Vremuri tulburi pentru leu

29 iunie 2015 | 0 comentarii |

eurusdgold-2

Expunerea sistemului financiar romanesc la posibila iesire a Atenei din zona euro, avand in vedere ca circa 13% din totalul activelor bancare este detinut de institutii cu capital elen, a zdruncinat cursul de schimb al leului, in ultima saptamana.

Anuntul facut in Parlamentul de la Atena de premierul grec, referitor la organizarea unui referendum privind propunerile de reforme inaintate de creditori, in schimbul prelungirii acordului de ajutor financiar, a nemultumit ministrii de Finante din zona euro care au refuzat, sambata, sa extinda programul.

In aceste conditii, Finantele de la Atena ar putea anunta intrarea in incapacitate de plata, fiindca maine trebuie sa achite catre FMI o rata scadenta in valoare de 1,6 miliarde de euro.

Media euro ar putea sari rapid de pragul de 4,50 lei, deschizand drumul spre 4,70 – 4,80 lei, pentru ca apoi sa revina spre 4,45 lei, odata cu temperarea socului produs de falimentul finantelor publice grecesti.

O speranta ca evolutia negativa, determinata de politica extremist-populista a guvenului de la Atena, va fi stopata, este data de un sondaj, realizat la jumatatea lunii, in care majoritatea grecilor sunt in favoarea mentinerii euro „cu orice pret”. Printr-o decizie de ultim moment, Banca Centrala Europeana a decis sa mentina, dar sa inghete liniile de finantare pentru bancile grecesti prin programul ELA (Emergency Liquidity Assistance) la nivelul stabilit vineri,   dupa ce presedintele Mario Draghi a convocat duminica, in urgenta, consiliul guvernatorilor, intr-o sedinta extraordinara, pentru a discuta despre finantarea bancilor din Grecia.

Analistii considera ca premierul grec Alexis Tsipras si ministrul de finante Yanis Varoufakisjoaca la poker” soarta Greciei, fara vreun ban in buzunar, mizand pe ideea ca Tratatul nu prevede excluderea unei tari din Uniunea Europeana si din zona euro. Practic, marti, Grecia ar putea fi „de jure” in faliment, dar lumea mai spera inca intr-o minune.

 

Redresarea leului va fi insa posibila in conditiile parcursului pozitiv al economiei romanesti. De altfel, un sondaj realizat de CFA Romania plaseaza euro in urmatoarele 6 – 12 luni la 4,45 lei „in crestere fata de valorile inregistrate in exercitiul anterior”.

Un alt soc pentru leu ar putea fi produs de instabilitatea din politica locala, in conditiile in care lipsa premierului Ponta din tara a inmultit zvonurile care indica ca actualul Executiv de la Palatul Victoria ar putea fi schimbat in urmatoarele saptamani.

 

In perioada analizata, leul a avut o tendinta de apreciere, la care au contribuit inmultirea vanzarilor de valuta, investitorii cautand plasamente care ofera randamente cat mai ridicate.

Cursul euro a scazut de la 4,4830 la 4,4563 lei, minimul ultimelor trei saptamani. La finalul perioadei, media a crescut la 4,4577 lei, intr-o sedinta in care piata s-a deschis la 4,4530. Dupa atingerea, in prima parte a zilei a unui minim de 4,4460, euro a crescut pana la 4,4620, tranzactiile de vineri seara realizandu-se la 4,4589 – 4,4610 lei.

Media dolarului american a crescut de la 3,9524, la inceputul perioadei, la 3,9902 lei, dar a incheiat-o la 3,9783 lei, intr-o sedinta in care cotatiile din piata au fluctuat intre 3,969 si 4,008 lei.

Moneda elvetiana, care s-a tranzactionat pe pietele internationale intre 1,042 si 1,055 franci/euro, a inceput perioada cu o medie de 4,2939 lei, pentru a scade in 25 iunie la 4,2490 lei, dar a incheiat intervalul la 4,2647 lei.

Perechea euro/dolar a scazut de la 1,1403 la 1,1130 dolari, si a inchis perioada pe pietele americane la 1,1160 dolari.

 

*Analiza saptamanala valutara & futures (cuprinde perioada 22 – 26 iunie) realizata de Radu GEORGESCU – DOMUS M & D

 


Categorii: Business, Financiar

Adaugati un comentariu


 

*