Pacienti cu diabet din 12 tari se intrec la Bucuresti, in cadrul Campionatului „DiaEuro” 2017

Echipa Romaniei lupta sa isi pastreze titlul de Campioana Europeana, castigat la editia precedenta, fiind si principala favorita, intrucat reprezinta tara gazda a competitiei.

 

Astazi s-a dat lovitura de incepere a unei importante competitii sportive dedicate pacientilor cu diabet, eveniment in cadrul caruia Romania are anul acesta rol de tara gazda. Campionatul European de Futsal al Persoanelor cu Diabet – DiaEuro 2017, este organizat de catre Federatia Asociatiilor Diabeticilor din Romania sub egida Federatiei Internationale de Diabet Regiunea Europa. La competitie participa 12 echipe ale unor tari din Europa, Romania pornind ca favorita, atat prin prisma faptului ca este actuala detinatoare a titlului de campioana europeana, cat si a faptului ca va diputa meciurile „acasa”.

Deschiderea oficiala a campionatului care se desfasoara in cadrul complexului sportiv Dinamo din Bucuresti, pana la 23 iulie, a avut loc in aceasta dimineata. Printre invitatii care au participat la startul competitiei s-au numarat si ministrul Sanatatii, Florian Bodog, impreuna cu ministrul Tineretului si Sportului, Marius Alexandru Dunca.

Ministrul Bodog a explicat ca a dorit sa participe la ecest eveniment pentru a da un semnal ca sprijina pacientii cu diabet din Romania si doreste sa ii incurajeze sa practice actvitati sportive. El a subliniat cu acest prilej ca „pacientii cu diabet pot sa aiba activitati sportive, pot sa obtina performante si, in acelasi timp, trebuie sa dam un semnal si cu privire la faptul ca miscarea este foarte importanta, atat in preventie, cat si in tratamentul bolilor”, a declarat ministrul Sanatatii cu ocazia deschiderii competitiei de fotbal in sala.

 

In acelasi timp, unul dintre componentii de baza ai echipei Romaniei, s-a folosit de acest prilej pentru a-i face cunoscut ministrului ca testele de glicemie puse la dispozitia diabeticilor sunt insuficiente, mentionand totodata ca sistemul sanitar duce lipsa de medici diabetologi, ceea ce duce la aglomerarea cabinetelor celor care profeseaza la ora actuala.

Cel care a adus in atentie aceste aspecte este Florin Chivu, diagnosticat cu diabet in urma cu 18 ani, component al echipei de fotbal in sala a Romaniei, de sase ani. „Testele de glicemie sunt insuficiente, in conditiile in care noi trebuie sa facem patru pe zi si primim 100 la trei luni. Faceti o socoteala. Doctorii diabetologi au foarte multi pacienti, probabil nu au timp sa explice si asta duce la o lipsa a educatiei” a declarat acesta.

Totodata, sportivul a precizat ca este nevoie ca autoritatile trebuie sa faca mai multe eforturi pentru a facilita accesul persoanelor cu diabet la activitati sportive, in replica la declaratiile ministrului cu referire la beneficiile acestor activitati. „Sportul i-ar ajuta foarte mult pe copiii diagnosticati cu diabet. Stiu ca in Ungaria exista o scoala de sport pentru copiii cu diabet si lucrul acesta se vede la ei. La noi, nici doctorii nu ne incurajeaza sa facem sport, o spun din propria experienta”, a precizat in acest sens Florin Chivu.

 

In timp ce pacientii romani se plang ca nu le sunt puse la dispozitie suficiente teste pentru glicemie, cei din alte tari nu au astfel de probleme, fiind chiar ajutati de caini utilitari sa previna crizele hipoglicemice. Un astfel de caine il insoteste la competitie pe unul din componenti lotului Portugaliei, fiind la dispozitia intregii echipe. Stapanul sau spune ca este primul caine din Portugalia care a fost special pregatit in cadrul unui program pentru diabetici, iar calitatile sale ii permit sa sesizeze daca o persoana are probleme cu glicemia.

„Este primul astfel de caine din Portugalia, care a fost antrenat pentru acest scop. El este peste tot cu noi, cu echipa, pe la toate concursurile. Speram ca in viitor, in toata Europa, sa se implementeze acest proiect si sa fie antrenati tot mai multi caini. Are trei metode prin care te anunta daca ai vreo problema cu glicemia: incepe sa latre, iti atinge corpul sau se aseaza”, a explicat sportivul din Portugalia.

Din cele sase editii ale competitiei europene de fotbal destinate pacientilor cu diabet, echipa Romaniei a castigat doua, fiind actuala detinatoare a titlului de campioana europeana, pentru pastrarea caruia va lupta pe teren, in meciurile urmatoare.

 

 


Categorii: Business, Financiar

Adaugati un comentariu


 

*