Studentii de la Drept, preocupati de transplant si traficul de organe

6 aprilie 2016 | 0 comentarii |

Specialisti in drept, medici si studenti ai facultatilor de Drept din Craiova, Sibiu, Cluj Napoca si Bucuresti dezbat legislatia din domeniul donarii de organe, in cadrul Conferintei Nationale „Siguranta integritatii corporale”, desfasurata in Capitala Baniei.

 

drept-craiova1

Facultatea de Drept a Universitatii Craiova gazduieste, in perioada 05-07 aprilie, Conferinta Nationala „Siguranta integritatii corporale”, organizata de Filiala Craiova a Organizatiei studentesti „The European Law Student’s Association” – ELSA, cu sprijinul Baroului Dolj si al Facultatatii de Drept a Universitatii din Craiova.

Trafic de organe din punct de vedere medical”, „Donare de organe” si „Trafic de organe din punct de vedere juridic” sunt temele de interes major anuntate de organizatori si care vor face obiectul unor prelegeri si al unor ateliere de lucru in cele trei zile ale evenimentului.

Transplantul de organe este un subiect intens discutat, in ultimul timp, in Romania. Se stie ca prin transplant au fost salvate, in ultimii ani, vietile a cel putin 400 de romani, Romania fiind anul trecutcampioana” a Europei in ceea ce priveste cresterea ratei de transplant. Atat medicii cat si specialistii in drept apreciaza insa ca transplantul trebuie sa ajute oamenii, nu sa fie prilejul unor castiguri materiale. Tot mai multi romani se inscriu pe listele de asteptare pentru transplant, insa numarul donatorilor este mic in comparatie cu numarul celor care ar putea fi salvati printr-un transplant. Potrivit legislatiei romanesti, acordul familiei este decisiv pentru prelevarea de organe. In Romania sunt doar cinci donatori la un milion de locuitori, in vreme ce in Ungaria, spre exemplu, sunt 20 de donatori la mia de locuitori.

 

Sevastian Cercel -decan Facultatea de Drept

Sevastian Cercel -decan Facultatea de Drept

Despre legislatia din domeniul donarii de organe discuta, in aceste zile, nume de referinta ale Facultatii de Drept si ai Baroului Dolj, dar si medici cunoscuti in comunitate si in mediul universitar si studenti ai facultatilor de Drept din Craiova, Sibiu, Cluj si Bucuresti.

Apreciind initiativa studentilor  sai, decanul Facultatii de Drept din Craiova, Sevastian Cercel a apreciat ca dezbaterile pe aceasta tema sunt de mare interes pentru viitorii juristi si magistrati, dar si pentru intreaga comunitate. „Romania are si in acest domeniu introduse standarde europene noi, iar pe aceasta tema interesul judecatorului si al medicului se intalnesc. Subiectul donarii de organe a inceput sa fie discutat in Romania dupa anii ‘90. In general, populatia este retinuta. In acest context, profesionistii trebuie sa incurajeze acest domeniu prin dezbateri initiate chiar de studenti“.

 

Veronica Badea- presedinte ELSA Craiova

Veronica Badea- presedinte ELSA Craiova

Veronica Badea, presedinta organizatiei studentesti ELSA Craiova, spune ca aceasta este prima conferinta nationala organizata de studentii Facultatii de Drept din Capitala Baniei, iar evenimentul se bucura de participarea unor invitati  „care vor vorbi pe tema sigurantei integritatii corporale, despre donare si trafic de organe. Traficul de organe este o problema in Romania si in lume, iar studentii Facultatilor de Drept si Medicina trebuie sa fie informati. Ne dorim ca, in urma acestei conferinte, sa aflam detalii legate de riscurile, legalitatea si ilegalitatea transplantului de organe”.

Mentionand ca la Craiova nu exista dotarea tehnica necesara realizarii transplanturilor, ci la fel ca in multe alte spitale din tara (ca si la Buzau – n.r.), se pot face doar recoltari de organe, as. univ. dr. Teodor Dumitrescu, medic chirug in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta din localitate, a precizat ca in Romania exista doar noua centre de transplant acreditate, care fac parte din structura unor spitale din Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Targu Mures si Brasov. „In Craiova, in prezent putem doar sa ajutam echipele care vin din alte zone sa recolteze organe. Am fost la cursuri de pregatire, tehnicile le putem dobandi, dar dotarea spitalului lipseste. Este nevoie de aparatura speciala, atat in clinicile de chirurgie, cat si in cele de terapie intensiva. Acest lucru presupune insa costuri foarte mari“, a explicat medicul, invitat la conferinta.

 

operatie-transplant-ficatCel mai delicat subiect ramane insa consimtamantul pentru donarea organelor dupa moarte, spun medicii. Dr. Teodor  Dumitrescu a aratat ca principala problema ramane consitamantul. „Se doreste ca un om aflat in moarte cerebrala si care in timpul vietii nu a fost impotriva donarii de organe sa devina automat donator, fara sa mai fie cerut acceptul familiei. Religia se opune acestui lucru. Daca tehnicile chirurgicale, anestezice, terapeutice din timpul transplantului si dupa acesta sunt standardizate, problemele de etica sunt in continua dezbatere, atat in Romania, cat si in lume. In ultimii ani, transplantul a inceput sa fie acceptat si s-a inteles mai mult ca este facut sa ajute oamenii si nu pentru castiguri materiale“, a adaugat medicul chirurg craiovean.

Legea sanatatii nr. 95/2006 prevede caprelevarea de organe, tesuturi si celule de origine umana, in scop terapeutic, se poate efectua de la persoane majore in viata, avand capacitate de exercitiu deplina, dupa obtinerea consimtamantului informat, scris, liber, prealabil si expres al acestora. Se interzice prelevarea de organe, tesuturi si celule de la persoane fara capacitate de exercitiu; consimtamantul se semneaza numai dupa ce donatorul a fost informat de medic, asistentul social sau de alte persoane cu pregatire de specialitate asupra eventualelor riscuri si consecinte pe plan fizic, psihic, familial si profesional, rezultate din actul prelevarii“. Donatorul poate reveni insa asupra consimtamantului dat, pana in momentul prelevarii.

Dezbaterile privind „Siguranta integritatii corporale” se vor finaliza joi, 07 aprilie 2016, cu Gala Ball care va incheia, oficial, Conferinta.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*