Populismul impinge leul in ape tot mai tulburi

20 martie 2017 | 0 comentarii |

eurusdgold-2

Politicile populiste ale Executivului PSD-ALDE, criticate deschis de oficialii BNR si de cei ai FMI, dar si evenimentele economice sau politice externe, isi pun amprenta asupra evolutiei leului, care se scufunda, rapid, spre cota 4,6.

De circa doua saptamani, euro s-a plasat in jurul pragului de 4,55 lei si se arata tot mai pregatit sa atinga borna de 4,6 lei.

Cursul monedei europene a scazut la jumatatea saptamanii trecute, la un minim de 4,5429 lei, insa aprecierea leului a fost una „intamplatoare”, moneda romaneasca ignorand, in urmatoarele sedinte, evolutia celorlalte monede din regiune care se intareau fata de euro.

Finalul intervalului a adus un curs de 4,5654 lei, nou maxim al ultimilor patru ani si jumatate. Tranzactiile s-au realizat intre 4,55 si 4,567 lei, cu inchiderea la 4,556 – 4,559 lei.

In piata exista opinia ca BNR a mutat pragul de „rezistenta” de la 4,55 la 4,6 lei, din dorinta de a regla dezechilibrele macroeconomice, in special cele aparute intre nivelul salarial si productivitatea muncii. Cadourile electorale promise de actuala Putere vor impinge deficitul bugetar peste maximul de 3% permis de Tratatul de la Maastricht, putand trece de 5%, conform prognozelor Comisiei Europene. Reza Baqir, seful reprezentantei FMI, a declarat recent ca „pentru 2017, daca nu se iau alte masuri, deficitul bugetar va atinge 3,7% din PIB. Problema este ca in 2018, acesta va atinge 3,9% din PIB (…) Cresterea deficitului bugetar este cel mai mare din Europa”.

Cursul dolarul american a scazut in ultima saptamana de la 4,2783 la 4,2396 lei, chiar daca Rezerva Federala americana a majorat dobanda sa de politica monetara. Analistii considera ca vinovata pentru scaderea dolarului este cresterea dezamagitoare a salariului orar din februarie, de 0,2%, care ar putea incetini ritmul de majorare a dobanzilor din SUA.

Media monedei elvetiene, care a fluctuat pe pietele internationale intre 1,07 si 1,083 franci/euro, a crescut de la 4,2343 la 4,2598 lei.

Perechea euro/dolar a crescut de la 1,0604 la 1,0783 dolari, pietele americane inchizandu-se vineri la 1,0738 dolari.

Euro a fost sustinut de victoria Liberalilor la alegerile parlamentare din Olanda, care au surclasat Partidul Libertatii, condus de euro-scepticul de extrema dreapta Geert Wilders, dar si de declaratiile lui Ewald Nowotny, membru al conducerii BCE. Acesta a lasat de inteles ca exista posibilitatea ca Banca Centrala Europeana sa inceapa procesul de crestere a dobanzile mai repede decat anticipa piata, in conditiile in care inflatia creste rapid spre pragul de 2%.

 

*Analiza saptamanala valutara & futures (cuprinde perioada 13 – 17 martie) este realizata de Radu GEORGESCU – DOMUS M&D

 


Categorii: Business, Financiar

Adaugati un comentariu


 

*