana trecuta, cursul dolarului a scazut de la 3,5133 la 3,4205 lei, iar cel al francului elvetian de la 3,7584 la 3,7022 lei.

Perechea euro/dolar a avut o tendinta apreciativa, ea urcand de la 1,2883, la inceputul saptamanii, la 1,3161 dolari, la inchiderea de vineri a pietelor americane, cel mai ridicat nivel al ultimelor trei luni. Cresterea euro de vineri s-a datorat anuntului privind scaderea inflatiei in Statele Unite, ceea ce echivaleaza cu continuarea de catre Rezerva Federala a programului de cumparari de obligatiuni, atat ale Trezoreriei dar si comerciale, care are ca efect slabirea dolarului.

Analiza cuprinde perioada 10 – 14 decembrie.

 

*Analiza saptamanala valutara&futures realizata de Radu GEORGESCU – DOMUS M & D


Categorii: Business, Financiar

Adaugati un comentariu


 

*