Tu stii ce le dai sa manance copiilor tai, la micul dejun?

29 iulie 2014 | 0 comentarii |

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor atrage atentia ca majoritatea pateurilor de ficat de gasca sau de rata comercializate de diferite firme contin doar 5% pana la 15% din ficatul scos la inaintare in reclama, in timp ce  „din belsug” cumparam apa, slanina si multe E-uri.

 

Pate_de_ficatIntre produsele tartinabile preferate de copii se afla la loc de „cinste” pateul de ficat. Iar parintii bine intentionati cumpara, de cele mai multe ori, cele mai scumpe produse de acest fel, in speranta ca sunt „traditionale romanesti” si ar trebui sa fie astfel de calitate. Adesea fara a se uita insa atent pe etichete, unde cu litere minuscule vor descoperi ca ficatul pe care-l contine produsul este mai mult o iluzie. Pateurile din ficat de gasca sau rata, iar mai nou de curcan, contin, de fapt, doar 5%, maxim 15% fin ficatul care ne atrage atentia, restul fiind, de fapt, apa, slanina si multe EEEE-uri.

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) din Romania, care insista asupra faptului ca toti consumatorii romani ar trebui sa fie corect informati si sa stie exact ce pun pe masa si ca ar trebui sa fie atenti si sa stie cum sa citeasca o eticheta, ne arata cateva mostre de „pacaleala” pe care multi dintre noi ne-am luat-o pe banii nostri si uneori pe sanatatea familiei noastre.

 

pate cu ficat de gascaDar, ce se intampla atunci cand eticheta este una care induce in eroare consumatorii si ii poate determina pe acestia sa achizitioneze produse pe care altfel nu le-ar fi cumparat?

APC Romania ne aduce in atentie pateul de ficat „Moldova in bucate”, produs de SC Vascar SA care  afiseaza in denumirea produsului faptul ca acesta este un „pate de gasca cu ficat din belsug”. In momentul in care citim insa cu atentie lista ingredientelor, observam ca primul ingredient, in ordinea descrescatoare a cantitatii, deci cu ponderea cea mai mare in produs, este apa. Ficatul de gasca reprezinta numai 15%, restul produsului fiind compus din apa, slanina, ficat de porc, faina alba de grau, sare, condimente si altele. „Consideram astfel ca eticheta produsului este una care induce in eroare consumatorii, creand impresia ca acest continut de ficat de gasca este unul mult mai mare”, precizeaza conf. univ. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.

 

pate-ficat-gascaAlte doua pateuri, de data aceasta produse de SC Prefera Foods SA, prezinta o alta particularitate pe eticheta, care poate fi considerata o practica comerciala incorecta. Astfel pe eticheta produselor „Capricii si Delicii” pate cu ficat de rata si pate cu ficat de gasca, in imediata apropiere a denumirii produsului, apare o pictograma „45% ficat”.

Din prezentare ar rezulta ca este  vorba de pate cu ficat de rata/gasca cu 45% ficat. Insa, surpriza, citind eticheta, vom observa ca ambele produse au 40% ficat de pui si numai 5% ficat de rata/gasca. APC Romania considera acest lucru drept o practica comerciala incorecta, care poate induce consumatorii in eroare”, puncteaza Costel Stanciu.

 

pate-sibiuNu-i vorba, ca la fel se intampla si cu alte firme, chiar cu pretentii mai mari. Personal, multa vreme am cumparat pate de ficat, mai ales din cel de rata sau gasca, fara a citi cu atentie pe eticheta altceva decat data la care expoira. De catva timp insa m-am lecuit. S-a intamplat dupa ce, in cautarea unor produse romanesti de calitate (pleonasm, ati zice!) de intins pe paine, m-am oprit ca de obicei, la cel mai scump sortiment de pe raft – Pate Sibiu de Gasca, produs de Scandia Sibiu. Mi-a dat prin cap sa focalizez eticheta, scrisa cu un caracter de marime intentionat microscopica si… surpriza. Macar daca ficatul de gasca ar fi urmat proportiile literelor si tot ar fi fost mai mult, decat in realitate. Continutul exact, in procente, era de 5% ficat de gasca. Ca sa arate a pasta de ficat, au pus totusi 19% porc si in rest multa slanina, apa si EEEEEE-uri. A fost ultima tentativa de a mai cumpara pate de ficat. L-am facut in casa: cativa ficaciori, o ceapa mica, doi-trei catei de usturoi, un strop de vin, putin unt, mirodenii si gata.

Dar am zambit „vinovat” cand spectaculosul Mircea Dinescu atragea atentia intr-una dintre emisiunile sale in care-si prezinta „delicatesele culinare” de la Cetate, ca pateul de ficat din comert contine un praf care miroase mai urat decat cleiul de oase si E-uri din belsug, pentru culoare si savoare…

 

Costel Stanciu-presedinte APC

Costel Stanciu-presedinte APC

Presedintele APC atrage atentia ca potrivit art. 6 din Legea 363/2007 privind combaterea practicilor comerciale incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii, cu modificarile si completarile ulterioare „o practica comerciala este considerata ca fiind inselatoare daca aceasta contine informatii false sau, in orice situatie, inclusiv prezentarea generala, induce in eroare sau este susceptibila sa induca in eroare consumatorul mediu, astfel incat, in ambele ipoteze fie il determina, fie este susceptibila a-l determina pe consumator sa ia o decizie de tranzactionare pe care altfel nu ar fi luat-o, chiar daca informatiile sunt , in fapt, corecte in raport cu unul sau mai multe dintr-o serie de elemente.

In contextul in care etichetele produselor mentionate „sunt concepute intr-un mod care poate insemna inducerea in eroare a consumatorilor, APC Romania solicita in mod public companiilor producatoare modificarea etichetelor produselor, astfel incat consumatorii sa poata face o alegere corecta, fara a fi influentati in mod fals sa cumpere un produs pe care altfel nu l-ar fi achizitionat a mai precizat Costel Stanciu.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*