Ghid de ingrijire paliativa de baza, destinat medicilor de familie

Lucrarea a fost lansata la Brasov, in cadrul unui proiect derulat de Hospice Casa Sperantei, ce isi propune implicarea medicilor de familie in ingrijirea paliativa a pacientilor cu cancer.

 

curs ingrijiri paliative (1)Hospice Casa Sperantei, cea mai activa organizatie in domeniul ingrijirilor paliative, isi continua demersurile pentru implicarea cat mai multor medici de familie in ingrijirea paliativa primara a pacientilor cu cancer, propunandu-si chiar initiarea unui program national in acest sens.

Fara sa astepte implicarea totala a autoritatilor in acest demers, organizatia umanitara a demarat, pe cont propriu, un program de formare a medicilor de familie in domeniul ingrijirii paliative primare, beneficiind de sprijin financiar din partea unui spital partener din Elvetia. Pana in primavara, in cadrul acestui program fusesera instruiti aproximativ 170 de medici de familie din tara, altii alaturandu-se ulterior proiectului.

Zilele trecute, un nou demers pentru implementarea modelului de ingrijiri paliative de baza in randul medicilor de familie a fost facut, odata cu lansarea unui ghid destinat medicilor care doresc sa se implice in acordarea ingrijirilor paliative, propriilor pacienti cu boli incurabile.

 

curs ingrijiri paliative (2)In cadrul programului de formare a medicilor de familie, aproximativ 150 de pacienti cu afectiuni oncologice au beneficiat de ingrijiri paliative, iar marturiile acestora, impreuna cu cele ale medicilor care i-au ingrijit, au fost publicate pe o platforma on-line, pentru a-i incuraja si pe alti medici de familie sa se alture proiectului.

Primii medici de familie din Romania care acorda ingrijire paliativa de baza nu se mai limiteaza la scrierea unui bilet de trimitere spre oncologie, ci incep o relatie mai speciala cu pacientul oncologic si cu familia acestuia, pentru a le da sansa sa se bucure de fiecare clipa de viata.

Reprezentantii Hospice Casa Sperantei spun ca in cinci ani, numarul bolnavilor de cancer din Romania care, impreuna cu familiile lor, vor putea primi imediat dupa diagnosticare ingrijire paliativa de baza de la medicul lor de familie, ar putea creste la 60.000, prin suplimentarea bugetului de asistenta medicala primara.

 

curs ingrijiri paliative (3)Acestia mai sustin ca ingrijirea paliativa poate fi initiata de medicul de familie, din momentul diagnosticarii, in paralel cu tratamentul curativ. Initieriea timpurie a acestui tip de ingrijire, ajuta pacientul dar si familia prin intelegerea si acceptarea diagnosticului, cunosterea bolii si a schimbarilor pe care le aduce, constientizarea faptului ca simptomele pot fi tratate, alegerea in cunostinta de cauza a tratamentelor potrivite, pentru fiecare etapa si manifestare a bolii, cunoasterea drepturilor sociale si a rolului important pe care familia il are in procesul de ingrijire.

In Romania, cele mai recente studii estimeaza un milion de bolnavi diagnosticati cu cancer iar specialistii in domeniu spun ca numarul medicilor oncologi de la noi din tara a scazut. Totodata, este recunoscut faptul ca ingrijirea paliativa imbunatateste calitatea vietii pacientilor si familiilor care se confrunta cu o boala incurabila, prin prevenirea si inlaturarea suferintei, prin identificarea precoce, evaluarea corecta si tratamentul durerii si al altor probleme fizice, psiho-sociale si spirituale, iar medicii de familie isi pot aduce o importanta contributie in acest sens.

 


Adaugati un comentariu


 

*