Sfecla rosie previne bolile cardiace, digestive si pulmonare

15 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Datorita continutului ridicat de vitamine, minerale imbunatateste metabolismul si imunitatea organismului, prevenind cu succes aparitia unor boli grave si chiar ajutand la vindecare.

 

sfecla rosieSfecla rosie a fost descoperita in urma cu aproape patru mii de ani, cand era cultivata in Babilon, Iran sau Assiria. Daca la inceput era apreciata pentru frunzele sale aromate, la scurt timp s-au descoperit si calitatile radacinii. Astfel,  se spune ca in Roma antica, sfecla rosie nu trebuia sa lipseasca de la masa, fiind considerata o leguma de lux. In secolul 16, cultura de sfecla rosie s-a raspandit si in Europa.

Este printre putinele legume care isi pastreaza aproape toate proprietatile prin fierbere, iar daca este pusa la murat isi imbogateste doza de vitamine. Sfecla rosie contine vitaminele A, C, B6, dar si calciu, magneziu, fier, fosfor, zinc, tiamina, potasiu , acid folic, mangan.  Are un ridicat continut de vitamine, si de aceea imbunatateste metabolismul, previne aparitia bolilor de inima dar mai ales are un efect miraculos asupra ficatului. O dieta care contine zilnic sfecla rosie este una sanatoasa, deoarece sfecla rosie nu are colesterol si este cat se poate de recomandata in curele de slabire, dar si femeilor insarcinate, reducand riscul aparitiei malformatiilor congenitale.

 

sfeclaEste cunoscuta si pentru proprietatile sale benefice asupra unor afectiuni digestive, renale, pulmonare, hepatice, cancerigene dar si a bolilor de sange. Totodata consumul de sfecla rosie este recomandat persoanelor care sufera de osteoporoza, anemie, imunitate scazuta, nevroze, hipertensiune, arteroscleroza, cu tulburari ale glandei tiroide, constipatie.

Poate fi consumata si sub forma de suc, tinand cont de faptul ca sucul de sfecla rosie combate numeroase afectiuni precum amigdalita, alcoolismul, bronsita, constipatia, hemoroizii, ocluziile intestinale, reface flora intestinala, ajuta la eliminarea pietrelor din colecist, tuberculozei, paradontozei si este bun in lupta impotriva racelii si a gripei. Cate un pahar de suc de sfecla rosie baut dimineata pe stomacul gol regenereaza celulele hepatice si, in timp, confera o stare de sanatate  mult mai buna a organismului.

 In ciuda numeroaselor sale beneficii, nu este recomandata diabeticilor, din cauza continutului de zaharuri si glutamina.

 


Adaugati un comentariu


 

*