Leul s-a apreciat cinci zile consecutiv

31 octombrie 2012 | 0 comentarii |

Leul a continuat sa se aprecieze usor in prima parte a sesiunii interbancare de marti, astfel ca rata de referinta publicata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a coborat la 4,5370 lei/euro, inregistrand cel mai redus nivel incepand cu 3 octombrie.

Chiar din prima sedinta a saptamanii, leul a debutat cu o nota pozitiva si a  continuat sa se aprecieze usor in sedinta de marti, astfel ca in jurul pranzului, era cotat pe piata interbancara intre 4,5410 si 4,5360 de lei pentru un  euro.

BNR a plafonat pentru a patra saptamana consecutiv suma cu care imprumuta bancile prin operatiuni repo, la 4 miliarde de lei (876 mil. euro), dupa ce in ultimele trei saptamani a coborat treptat pragul. Scaderea lichiditatii din piata a redus presiunea pe leu in ultimele saptamani, iar cursul a coborat ieri pana la un minim de 4,5370 lei/euro, adica cel mai redus nivel incepand cu 3 octombrie.

Unii dealeri nu au exclus nici interventia indirecta a bancii centrale, prin vanzari de euro, in sedinta interbancara de ieri. BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor imprumutate prin licitatiile repo, cand cursul a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice.

Corectia cuplului leu-euro era de asteptat, tinand cont de faptul ca aprecierea monedei europene in raport cu cea nationala din ultima perioada a aparut intr-un context in care indicatorii economici publicati si situatia interna nu au parut sa justifice un declin al increderii jucatorilor in leu.

Pentru moneda americana, referinta a scazut cu 0,72 bani, de la 3,5195 lei/dolar la 3,5023 lei/dolar. Pe piata valutara internationala paritatea eur/usd a oscilat intre un minim atins in 1.2883 si un maxim de 1.2965 eur/usd. Traseul incert urmat de cotatia euro-dolar, a fost generat de stirile antitetice care au alimentat pe rand aversiunea la risc si optimismul jucatorilor: uraganul Sandy si cresterea peste asteptari a cheltuielilor de consum in septembrie in SUA.

In acelasi timp, francul elvetian s-a apreciat usor, marti, ajungand la o cotatie de 3,7841 lei/unitate, de la 3,7802 lei/unitate cat era luni.

Dobanzile practicate ieri dimineata de banci pentru sumele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) pe termen de o zi au ramas in intervalul 5,43% la 4,91 – 5,41% pe an, in timp ce dobanzile pentru sumele plasate pe termen de o saptamana au stagnat la 5,16 – 5,66% pe an.

Gramul de aur s-a ieftinit, ajungand la 193,8430 lei, de la 194,3394 lei.

Analiza cuprinde date disponibile pana la ora 14:00.

 

*Analiza zilnica valutara&futures realizata de Radu GEORGESCU – DOMUS M & D


Categorii: Financiar

Adaugati un comentariu


 

*