Traficanti de etnobotanice, „saltati” de politistii buzoieni

24 ianuarie 2013 | 0 comentarii |

Sase perchezitii domiciliare au fost efectuate simultan in Buzau si Bucuresti. Sapte dintre membrii unei grupari infractionale suspectati de trafic de etnobotanice au fost „ridicati” si audiati la DIICOT. Trei dintre ei au fost retinuti, iar ceilalti patru au primit interdictie de parasire a localitatii.

 (Foto-video IPJ Buzau)

Comertul cu substante interzise este in floare, in ciuda numeroaselor eforturi de prevenire si a legislatiei din  ce in ce mai aspre, ca si a numarului tot mai mare de tineri al caror viitor este distrus de consumul de droguri si etnobotanice. Numerosi naivi cad in plasa vanzatorilor de iluzii si isi pun viata in pericol, in timp ce retele intregi se escroci se imbogatesc de pe urma lor.

Cea mai recenta dovada a faptului ca se consuma si se vand droguri este si actiunea de astazi a politistilor buzoieni din cadrul  Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate care, coordonati de  procurori din cadrul DIICOT  si cu sprijinul ofiterilor Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI) au luat cu asalt locuintele traficantilor.

Oamenii legii aveau indicii privind activitatea infractionala a gruparii, formata din sapte membri, care comercializau, pe raza municipiului Buzau, produse susceptibile de a avea efect psihoactiv, dupa cum transmite Biroul de presa al IPJ Buzau.

 

In aceasta dimineata, cand strada Viitorului a fost impanzita de mascati, nimani nu parea mirat, pentru ca locuitorii din zona pareau sa stie ca la parterul unui bloc se petreceau „lucruri necurate”. Multi dintre suspecti se aflau inca in pat, cand politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Buzau, cu sprijinul politistilor din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Bucuresti, ai Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Ploiesti si Inspectoratului de Politie Judetean Buzau – Serviciul pentru Actiuni Speciale, au efectuat sase perchezitii domiciliare la locuintele mai multor suspecti din Buzau si Bucuresti.

Membrii gruparii, cu varste intre 18 si 33 de ani, toti din Buzau, sunt suspectati ca se aprovizionau, fie direct, fie prin comenzi on-line pe internet, cu produse susceptibile de a avea efect psihoactiv, de la persoane din municipiul Bucuresti. Dupa ce portionau marfa, o cantareau si o ambalau, o valorificau pe raza municipiului Buzau, in schimbul unor sume cuprinse intre 20 si 40 de lei”, precizeaza purtatorul de cuvant al IPJ Buzau, comisar-sef Florina Crucianu.

 

In urma perchezitiilor domiciliare efectuate s-au gasit si ridicat de la domiciliile suspectilor mai multe plicuri ce contineau produse susceptibile a avea efect psihoactiv, bani proveniti probabil din comertul cu etnobotanice, calculatoare si alte obiecte care pot constitui probe in dosarele instrumentate de procurori.

Totodata au fost indisponibilizate cele trei autoturisme care se presupune ca au fost achizitionate cu banii castigati din comercializarea substantelor interzise, iar cei sapte membri ai gruparii au fost audiati la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Buzau.

Trei dintre ei au fost retinuti pentru 24 de ore, maine urmand sa fie prezentati instantei cu propunerea de arestare preventiva, iar ceilalti patru au primit interdictie de a parasi localitatea.

 

Efectele drogurilor asa-zis „usoare” sunt numeroase si variaza de la simplele insomnii la deces. Potrivit specialistilor Agentiei Nationale Antidrog,  exista doua riscuri principale: abuzul si dependenta. Astfel, supradozajul accidental poate genera complicatii psihiatrice, chiar si o doza „normala” putand  da halucinatii, lipsa somnului si a poftei de mancare. La acestea se adauga o stare de letargie prelungita si riscul transmiterii unor boli infectioase (in cazul drogurilor injectabile).

Pericolul de deces apare mai ales ca urmare a amestecurilor dintre drogurile clasice si cele noi si chiar in urma trecerii de la droguri „tari” la cele „usoare”.

Tratamentul supradozelor si a complicatiilor aparute in urma consumului de droguri se face mai degraba in unitatile de primiri urgente decat in ambulatoriu. Tratamentul in urgenta este de multe ori dificil pentru ca medicii nu stiu ce substanta psihotropa a luat „pacientul”. In cazul in care tratamentul ambulatoriu este posibil, se utilizeaza o schema personalizata.

10% dintre cei care consuma droguri usoare consuma si droguri tari.


Categorii: Eveniment

Adaugati un comentariu


 

*