Dr. Marian Botea: Cancerul de prostată, cel mai frecvent tip de cancer la bărbații din România

30 iunie 2025 | 0 comentarii |

Peste 10.400 de cazuri noi de cancer de prostată sunt diagnosticate anual în România, iar aproape 3.000 de bărbați își pierd viața anual, din această cauză, în special pentru că ajung la medic abia atunci când boala este în stadii avansate, iar opțiunile de tratament sunt limitate.

 

Cancerul de prostată este a doua cea mai frecventă formă de cancer care afecteză bărbații la nivel mondial și se situează pe primul loc în Europa. În România, cancerul de prostată este cel mai frecvent tip de cancer în rândul bărbaților (18,2%), urmat de cancerul pulmonar (14.8%) și cancerul colorectal (14,1%) și se manifestă în special la persoanele cu vârste peste 50 de ani. În multe cazuri, această formă de cancer se dezvoltă lent și nu prezintă simptome în stadiile incipiente, dar există și forme agresive care pot produce metastaze, în special la nivel osos, și care se pot răspândi rapid, afectând și alte părți ale corpului.

Cancerul de prostată nu reprezintă o condamnare, dacă este depistat precoce, când poate fi tratat eficient. Din păcate, lipsa de informare, rușinea sau teama îi determină pe mulți bărbați să amâne consultul medical și ajung la medic abia atunci când boala este avansată, iar opțiunile de tratament devin limitate. Așa se explică faptul că, în România, sunt înregistrate anual 10.442 de cazuri noi de cancer de prostată și 2.854 de decese, potrivit ultimelor date publicate de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România – FABC, cu prilejul Zilei Mondiale de luptă împotriva Cancerului de Prostată, marcată în luna iunie.

 

Dr. Marian Botea, medic urolog, Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău, atrage atenția că informarea corectă, prevenția, controalele periodice, diagnosticul precoce și terapiile adecvate sunt armele cele mai importante împotriva cancerului de prostată. Pentru a veni în sprijinul pacienților, medicul buzoian oferă detalii despre cauzele, metodele de diagnostic și opțiunile de tratament de care pot beneficia pacienții din țara noastră.

Acesta le recomandă bărbaților de peste 50 de ani și celor care au antecedente de cancer de prostată în familie, să stea de vorbă cu medicul de familie sau cu un medic urolog, pentru a putea beneficia, la timp, de screening pentru evaluarea riscului de apariție a cancerului de prostată.

Când vorbim de etiologia cancerului de prostată, ne raportăm la o serie de factori de risc. Există 3 factori de risc foarte bine stabiliți: vârsta înaintată, originea etnică și predispoziția genetică. Alți factori de risc potențiali – sindromul metabolic, obezitatea, factorii dietetici (consumul de alcool, grăsimi), fumatul – pentru care s-a dovedit corelația cu un risc crescut de deces prin cancer de prostată”, explică dr. Botea, într-un interviu publicat pe site-ul SJU Buzău.

 

Referitor la stabilirea diagnosticului, dr Marian Botea spune că, de obicei, acest tip de cancer este suspicionat pe baza examenului clinic, care implică tușeul rectal și determinarea nivelului seric al PSA (antigenul specific al prostatei). De asemenea, investigațiile imagistice – de la ecografie și până la cea mai modernă și performantă evaluare imagistică, care este RMN pelvin multiparametric – întăresc suspiciunea prezenței unei formațiuni neoplazice la nivelul prostatei și identifică leziuni localizate în prostată, inaparente clinic. Însă diagnosticul de certitudine este stabilit prin examinarea histopatologică, care se obține în urma efectuării PBP (puncție biopsie prostatică) la acești pacienți cu suspiciune înaltă de cancer de prostată. Noi efectuăm PBP sub ghidaj ecografic și anestezie locală – procedură care este foarte bine tolerată de către pacienți”.

Depistat la timp, cancerul de prostată este curabil. În multe țări dezvoltate, rata mortalității pacienților cu această boală se situează sub 10% la cinci ani, în timp ce în România atinge 30%. În acest context, medicul urolog atrage atenția că „este esențială detectarea timpurie a cancerului de prostată la pacienții asimptomatici, cu forme localizate în prostată, care beneficiază de tratamente curative, de vindecare. De aceea, subliniez importanța unei vizite la medicul urolog, împreună cu determinarea PSA, la indicația medicului de familie, după vârsta de 50 de ani – sau chiar 45 de ani, dacă există antecedente familiale de cancer de prostată”.

 

Tratamentul pentru cancerul de prostată depinde de mai mulți factori, precum gradul de dezvoltare al tumorii, gradul de răspândire, starea generală de sănătate a pacientului.

„Cancerul de prostată este o afecțiune complexă, pentru care caracteristicile bolii (stadiu, grading tumoral), vârsta, comorbiditățile, dar și preferințele pacientului vor avea impact asupra opțiunii terapeutice. Pacienții trebuie să știe că formele localizate, depistate oportunist într-un stadiu asimptomatic, beneficiază de tratament curativ. Aici, pacientul poate opta pentru tratamentul chirurgical – prostatectomia radicală, adică îndepărtarea pe cale chirurgicală a prostatei, realizată prin abord clasic sau minim invaziv (laparoscopic sau robotic) – sau, ca alternativă la tratamentul chirurgical, radioterapia externă. Pentru pacienții la care afecțiunea este diagnosticată într-un stadiu avansat (local avansat, cu invazia structurilor anatomice adiacente prostatei sau chiar în stadiu metastatic), există multiple scheme terapeutice care vor stopa progresia bolii și vor aduce un beneficiu în ceea ce privește supraviețuirea. Și aici mă refer la radioterapie și terapia hormonală, fiind în prezent disponibile mai multe linii de agenți hormonali care vin ca soluții terapeutice chiar și pentru formele agresive, cu evoluție nefavorabilă după inițierea tratamentului oncologic”, detaliază medicul urolog.

 

Dr. Marian Botea menționează că screeningul este un proces esential în detectarea timpurie a cancerului de prostată, înainte ca simptomele să devină evidente.

În prezent, nu există dovezi de nivel înalt – studii clinice solide – care să susțină măsuri preventive sau dietetice ce pot reduce riscul dezvoltării cancerului de prostată. De aceea, este important screeningul în rândul populației de sex masculin, dar mai ales detectarea timpurie individuală, printr-o strategie adaptată riscului personal, bazată pe consultul clinic de rutină și determinarea PSA seric la toți bărbații, după vârsta de 40 de ani”.

În contextul în care cancerul de prostată este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la bărbații din Europa și al doilea la nivel mondial, medicul buzoian consideră că acestă afecțiune reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, mai ales în țările dezvoltate, ca urmare a creșterii proporției vârstnicilor în populația generală și a ratei crescute de detecție a cancerului de prostată prin accesul facil la servicii de sănătate avansate.

De la aceste date epidemiologice nu ne abatem nici noi. Este evidentă o creștere semnificativă a cazurilor diagnosticate de mine și colegii mei, la pacienții care se adresează SJU Buzău, prin cabinetul din ambulatoriu, unde se efectuează consultații urologice, zilnic. Statistic, pot spune că în ultimul an, la SJU Buzău au fost diagnosticați, prin puncție biopsie prostatică, în cadrul secției noastre, un număr de peste 100 de pacienți cu cancer de prostată”, a punctat medicul urolog.


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*