Cazul profesorului Burnei impune elaborarea de protocoale terapeutice in ortopedia pediatrica

Comisia Nationala de Ortopedie Pediatrica a demarat demersurile in acest sens, pe fondul discutiilor iscate in spatiul public referitoare la practicile folosite de medic in spitalul Marie Curie.

 

Pe fondul situatiei tensionate de la spitalul Marie Curie, generata de revenirea in sala de operatie a medicului Gheorghe Burnei si de refuzul colegilor sai mai tineri de a mai colabora cu acesta, Comisia Nationala de Ortopedie Pediatrica din cadrul Ministerului Sanatatii a remis un comunicat in care se arata ca se opune oricarui tratament inovativ care nu are o sustinere stiintifica. In acelasi document se precizeaza ca lipsa unor protocoale in domeniu a dus la aparitia unor anomalii terapeutice care au avut consecinte grave asupra pacientilor.

Desi nu se face referire in mod dorect la medicul Gheorghe Burnei, contextul in care a fost remis comunicatul lasa de inteles ca practicile de care este acuzat medicul intra in categoria acestor anomalii terapeutice.

Totodata, membrii comisiei spun ca se delimiteaza de orice act care nu poate fi incadrat in codul bunelor practici medicale si de orice atitudine sau actiune care contravine codului deontologic al profesiei, sustinand necesitatea adoptarii cat mai urgente a unor protocoale terapeutice in domeniul ortopediei pediatrice.

 

Aceste protocoale au lipsit cu desavarsire pana acum, iar comisia de specialitate anunta ca a demarat deja procesul de elaborare a protocoalelor pentru cele mai frecvente afectiuni ortopedice pediatrice, protocoale care urmeaza sa fie finalizate si publicate pana la sfarsitul acestui an.

Totodata, comisia va propune ministrului Sanatatii aprobare unui cod de procedura pentru situatiile in care aplicarea unei tehnici sau a unui tratament inovativ se impune.

Prin intermediul aceluiasi comunicat, comisia ministeriala mai anunta ca membrii sai vor monitoriza permanent activitatea sectiilor si a departamentelor de ortopedie pediatrica, atat din reteaua publica, cat si din cea privata, pentru a nu mai fi posibila aplicarea unor tratamente cu sustinere stiintifica indoielnica.

 

Odata cu izbucnirea sacandalului ce il are protagonist pe medicul Gheorghe Burnei s-a constatat si o deteriorare a relatiei dintre specialisti si pacienti, dar si cu reprezentantii societatii civile care apara drepturile pacientilor si promoveaza sanatatea. Din acest motiv, comisia anunta ca reprezentantii ONG-urilor implicate in acest domeniu vor avea calitatea de invitati permanenti la sedintele acestui for.

Reamintim ca, potrivit procurorilor care au anchetat cazul, in seama medicului Gheorghe Burnei sunt puse anumite fapte de coruptie, dar si efectuarea unor „experimente medicale” pe copii, in cursul unor operatii in care a folosit inclusiv dispozitive neomologate, confectionate artizanal. Totodata, medicul este acuzat ca a prelevat de la pacienti fragmente de tesut osos si ligamente fara acordul parintilor, iar aceste fragmente erau pastrate in frigiderul din cabinetul sau.

In privinta acestor fapte, parerile sunt impartite, cei care il acuza in spatiul public pe medic considerandu-l un adevarat calau, pe cand cei care ii iau apararea, il considera un pionier in medicina. Ramane de vazut ce va stabili  instanta, pe baza probelor existente la dosar.

 

Profesorul Burnei sustine ca „tot ce se intampla este de neinteles pentru mine si tot ce imi doresc este sa lasam Justitia sa-si spuna cuvantul. Pentru ca inca nu mi-am pierdut speranta ca adevarul va iesi la iveala si ca vinovatii vor plati”.

In scrisoarea deschisa transmisa tuturor redactiilor care au abordat cazul sau, medicul spune ca a incercat sa gaseasca raspuns la intrebarile „Cine ma persecuta si de ce?” si „Cine castiga si pierde in acest context?”. „Eu cred ca, alaturi de mine, pierd parintii copiilor care au nevoie de interventii urgente, pe care nu si le-ar permite fara existenta chirurgiei ortopedice la noi in tara – specialitate care exista astazi datorita eforturilor demarate de profesorul Pesamosca si continuate de mine ulterior. Facand parte din comisia de aprobare a formularelor E112, inteleg ca incapatanarea mea de a opera aici cazurile complexe si a aduce, astfel, economii la bugetul Casei Nationale de Sanatate, a deranjat… Insa cum se poate asa ceva?! De ce de cand nu mai sunt eu in comisie s-a cheltuit de 6 ori mai mult pe operatiile in afara tarii, cand pacientii puteau fi la fel de bine tratati de medicii romani?”, sustine dr. Burnei, sugerand ca cineva are interes sa se opereze cat mai mult in strainatate.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*