Smatphone-urile ar putea fi folosite și pentru determinarea nivelului alcoolemiei

28 august 2020 | 0 comentarii |

În acest mod, telefoanele ar putea contribui la reducerea consumului de alcool, avertizându-l pe posesor atunci când a băut prea mult.

 

Printre multiplele întrebuințări pe care le au telefoanele inteligente s-ar putea număra și aceea de alcooltest, dispozitivele fiind capabile să determine gradul de alcoolemie în funcție de modul în care se deplasează posesorul său după ce a consumat câteva pahare. Acest lucru ar fi posibil cu ajutorul unui accelerometru pe care deja majoritatea telefoanelor inteligente îl au integrat, precum și al mai multor senzori care să înregistreze balansul în timpul mersului.

Ideea aparține cercetătorilor de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Pittsburgh, din Statele Unite, care au efectuat un studiu în acest sens pe un eșantion de 22 de adulți cu vârste cuprinse între 21 și 43 de ani.

Timp de o oră, aceștia au consumat alcool cât să ajungă la o alcoolemie de 0,2 la mie în aerul expirat. Apoi, timp de șapte ore, le-a fost măsurat din oră în oră nivelul alcoolului din sânge, timp în care voluntarilor li s-a cerut să facă 10 pași în linie dreaptă și alți 10 pași înapoi, având fixat pe spate un smartphone.

Cu ajutorul unei aplicați speciale, telefonul a înregistrat accelerația și balansul stânga-dreapta, sus-jos și față-spate ale participanților în timpul mersului, iar în aproximativ 90% dintre cazuri, nivelul alcoolemiei determinat de cercetători analizând datele înregistrate de senzorii telefonului și de aplicație a coincis cu alcoolemia măsurată din sânge.

 

Autorii studiului spun că, având la dispoziție un astfel de instrument pentru măsurarea alcoolemiei, oamenii vor consuma alcool mai responsabil, iar aplicația ar putea ajuta la reducerea consumului de alcool.

Acest studiu controlat în laborator a arătat că telefoanele noastre mobile pot fi utile în identificarea semnăturilor diverselor modificări generate de alcool. Accesul în timp real la date privind gradul de ebrietate poate ajuta oamenii să își reducă semnificativ consumul de alcool. Mai mult, în cazul pacienților aflați în dezalcoolizare, îi poate alerta pe cei care îi urmăresc. Avem majoritatea senzori performanți cu noi oriunde mergem. Trebuie să învățăm cum să îi folosim cel mai bine pentru a deservi sănătatea publică. Mi-am pierdut un prieten apropiat care s-a urcat băut la volan în facultate. Și ca medic urgentist, am îngrijit nenumărați adulți cu răni legate de consumul de alcool. De aceea mi-am dedicat ultimii 10 ani testării de instrumente digitale care să prevină decesele legate de consumul excesiv de alcool” a declarat dr. Brian Suffoletto, coordonatorul studiului.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*