Dispozitiv de „programare” a viselor, creat de cercetătorii din Massachusetts

3 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Este vorba de o aplicație conectată cu un dispozitiv de monitorizare a somnului, care poate induce anumite elemente care să apară în vis.

 

Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts au dezvoltat o tehnologie prin care pot manipula visele, prin îmbinarea unei aplicaţii cu un dispozitiv pentru monitorizarea somnului, denumit Dormio. Mai mult de atât aceștia au demonstrat în cadrul unui nou studiu, că pot introduce anumite elemente în visul unei persoane cu ajutorul celor două elemente.

Studii anterioare au arătat că în perioada unei stări onirice, cunoscută drept starea de vise lucide, în care persoana care doarme este conştientă că se află într-un vis, se poate folosi conştiinţa faptului că se află într-un vis pentru a genera anumite aspecte ale respectivului vis. Tehnica creată de cercetătorii din Massachusetts este denumită TDI (targeted dream incubatiuon) și profită de unul dintre primele stadii ale somnului, denumit hipnagogie, pentru a obţine un rezultat similar. În perioada de hipnagogie, cercetătorii au folosit tehnica TDI pentru a le introduce unor voluntari informaţie ţintită, în scopul de a permite asimilarea directă a acestei informaţii în conţinutul viselor. Ulterior, au fost coordonate o serie de experimente în perioada de vis pe un grup de 25 de voluntari. Subiecţii au înregistrat în prealabil comenzi audio într-o aplicaţie şi apoi au mers la culcare. Un aparat de monitorizare a somnului instalat la mână a urmărit apoi ritmul cardiac al subiectului, schimbările electrice de la suprafaţa pielii şi dacă degetele de la mâini sunt relaxate sau nu pentru a detecta când subiectul intră în starea de hipnagogie şi devine deschis influenţelor din surse audio externe.

 

Aparatul de monitorizare a somnului Dormio comunică apoi cu aplicaţia, care dă drumul la mesajele înregistrate audio la momentul corect şi îi înregistrează apoi pe subiecţii care s-au trezit, povestind ce au visat. Apoi, în timp ce un subiect adoarme şi intră în starea de hipnagogie, Dormio se coordonează cu aplicaţia pentru a-l trezi cu mesaje preînregistrate. Acest ciclu se repetă de câteva ori, subiectul înregistrând la rândul său un scurt jurnal de vis în aplicaţie, atunci când se trezeşte. Cercetătorii au aflat că 67% dintre jurnalele de vis ale subiecţilor menţionau vise din care făcea parte un copac. Visele au devenit apoi din ce în ce mai bizare, cu fiecare nouă repriză de somn prin care treceau subiecţii.

Dr. Adam Haar Horowitz, unul dintre cercetătorii implicați în studiu, a explicat că  „multe dintre mecanismele care controlează somnul şi visele nu sunt bine înţelese, deci este prea devreme să putem spune cu exactitate care pot fi beneficiile acestei tehnici. Aceste beneficii pot varia de la eliminarea coşmarurilor şi ameliorarea stărilor de stres post-traumatic până la programe de învăţare a limbilor străine în timpul somnului”.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*