Ministerul Sanatatii vrea sa reia vaccinarea HPV in scoli

5 noiembrie 2012 | 0 comentarii |

Virusul Papiloma Uman este responsabil de producerea cancerului de col uterin. Vaccinarea se va relua numai dupa o campanie de informare si doar cu acordul parintilor. In Buzau au fost administrate, in campania precedenta, 1038 de doze de vaccin.

 

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii (MS), Alexandru Rafila, a declarat vineri ca, in prezent, comisiile de specialitate ale institutiei analizeaza reluarea vaccinarii HPV in scoli.

El a precizat ca pentru a se relua vaccinarea sunt necesare doua conditii: o campanie de informare in scoli si vaccinarea se va face numai la solicitarea parintilor.

In 2008, campania nu s-a facut cum trebuie si au fost vaccinate doar 2,8% dintre eleve, in 2009 s-a triplat numarul fetelor vaccinate, iar imbucurator este faptul ca nu au fost semnalate niciun fel de incidente in legatura cu vaccinarea, a spus responsabilul din MS.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Romania se situeaza pe primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de cancerul de col uterin, iar pana in 2025 se estimeaza ca numarul de cazuri noi va creste in tara noastra cu 21 de procente. OMS a recomandat vaccinarea impotriva acestui virus.

 

Vaccinarea anti HPV, intre „pro” si „contra”

 

Dr. Viorica Mihalascu

In vederea depistarii precoce a cancerului de col uterin, Ministerul Sanatatii a declansat programul de screening, in care sunt implicati si medicii buzoieni, coordonati de medicul histopatolog al Spitalului Judetean de Urgenta, dr. Doina Popescu .

Potrivit Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNFM), care a efectuat un studiu privind profilaxia imbolnavirii cu Virusul Papiloma Uman (HPV), 94% dintre medici recomanda vaccinarea ca metoda de prevenire a cancerului de col uterin, 86% considera necesara implementarea unui program de vaccinare anti HPV in Romania, iar 40% dintre ei considera necesara o mai buna informare inainte de reluarea programului de vaccinare.

In judetul Buzau, potrivit dr. Viorica Mihalascu, director adjunct DSP,  „au fost administrate aproape 1.100 de doze de vaccin, beneficiind de imunizare completa (trei doze) 113 fete cu varste intre 12 – 14 ani, 63 de 15 – 19 ani, 39 de 20 – 24 de ani si 44 cu varsta peste 24 de ani. In stoc mai sunt peste 1.000 de doze care au expirat si urmeaza a fi distruse, intrucat nu au mai fost solicitari in vederea imunizarii”.

Infectia cu HPV este considerata principala cauza a cancerului de col uterin, afectiune la care Romania se situeaza pe primul loc in Europa, cu 40.000 de femei diagnosticate (3.000 de cazuri noi/an).

Vaccinarea anti HPV (profilaxia primara) previne infectia si declansarea bolii, fiind foarte eficienta pe termen mediu si lung. Impreuna cu profilaxia secundara (testul Babes-Papanicolau) asigura o scadere cu pana la 94% a riscului de cancer de col uterin.


Adaugati un comentariu


 

*