Pacientii hipertensivi, instruiti la un curs dedicat medicilor specialisti si asistentilor

Peste 300 de medici si asistenti au participat Cursul National de Management al Bolnavului Hipertensiv, lucrarile incluzand si intalniri ale cadrelor medicale cu pacientii.

 

hipertensiuneA doua editie a Cursului National de Management al Bolnavului Hipertensiv, C.O.M.B.A.T. 2, s-a desfasurat zilele trecute la Craiova, in organizarea stiintifica a Societatii Romane de Hipertensiune, bucurandu-se de o numeroasa participare, atat din randul medicilor si asistentilor medicali, cat si a bolnavilor cu probleme de hipertensiune, cei care au facut subiectul principal al discutiilor purtate de spceialisti. Cursul s-a desfasurat pe doua sectiuni distincte, una dedicata medicilor cardiologi, diabetologi, nefrologi, neurologi, internisti si medicilor de familie, iar cealalta asistentilor medicali.

La prima sesiune au participat peste 200 de medici, scopul urmarit de organizatori fiind acela de a favoriza schimbul de idei intre medicii implicati in managementul hipertensiunii arteriale, pentru o mai buna monitorizare a pacientului hipertensiv. Cursul a fost sustinut de medici experti in hipertensiunea arteriala, care au oferit informatii de ultima ora cu privire la monitorizarea si evaluarea corecta a pacientului hipertensiv, pentru diagnosticarea si tratarea complicatiilor hipertensiunii arteriale, prin prezentarea si analizarea unor cazuri clinice.

 

dr maria dorobantu

Dr. Maria Dorobantu

Pe parcursul lucrarilor au fost abordate mai multe teme de discutie, unele din ele ilustrate chiat cu demonstratii practice si prezentarea de cazuri clinice reale ale unor pacienti. Printre problemele discutate s-au numarat Hipertensiunea arteriala la varstnic”, „Tulburarile metabolice in hipertensiunea arteriala”, „Tratamentul hipertensiunii arteriale”, „Urgentele hipertensive” etc. La finalul lucrarilor, medicul Maria Dorobantu, presedintele Societatii Romane de Hipertensiune, a declarat ca Interesul foarte mare aratat in 2013 de medicii practicieni din Craiova pentru aceasta manifestare stiintifica ne-a determinat sa ne intoarcem in acest oras. Si de aceasta data, la Craiova s-a inregistrat cea mai mare participare de medici de pana acum. Din acest motiv, le multumesc colegilor mei de breasla pentru interesul vizibil pentru educatie medicala continua, pentru mobilizare si pentru interventiile prompte”.

 

Closeup of nurse checking senior woman blood pressureIn paralel, s-a desfasurat si sectiunea dedicata asistentilor medicali, care s-a bucurat de participarea a peste 90 de asistenti care au avut astfel acces la cele mai noi informatii practice privind managementul hipertensiunii arteriale si imbunatatirea ingrijirii pacientilor hipertensivi. In cazul asistentilor, scopul urmarit de organizatorii cursului a fost acela de a evidentia importanta colaborarii dintre medic, asistent medical si pacient in abordarea hipertensiunii arteriale, pentru cresterea calitatii vietii pacientilor cu tensiune arteriala mare. Cursul s-a desfasurat sub forma unor ateliere practice, in cadrul carora au fost abordate teme ce au variat de la definirea hipertensiunii arteriale si impactul acestei afectiuni, la sfaturi practice privind noile tehnici de masurare a tensiunii, precum si identificarea particularitatilor familiei cu risc hipertensiv. A fost abordata si latura de preventie, capitol la care a fost evidentiata importanta masurarii tensiunii arteriale in ambulatoriu deoarece acesta reprezinta o masura eficienta in realizarea preventiei pe termen lung, precum şi in reducerea complicatiilor hipertensiunii arteriale.

 

Dr. Valeria Herdea

Dr. Valeria Herdea

O sesiune aparte a fost aceea referitoare la comunicarea dintre medic, asistent si pacient, in acest sens, la curs fiind invitati si mai multi pacienti hipertensivi, acestia impartasind aspecte din experienta lor cu boala si cum stabilirea diagnosticului sau complicatiile ulterioare le-au marcat viata. De asemeni, s-a discutat despre relatia cu medicii specialisti cardiologi si despre comunicarea interdisciplinara, reprezentantii pacientilor exprimandu-si si dorinta de a primi date corecte privind riscurile si complicatiile hipertensiunii arteriale, dar si pasii practici prin care pacientii isi pot tine boala sub control. Referitor la aceasta sesiune cu pacientii, medicul Valeria Herdea, unul dintre participantii la discutii, a declarat ca „acest gen de evenimente care permit abordarea deschisa a problematicii pacientului cronic hipertensiv reprezinta nu doar un exercitiu de lucru in echipa, dar sunt, poate, cel mai civilizat mod in care putem afla direct de la sursa adevaratele asteptari si dorinte spre o schimbare benefica a propriului mod de viata. Intre teorie si practica va exista intotdeauna o bariera. Singurul mod de a o depasi eficient ramane indiscutabil dialogul sincer, constructiv al celor implicati in rezolvarea problemei”.

 


Adaugati un comentariu


 

*