160 de absolventi ai Scolii Sanitare de stat au jurat „In numele Vietii si al Onoarei”, sa isi exercite profesia cu demnitate!

17 iunie 2016 | 0 comentarii |

O noua generatie de absolventi ai Scolii Postliceale Sanitare de Stat din Buzau a depus Juramantul Asistentului Medical, celebrand totodata incheierea​ celui de-al 26-lea an de activitate al primei scoli postliceale sanitare din judet.

 

absolventi sanitara1Emotie mare, saptamana aceasta, la Scoala Sanitara de Stat din Buzau. Au fost predate ultimele referate, s-au primit ultimele note, dar cel mai important, 160 de absolventi medicali au incheiat cei trei ani de studiu.

Lucrarile de Diploma, care se vor sustine curand, au primit ultimele observatii sau OK-ul profesorilor indrumatori, asa ca peste cateva saptamani, daca vor trece cu bine si de examenele de absolvire, 80 de tineri absolventi vor fi Asistenti Medicali Generalisti, iar alti 80, Asistenti Medicali de Farmacie.

Si-au amintiti ca acum trei veri dadeau examenulpentru intrarea in aceasta scoala, visand la ziua cand vor putea purta cu mandrie halatul alb si vor tine in mana seringa, fasa, tensiometrul si vor putea contribui la sanatatea celor bolnavi si chiar vor putea salva vieti.

Astazi a fost o zi importanta. O zi incarcata de emotii atat pentru mine, cat si pentru voi. Va felicit pentru absolvire, va urez succes pe mai departe si va tin pumnii la examen. Va multumesc pentru implicare! Felicitari Promotiei 2016, Scoala Postliceala Sanitara!”, le-a spus diriginta uneia dintre grupele de absolventi.

 „Unii oameni sunt prea obositi ca sa va daruiasca un ZAMBET. Daruiti-le voi unul, pentru ca nimeni nu are mai mare nevoie de un zambet decat acela care nu-l mai poate darui”, le-a cerut unul dintre profesori, absolventilor sai.

 

Scoala SanitaraDupa trei ani de postliceala, nu lipsesc sentimentele contradictorii. Pe de o parte, absolventii privesc jumatatea goala a paharului, cea in care ar fi vrut sa invete mai mult despre abordarea practica a pacientului si despre activitatea de laborator de farmacie, iar  cei cu care au intrat in contact sa aiba mai mult chef si aplecare spre educarea unui viitor coleg. Partea plina a paharului „arata insa mai bine”, dupa cum spune unul dintre absolventi si este mai aproape de sufletul lor si de sperantele pe care si le-au pus in viitor. „Am avut multi profesori care si-au predat materia cu exigenta, care au incercat sa ne faca sa intelegem si sa ramanem cu ceva invatat chiar din clasa. Am avut medici care si-au impartasit cu noi experienta clinica, angajati din spitale (asistente, rezidenti, infirmiere) care ne-au ajutat si invatat o multime de lucruri in timpul practicii, desi erau prost platiti, obositi, incarcati de munca si stresati. Am vazut ce inseamna sa ai grija de un pacient si sa il vezi ca vine la spital speriat, cu un picior in groapa, si iese pe picioarele proprii dupa o vreme de ingrijire medicala. Am vazut cat de greu e sa relationezi cu oamenii care au suferit fel de fel de pierderi si se confrunta cu diferite probleme de sanatate. Nu in ultimul rand, am invatat mai multe lucruri decat as fi crezut. Si pentru asta trebuie sa le multumesc tuturor oamenilor care m-au ajutat: profesori, medici, farmacisti, asistenti medicali, laboranta, bibliotecara, conducerii scolii si parintilor care m-au sustinut si incurajat permanent”, spune cu emotie, unul dintre absolventi.

 

Juramant Scoala SanitaraCu totii spun insa ca cei trei ani de studiu au trecut mai repede decat si-ar fi imaginat si timpul a fost prea scurt pentru a invata cat ar fi trebuit si cat ar fi vrut. Cel mai important este insa faptul ca au invatat sa se descurce in situatii dificile, nu sa astepte tot timpul ca totul sa vina de la altii.

Si, pentru ca orice absolvire este o sarbatoare in sine, cei 160 de viitori asistenti medicali din Buzau au petrecut, alaturi de profesori, clipe de mari emotii. Toci albe s-au ridicat catre cer, invocand parca ajutorul divin pentru atunci cand vor profesa ca asistenti medicali sau asistenti de farmacie, pentru ca totul sa stea, ca in juramantul pe care abia l-au rostit, sub semnul demnitatii, respectului si pentru binele pacientului.

„In numele Vietii si al Onoarei,  JUR sa imi exercit profesia cu demnitate, sa respect fiinta umana si drepturile sale si sa pastrez secretul profesional.

 JUR ca nu voi ingadui sa se interpuna intre datoria mea si pacient consideratii de nationalitate, rasa, religie, apartenenta politica sau stare sociala.

Voi pastra respectul deplin pentru viata umana chiar sub amenintare si nu voi utiliza cunostintele mele medicale contrar legilor umanitatii.

Fac acest juramant in mod solemn si liber!”

A fost, probabil, cel mai emotionat moment al festivitatii de absolvire, cel in care elevii, alaturi de profesorii care i-au indrumat timp de trei ani si i-au facut sa inteleaga atat frumusetea si nobletea cat si responsabilitatea acestei profesii au rostit, impreuna, juramantul profesional.

 

Negoita - absolventi sanitaraMai intai au avut festivitatea de absolvire Asistentii Medicali de Farmacie, iar a doua zi a fost organizata ziua festiva dedicata absolventilor cursului de Asistenti Medicali Generalisti.

 „Suntem cu totii mandri de voi, iar astazi, in mod special, va felicitam pentru toate rezultatele bune si frumoase pe care le-ati obtinut in toti acesti ani de scoala si suntem convinsi ca veti avea rezultate bune si de aici inainte, in practicarea profesiei. Faptul ca suntem astazi pe aceasta scena, se datoreaza in primul rand voua, dar si profesorilor care in acesti trei ani, chiar daca uneori au fost poate prea exigenti, v-au invatat ca profesia pe care v-ati ales-o este una frumoasa, dar care implica si mari responsabilitati”, le-a spus absolventilor, pr. prof. dr. Paul Iulius Negoita, directorul Scolii Sanitare de Stat din Buzau, care le-a urat succes.

Iar pentru faptul ca festivitatile de absolvire s-au oraganizat separat, directorul scolii spune ca s-a dorit ca acestea sa fie un prilej nu numai de marcare a evenimentului si de premeire a celor care s-au remarcat in mod deosebit, ci si „un prilej de a petrece, cu absolventii, un timp in care intrebarile nepuse sa-si afle raspuns, sa-i facem sa se simta, deja, colegi cu noi, sa le dam incredere ca pasii pe care ii vor face in continuare vor putea fi siguri, fermi si le vor aduce satsifactii”, spune directorul Negoita, care apreciaza ca desi in ultimii ani a fost o exigenta mai mare in scoala, absolvenii au acum motive sa fie multumiti.

 

absolventi sanitara 2Cu totii au uitat de greutatile din timpul scolii, de alergatul dupa autobuz, de teama unei lucrari sau de exigenta profesorului de limbi straine- obiect pe care scoala a pus un accent deosebit in ultimii ani. Peste putin timp incep examenele de absolvire. Trei in total. Unul oral, unul scris si unul in care sustin Lucrarea de Diploma. Unii spun ca au inca momente cand se intreaba de ce au ales sa devina Asistent Medical?  „Probleme medicale au si vor avea intotdeauna oamenii. In Romania si oriunde in lume. La noi nu se castiga acum mai nimic cu meseria asta, dar e plin internetul de oferte de joburi (bine-platite) in Europa de Vest pentru asistenti medicali romani. Am o motivatie nepotrivita pentru aceasta meserie? Posibil. Dar cine invata sa faca ceva fara a-si dori sa poata duce un trai decent?”, intreaba, retoric, un absolvent. Spune ca nu-i place ca cel putin in ultimul timp, in Romania „se spune prea des ca aceasta profesie este 1) usoara, 2) pentru prosti, 3) demna de mila sau 4) o combinatie dintre primele 3”. Crede ca in fiecare profesie sunt astfel de cazuri si, daca nu te-ai dus la scoala doar ca sa ai unde merge, esti constient ca vei avea in maini destul de des viata unui om (sau mai multi) si, in functie de unde lucrezi, ai de infruntat zilnic nesimtirea tipic romaneasca, mizeria, dispretul superiorilor, asa cum se intampla si in alte domenii.

 

absolventi scoala sanitaraScoala Postliceala Sanitara de Stat din Buzau are cea mai lunga traditie in invatamant preuniversitar sanitar particular din Buzau si pregateste, inca din 1990, asistenti medicali. „Scoala Postliceala Santara de Stat din Buzau ofera doua calificari cu acreditare ARACIP: asistenti medicali generalisti si asistenti medicali farmacie. Certificatul de absolvire oferit este eligibil international, beneficiind astfel de recunoastere internationala si participare in proiecte europene pe toata durata studiilor, precum si multe alte beneficii asociate calitatii educatiei in domeniul sanitar”, explica pr. prof. dr. Paul Iulius Negoita, directorul Scolii, mentionand ca cei mai multi dintre absolventii acestei scoli au reusit sa se angajeze, in tara sau in strainatate, imediat dupa absolvire.

Sunt multi absolventi care vor sa plece in strainatate, dar si multi care ar vrea sa ramana acasa, in tara, si sa aiba sansa sa profeseze in conditii civilizate, chiar daca salariile sunt asa cum sunt.

Cei mai multi cred insa ca in cativa ani lucrurile se vor schimba in bine si in sistemul medical romanesc, iar dupa un timp in care vor capata experienta in strainatate se vor putea intoarece acasa, sa puna in plicare ceea ce au invatat.

 

absolventi sanitaraDirectorul scolii spune ca la finalul a 3 ani de efort in pregatirea pentru profesia de asistent medical generalist sau de asistent medical farmacie, acesti  tineri si-au creat sansa de a practica una dintre cele mai nobile profesii si una dintre cele mai cautate pe piata muncii europene.

Ii ajutam si noi, oferindu-le cursuri de limba straina si o punte de comunicare cu viitorii angajatori. Elevii nostri au invatat, insa, sa se descurce singuri, in contextul in care in Europa si chiar in tari mai indepartate exista o mare cerere de personal medical calificat. Rolul nostru nu este doar acela de a le incasa taxa de scolarizare, care in paranteza fiind spus, este cea mai mica de pe piata, 1.400 de lei, desi statul (care pentru un elev la scolile pe care le finanteaza plateste 3.000 de lei/elev/an), nu ne ajuta cu nimic in acest sens, desi suntem considerati scoala de Stat. Avem absolventi care au plecat in strainatate inca din prima zi dupa absolvire, dar avem si multi care s-au integrat in sistemul sanitar romanesc”, explica Paul Negoita.

 

tortul de absolvireScoala Postliceala Sanitara de Stat din Buzau are o traditie de 26 de ani ca scoala postliceala, dar mai duce cu sine o traditie de cateva zeci de ani in care a functionat ca Liceu Sanitar, unul dintre putinele existente inainte de 1990 la nivel national si foarte bine cotat, mai ales sub conducerea dr. Rodica Bobocea.

Chiar daca dupa 1990 a avut o perioada de declin, in ultimii trei ani, calitatile de gospodar si manager ale preotului profesor Paul Negoita, care este si absolvent de Farmacie, se vad cu ochiul liber. Scoala a fost renovata complet, arata civilizat, are la ora actuala 50 de profesori, medici si asistenti medicali cu studii superioare si experienta, dar si profesori cu grade didactice superioare, la disciplinele  generale si limbi straine.

A fost o provocare pe care am acceptat-o, acum trei ani fiind si singurul care avea grad didactic in scoala. Faptul ca functionam cu autofinantare m-a ambitionat sa fac tot ce a fost posibil sa tinem taxele la minim, pentru a permite si elevilor care nu dispun de conditii materiale sa aiba acces la educatie. Am ridicat insa foarte mult exigenta, am tinut foarte mult la prezenta si, din pacate, am avut si exmatriculari daca elevii nu au vrut sa se implice la randul lor. Tin foarte mult la calitatea actului didactic, iar aceasta nu se poate ridica daca faem compromisuri si nu ne implicam cu totii, elevi, profesori, personal administrativ”, conchide directorul unitatii scolare medicale, pr. prof. dr. Paul Iulius Negoita.

 

GALERIE FOTO:


Adaugati un comentariu


 

*