Medicii buzoieni, ajutați de Colegiul Medicilor să se perfecționeze în Medicina de urgență
Președintele Colegiului Județean al Medicilor Buzău, dr. Dragoș Porumb, a precizat că CJM va oferi cursuri gratuite și creditate EMC, membrilor organizației profesionale care doresc să se înscrie în acest proiect.
Adunarea Agenerală (AG) a Colegiul Județean al Medicilor (CJM) Buzău, care a avut loc miercuri, 12 februarie, la care a fost prezentat bilanțul activității organizației profesionale și cel al Comisiei de Disciplină pe anul 2024, pare să nu fi prezentat un interes prea mare pentru medicii buzoieni, deși în diferite ocazii, aceștia spun că nu prea sunt la curent cu activitatea Colegiului, cu excepția avizării dreptului de liberă practică și încasarea cotizației.
La eveniment au fost prezenți mai puțin de 50 dintre cei aproape 700 de membri ai organizației profesionale, deși aceștia au fost informați prin toate mijloacele de comunicare că, pe lângă prezentarea bilanțului activității pe anul trecut, vor fi abordate probleme de maxim interes pentru comunitatea medicală locală.
„În realitate, implicarea noastră în reprezentarea intereselor medicilor nu constă doar activitățile de natură de natură organizațională, deontologică și financiară”, a subliniat dr. Dragoș Porumb, președintele CJM Buzău.
Afirmațiile sale au fost susținute inclusiv de participarea la eveniment a directorului general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Buzău, Simona Anghel, care a fost invitată de dr. Mihai Colțoiu – vicepreședinte al Comisiei economico socială și de Asigurări de sănătate a Colegiului și care a avut o discuție interactivă cu medicii, care i-au semnalat problemele cu care se confruntă, au cerut explicații și au formulat propuneri de îmbunătățire a relației contractuale.
Medicii au spus că întâmpină greutăți majore în special în privința funcționării defectuase a sistemului informatic al asigurărilor sociale de sănătate, dar și din cauza birocrației și a unor prevederi ale Contractului – cadru, care nu doar că le îngreunează munca, ci uneori chiar îi împiedică să-și desfășoare activitatea.
Reprezentanta CJAS și medicii au convenit să se organizeze, lunar, întâlniri între furnizorii de servicii și reprezentanții CJAS, pe de o parte pentru o mai bună colaborare între cele două părți, iar pe de alta, pentru a găsi soluții la problemele care apar și care îi pun în dificultate atât pe medici cât și pe pacienți.
Dr. Porumb a subliniat, totodată, preocuparea permanentă a Biroului Executiv și a Comisiilor de specialitate ale organizației profesionale, în ceea ce privește educația medicală continuă și relația medicilor cu instituțiile statului. „Ne-am preocupat de participarea medicilor noștri la conferințe și congrese în diferite specialități, astfel încât fiecare să poată fi la curent cu noutățile și legislația în domeniu, să poată progresa profesional și să se poată proteja de erori medicale sau de acuzații. Mai mult, ne-am implicat activ în elaborarea și promovarea noii Legi a malpraxisului, am transmis Colegiului Național problemele cu care se confruntă medicii noștri și propunerile pe care ni le-au prezentat. În plus, pentru anul în curs, pe lângă preocuparea manifestată în domeniul educației medicale continue, venim cu o propunere formulată de dr. Adrian Zoican, coordonatorul Comisiei profesional științifică și de învățământ, de a organiza, pe plan local, cursuri perfecționare în Medicina de Urgență, care vor fi oferite membrilor CJM Buzău gratuit, și chiar vor fi ceditate EMC”, a explicat președintele Dragoș Porumb.
Noile tehnici din Medicina de Urgență au fost prezentate, pe scurt, dr. Adrian Zoican, medic urgentist și formator în domeniu, în cadrul unui Simpozion care a urmat ședinței Adunării Generale a CJM Buzău.
„Medicina de Urgență este o specialitate medicală relativ nouă și evoluează rapid, datorită progreselor tehnologice, noilor abordări terapeutice și schimbărilor în organizarea sistemelor de sănătate, care ne oferă noi perspective în domeniu. Astfel, avem la dispoziție Inteligența Artificială (IA), cu algoritmi de IA pentru trierea pacienților și diagnostic rapid și Telemedicina pentru consultanță la distanță care este necesară mai ales în zonele izolate, precum și asistenți virtuali care analizează simptomele și ghidează deciziile medicilor. Pentru Monitorizare și Diagnostic avansat, medicii pot utiliza dispozitive portabile pentru monitorizarea semnelor vitale ale pacientului în timp real, pot face ecografii portabile și pot valorifica utilizarea extinsă a POCUS (Pointof-Care Ultrasound) și pot utiliza noii biomarkeri pentru diagnosticul rapid al infractului miocardic sau sepsisului”, a arătat dr. Zoican.
Între noile perspective ale Medicinei de urgență, dr. Adrian Zoican a amintit și de Terapia genică și Medicina personalizată, de Realitatea virtuală și augumentată și chiar de Medicina de urgență în spațiu și situații extreme, subliniind că „toate aceste inovații vor îmbunătăți rapiditatea și precizia intervențiilor în Medicina de urgență și se vor traduce prin mai multe vieți salvate”.
El a subliniat că „Terapia genică și Medicina personalizată sunt deja din ce în ce mai utilizate și tind să se generalizeze, iar acestea includ noile terapii pentru stopul cardiac și accidentele vasculare cerebrale, precum și tratamentul personalizat în funcție de profilul genetic al pacientului. Totodată, Realitatea virtuală și augumentată oferă posibilitatea simulării pentru antrenamentul în Medicina de urgență, precum și ghidarea vizuală în timp real pentru intervenții complexe. Avem un astfel de simulator la Buzău și putem oferi cursuri de inițiere și perfecționare atât pentru medici cât și pentru asistenți medicali”, a menționat dr. Adrian Zoican.
Chiar și în Medicina spațială s-au făcut progrese considerabile și există deja studii privind asistența medicală în misiuni spațiale, a mai spus medicul, sugerând că, deși în acest caz vorbim de o nișă a medicinei, accesibilă doar unui grup restrâns de medici, acest fapt confirmă progresele în domeniu și nevoia de pregătire continuă.
Totodată, dr Zoican a precizat că este important ca personalul medical să fie pregătit și pentru situații extreme, iar în acest sens au fost elaborate „protocoale și ghiduri pentru intervenții rapide în cazuri de dezastre naturale”, a punctat medicul Adrian Zoican care, în calitate de vicepreședinte al Colegiului Medicilor și coordonator al Comisiei profesional științifice și de învățământ, în colaborare cu Colegiul Medicilor și Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor (OAMGMAMR) vrea să dezvolte, la Buzău, un program de cursuri de suport avansat în Medicina de urgență. După absolvire, participanții la aceste cursuri vor primi și credite EMC, oferite de Colegiul Medicilor, respectiv, de OAMGMAMR.