REPORTAJUL DE DUMINICA: 1 Decembrie, Ziua Nationala si promovarea autenticului

24 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

Anul acesta, in Casuta cu pridvor de la Monteoru intra turismul de ansamblu, Geoparcul National Tinutul Buzaului. Turismul buzoian este insa bolnav, de aceea ii adresez o scrisoare deschisa Cristinei Partal, presedinta ANTREC, cea care cred ca are datoria morala sa nu-l lase sa moara.

 

Cristina Partal, presedinte ANTREC

Cristina Partal, presedinte ANTREC

Draga Cristina,

 

Am deja cateva zile de cand ma framant sa prind curaj sa-ti scriu despre sanatatea turismului din judetul Buzau.

Pana prin 2011, a fost o entitate sanatoasa, capabila sa alerge umar la umar in turismul national cu zone precum Bucovina, Maramures sau Covasna, sa intre in circuitul targurilor de turism de la Bucuresti sau Alba Iulia si sa primeasca lauri.

Intre timp, turismul buzoian si-a prins mai intai o gripa – nu a primit medicatia necesara si a ramas cu sechele-, apoi a racit la plamani – iarasi a fost abandonat de moase ori poate autoritatile s-or crede doctori, dar dornici de prea multi arginti – pentru ca in final, suferinta sa devina cronica – a ramas fara drumuri bune in zonele deja vestite printre turisti, pensiunile nu au cautat sa se mai reinventeze, sarbatorile locale au prins gustul micilor si al carnatilor si au uitat sa promoveze, dupa caz, vinul, legumele sau muntele.

Gazdele partenere ANTREC s-au simtit bine dupa ani de glorie si inca se mai bucura de faramita de succes, dar nu mai depun eforturile de altadata, nu au mai pus umarul sa construiasca inca un eveniment de Buzau.

 

Turismul buzoian are nevoie de resuscitare

Turismul buzoian are nevoie de resuscitare

Este musai sa-ti spun cate o poveste din fiecare zona a judetului Buzau, poate partenerii din domeniu se codesc sa mai istoriseasca prin ce trec. Eu am trecut pe la ei si le stiu suferinta.

Pe Valea Slanicului, autoritatile judetene fac introspectie si curteaza obiectivele turistice de care se mai bucura, indiferent de drumurile prapadite ori de lipsa locurilor de cazare, doar strasnicul turist strain care vine pe bicicleta, cu ocazia, cu trenul si mai rar cu masina proprietate persoala. Cele mai sigure locuri de cazare inca sunt la familia Beceneanu de la Vintila Voda. Dar si lor le e greu. Daca nu ar mai exista grupurile de muncitori din diferite domenii care prospecteaza zona sau repara cate ceva, si ei ar fi pus tablita cu „Inchis”.

Sa mergem pe ideea ca ceea ce au inceput acum sa construiasca specialistii in turism de la Consiliul Judetean va avea roade in cativa ani, asa cum este si firesc.

Cristina, nici nu stiu daca judetul Buzau merita o soarta atat de anonima in conditiile in care avem cele mai frumoase locuri din Romania. Tu esti de acord, in mod sigur, pentru ca stii ca vorbele nu-s ale mele, ci ale celor care fac statistici in turism.

 

Zilele Monteoru

Zilele Monteoru

La Pietroasele, kitschul e cel mai bun prieten la ceas de sarbatoare, iar primarul Cornel Enache a batut palma cu cei mai abili vanzatori de mingi din plastic si i-a adus anul acesta la Sarbatoarea Tamaioasei. De fapt, mersul haotic al acestui primar da si nota zonei care nu se poate dezvolta decat pe nisa – statiunea vitivinicola ce-si are proprii musafiri care vin pe recomandari, iar la pensiuni e vant curat, indiferent de luna.

Hai sa nu ies din zona si sa vin inspre Merei-Monteoru. Daca nu ar fi varstnicii care forfotesc din mai pana in octombrie la bai in statiune, as putea vorbi in aceeasi nota.

La Monteoru, salvarea vine in iulie, cand are loc suita celor trei zile dedicate zonei. E diversitatea pe care ar trebui sa o aplice fiecare zona turistica in parte, de la care ar trebui sa ia aminte cei care organizeaza turismul buzoian si sa faca pe cont propriu astfel de evenimente si in oras.

Zilele trecute, in judet au venit cativa oameni de afaceri chinezi. Gazda lor, un domn foarte priceput in cercetare, dar nu si in turism, m-a intrebat daca pot vedea ceva si in orasul Buzau. M-am blocat. Nu ca nu as cunoaste orasul, dar e intr-o coma profunda, mai rau decat judetul, asa ca la ce sa amagesti niste straini?

 

Micii artisti culinari, la inaltime!

Micii artisti culinari, la inaltime!

Cred ca dupa ce ti-am „varsat” toata supararea unui jurnalist care promoveaza judetul in fiecare zi de duminica in www.sanatateabuzoiana.ro , sub forma reportajelor, ar trebui sa ajung la punctul culminant pentru ca nu am parasit Monteoru si pentru ca peste fix o saptamana se poate radiografia cea mai autentica sarbatoare organizata in judetul Buzau.

As putea fi acuzata de partizanat, dar daca altcineva poate exemplifica in mod clar cu propria reusita,altundeva, jos palaria.

Trebuie sa scriu si despre ceea ce se intampla frumos pe 1 decembrie, de cativa ani, la Monteoru, eveniment care reprezinta cu adevarat judetul Buzau. 

Acolo judetul este cel mai bine reprezentat de voi, specialistii in turism, pentru ca acolo vin oameni cu ochiul format si apreciaza, dar spun si mai departe, pentru ca in cateva sute de metri patrati gasesti si taranul pastrator de traditii, si viticultorul scolit, si gazda care invata sa faca in mod benefic fata crizei, si mandrul copil purtator de costum popular, dar si frumusetile Buzaului puse in valoare.

 

Cristina Partal - Drumul sarmalelor

Cristina Partal – Drumul sarmalelor

Imi aduc aminte de 1 decembrie 2010. Cred ca atunci, Casuta cu pridvor – evenimentul de baza al zilei – a prins faima nationala. A fost un drum al sarmalelor asa cum doar judetul Buzau poate oferi – variat, gustos, reprezentativ si cu perspectiva. S-au adunat langa acest produs copiii, specialistii, bucatarii de ocazie si turisti, oameni veniti special sa vada cat de iute si frumos e Buzaul. A fost cea mai clara demonstratie de virtuozitate a pensiunilor din judet, li s-a vazut clar dorinta de a exista in turism.

Un an mai tarziu, aceeasi Casuta cu pridvor a pus in scena o nunta autentica din zona noastra, cu obiceiurile toate, inclusiv cel al bradului, barbieritului mirelui sau legatului miresei. Totul in costum popular si cu gust. Am uitat, la fiecare an – tocanita nationala, mancarea gandita de Asociatia Nationala pentru Turism Rural Ecologic si Cultural (ANTREC) Buzau care a adunat in ea tot ce poate Buzaul sa scoata in lume cu capul sus – toate legumele gradinii.

Anul acesta inteleg ca in Casuta intra turismul de ansamblu, Geoparcul National Tinutul Buzaului, al doilea geoparc al tarii. Va veni la eveniment si fratele mai mare, Geoparcul National Hateg. In mod sigur hunedorenii vin ca niste frati cuminti, dornici sa spuna din devenirea lor si sa ne asigure ca geoparcul este un produs turistic de durata, se poate obtine ceea ce iti propui, insa pentru asta trebuie sa puna umarul si autoritatea judeteana, si taranul din geoparc, si primarul care vrea turisti in comuna lui, si specialistul etnolog, dar si cel din turism.

 

Bucatari renumiti isi arata maiestria

Bucatari renumiti isi arata maiestria

Sunt foarte curioasa cum isi vor face temele cei 18, parca, primari ale caror localitati fac parte din Geoparcul Tinutul Buzaului, caci sigur vor fi verificati atunci cand isi vor prezenta oferta din zona – mesteri populari, oameni care pastreaza mestesugurile traditionale, case muzeu de stat, private ori cu potential turistic, culturi aparte, obiceiuri stravechi, muzica populara specifica si interpreti populari, potential culinar etc.

Sper eu ca vor avea „la ei” cuvintele primarii si nu vom auzi un „aaa…” sau „deci”-uri continue. Oricum, ei nu stiu mai nimic despre gradina pe care o pastoresc prin voia flamandului alegator, iar daca mai cunosc cate ceva le e prea lene sa spuna.

Mai cred un lucru, primarul Relu Musat de la Valea Salciei, cel care coordoneaza grupul de lucru din Geoparc, are puterea sa-i dinamizeze. Putin. Avem, asadar, la un loc: Hateg, primarii buzoieni si expozitia culinara din fiecare an. Tema e clar ca e data chiar de ideea de Geoparc, iar fiecare va trebui sa aduca o mancare reprezentativa. Ei, aici, clar vom avea de admirat! La fel ca si la tocanita nationala a pensiunilor membre ANTREC.

 

Consiliul Judetean Buzau - Targul de Turism

Consiliul Judetean Buzau – Targul de Turism

In afara de voia buna care a fost prezenta in fiecare an, oaspeti cu clasa veniti de dincolo de Buzau, o promovare cu gust, eu cred ca ramane un mare of – sustinerea activa a tuturor si mai ales a autoritatilor.

Ei, acesta este motivul pentru care ti-am scris. Bine, in afara de faptul ca tu organizezi Casuta cu pridvor la Monteoru, trebuie sa-ti spun ca am cerut si informatii oficiale despre sustinerea acestui eveniment. Laurentiu Gavrila, secretarul judetului Buzau stie bine ca se intampla lucruri frumoase la cativa kilometri de oras si le apreciaza. Ba a dat si o veste buna – Consiliul Judetean Buzau va va fi alaturi si va va ajuta cu tot ceea ce se poate. Am stabilit cu Laurentiu Gavrila si o discutie la fata locului, pe 1 decembrie 2013, despre promovarea altfel pe care membrii ANTREC o reusesc sau nu pentru judetul in care functioneaza.

Eu, abia astept duminica viitoare, pentru ca voi putea sa vad Buzaul la el acasa, cu toate bogatiile adunate intr-un spatiu mic, dar bine gandit. Cat despre insanatosirea turismului buzoian … poate ar trebui sa faca de garda, de data aceasta, mai multe autoritati de toate rangurile si nu doar gazdele din pensiuni si hoteluri. Garzile sa fie permanente, iar dozele de medicatie, de soc.

Cu toata consideratia,

Ilinca Moise

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*