Zâmbete de Bobotează…
Biserica ortodoxă și catolică prăznuiesc, pe 6 ianuarie (19 ianuarie pe stil vechi), Botezul Domnului, cunoscut în popor sub denumirea de Bobotează. Botezul Mântuitorului în apa Iordanului poartă și denumirea de „Epifanie”, adică Arătarea lui Dumnezeu, a Mântuitorului și a Duhului Sfânt (care a coborât în chip de porumbel) în lume, pentru că atunci, Dumnezeu S-a revelat lumii ca Sfânta Treime.
Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului și este una dintre cele mai importante sărbători de peste an. În această zi se sfințesc apele, iar tinerii curajoși se întrec înotând pentru a scoate din apă o cruce sfințită, aruncată de preot. Se spune că primul care o aduce la mal primește daruri de la Dumnezeu. Pe vremuri, acesta era luat de-a dreapta domnitorului Țării Românești și „bine ostenit”.
Buzoienii sunt invitați astăzi, să participe la procesiunea care se organizează la apa Buzăului, unde la ora 12 :00 va avea loc slujba de sfinţire a apei, care aminteşte de botezul Domnului în apa Iordanului. Plecarea va avea loc din fața Catedralei Sf. Sava, la ora , la ora 11:30.
În tradiția populară, în noaptea de Bobotează, fetele își pun busuioc sub pernă pentru a-și visa alesul,iar în unele zone se colindă, se fac și se desprind farmece și se fac focuri pentru a arde, în mod simbolic, spiritele rele. De altfel, Boboteaza este o sărbătoare dedicată purificării naturii și mai ales a apelor, de forțele răului. În această zi se crede că animalele vorbesc, căpătând, cu ajutorul divinității, puteri neobișnuite.
Boboteaza este, așadar, motiv de bucurie, dar constituie în același timp un prilej de glume, așa că am selectat și noi câteva dintre ele, pentru a vă da un motiv în plus să zîmbiți:
Vine popa cu crucea de Bobotează şi bate la uşa unui apartament:
– Tu eşti, îngeraşule? se aude o voce suavă din apartament.
– Nu, dar suntem de la aceeaşi firmă...
***
– De ce aleargă oltenii după ambulanță, în ziua de Bobotează?
– Să pupe crucea…
***
De Bobotează, pofticioșii își pun busuioc pe o ceafă de porc, sub pernă.
***
În seara de Bobotează, bucureștenii din sectorul 5 nu pun busuiocul sub pernă, ci sub cal.
***
Bucătarii le spun fetelor care nu știu să își pregătească perna pentru noaptea de bobotează, că busuiocul merge cu puțin rozmarin.
***
Patriarhia ține cont de cerințele credincioşilor şi va lansa două variante de apă sfințită: plată şi carbogazoasă.
***
Impresionați de numărul mare de participanți la Bobotează, membrii BOR au decis să organizeze și ediția de vară, pe ștranduri, piscine private și jacuzzi.
***
Preafericitul Daniel a decis să ia măsuri pentru a mai domoli din îmbulzeala enoriașilor în perioada Bobotezei și a prezentat publicului cuvios agheasma 2.0 disponibilă online…
***
Se duce preotul la Maria acasă, cu Boboteaza.
Maria: părinte te-am visat aseară…
Preotul: se poate fata tati, se poate.
Maria: părinte, iar Ion nu era acasă…
Preotul: se poate, fata tati, se poate.
Maria: părinte… și te împingeai către mine…
Preotul: se poate, fata tati, se poate.
Maria: părinte… și am făcut treaba aia…
Preotul: se poate, fata tati, se poate.
Maria: părinte, iar la plecare mi-ai dat 200 de euro…
Preotul: vise, taică, vise…