Dr. Marian Botea: Cum prevenim infecțiile urinare, frecvente în sezonul estival

1 august 2023 | 0 comentarii |

 Vremea caldă și umedă favorizează dezvoltarea și înmulțirea germenilor și bacteriilor din uretră, iar deshidratarea poate, de asemenea, să conducă la apariția infecțiilor urinare.

 

În lunile de vară, oamenii se bucură de vacanță și încercă să profite de zilele calde pentru a se elibera de stres și a-și încărca „bateriile” pentru un an întreg. Din păcate, această perioadă a anului vine la pachet și cu anumite riscuri pentru sănătate. Pe lângă arsurile solare și riscurile dermatologice sau metabolice favorizate de temperaturile ridicate și riscul de otită, mai ales în cazul persoanelor care înoată în piscine fără a-și lua măsuri de precauție specifice, crește și riscul de a dezvolta o infecție urinară.

Medicii atrag atenția că, în sezonul cald, vremea caldă și umezeala favorizează dezvoltarea și înmulțirea germenilor și bacteriilor din uretră, iar atunci când vremea caldă „se întâlnește” cu deshidratarea și cu îmbrăcămintea umedă, riscul de îmbolnăvire crește și mai mult.

Pentru a veni în sprijinul buzoienilor, dr. Marian Botea, medic primar Urologie în cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău, vine în sprijinul buzoienilor și nu numai al lor, cu sfaturi despre infecția urinară, despre cauze, simptome și cum poate fi prevenită această afecțiune.

 

Ce este infecția urinară?

 

Dr. Marian Botea:Infecția tractului urinar (ITU) este definită ca un răspuns inflamator al mucoasei care tapetează căile urinare la invazia microorganismelor, a bacteriilor în principal. Urina este un mediu steril, nu există microorganisme, iar prezența bacteriilor în urină, confirmată prin urocultură, reprezintă bacteriuria. Bacteriuria, asociată cu simptomele clinice, este definită ca infecție de tract urinar. Infecția urinară este un termen general care poate prezenta o infecție la orice nivel al tractului urinar (rinichi, vezică urinară, prostată -în cazul bărbaților, sau uretră). Cele mai frecvente sunt infecțiile de tract urinar inferior -care implică vezica urinară, binecunoscuta cistită acută, inflamația vezicii urinare de cauză infecțioasă. Femeile sunt mai predispuse la infecții de tract urinar, motivul fiind anatomia aparatului uro-genital – la femei uretra este mai scurtă, astfel că bacteriile pătrund mai ușor în vezica urinară”.

 

Infecțiile urinare, mai frecvente în sezonul estival

 

Dr. Marian Botea:Riscul crescut de a dezvolta o infecție de tract urinar în timpul lunilor de vară este explicat în primul rând prin temperaturile ridicate, căldura, care duce la deshidratare. Eliminarea bacteriilor din căile urinare se face mecanic, prin spălare cu jeturi de urină. În timpul zilelor toride de vară, dacă nu ne hidratăm corespunzător, automat vom urina mai rar, iar urina stagnează în vezica urinară. Astfel, bacteriile au timp să se înmulțească și să producă inflamația tractului urinar”.

Pe lângă modalitățile clasice de infectare ale aparatului uro-genital, vara apare riscul infectării și din cauza apei de îmbăiere contaminată, mai ales în piscinele insuficient igienizate.

Medicul urolog menționează că infecția vezicii urinare poate fi dureroasă și creează disconfort, dar vestea bună este că majoritatea infecțiilor urinare pot fi tratate. Netratată, însă, infecția urinară poate duce la consecințe grave – îmbolnăvirea rinichilor, atrage atenția dr. Botea.

 

Simptome și tratament

 

Dr. Marian Botea: Simptomele infecției de tract urinar pot fi micțiunile dese și în cantități mici, imperiozitatea micțională, adică urgența de a urina, usturimile la urinare, senzația de arsură la urinare, durerile pelvine. De asemenea, putem urina cu sânge, ceea ce noi numim hematurie, urina poate să fie tulbure, urât mirositoare sau în infecțiile care implică rinichii, căile urinare superioare, pacientul poate dezvolta, febra, frison, stare general alterată.

În cazul în care apar astfel de simptome este indicat să se ceară ajutorul medicului specialist, tratamentele „băbești” sau „după ureche” putând face mai mult rău decât bine. „Tratamentul infecției urinare se face prin administrarea unui antibiotic, întotdeauna la recomandarea și cu prescripția medicului. Pentru cistita acută, tratamentul constă în administrarea unui antibiotic în doză unică sau pe o perioadă de 3-5 zile, la care se poate adăuga un antiinflamator și un antiseptic urinar. Bineînțeles, în infecții mai grave, care implică rinichiul, căile urinare superioare, antibioticul poate fi condus pe o perioadă de 10-14 zile”, explică medicul urolog.

 

Sfaturi utile pentru prevenirea infecției urinare

 

Dr Marian Botea

Putem preveni infecțiile urinare ținând cont de factorii de risc care duc la corectarea lor, și aici vorbim în primul rând la consumul scăzut de lichide, dar trebuie luate în considerație și constipația cronică, frigul, umezeala, activitatea sexuală, vaginitele, infecțiile de tract genital, folosirea de metode contraceptive de tipul steriletului și spermicidelor, atrage atenția medicul urolog, care oferă și câteva sfaturi utile în prevenirea infecțiilor urinare.

Dr Marian Botea:În primul rând, trebuie să consumăm lichide cel puțin 2,5-3 l de lichide pe zi. De asemenea, nu trebuie să amânăm să urinăm și nu ne grăbim când urinăm; urina care stagnează în vezică va duce la colonizarea vezicii urinare și există riscul crescut de a dezvolta o infecție de tract urinar. Totodată, trebuie să evităm constipația, frigul și umezeala. Igiena actului sexual este foarte importantă, trebuie să fie riguroasă, înainte și după actul sexual și trebuie să urinăm în prima oră după contactul sexual pentru că atunci putem elimina bacteriile care au pătruns pe uretră în timpul actului sexual. De asemenea, putem preveni pătrunderea bacteriilor în tractul urinar și aderarea lor de pereții vezicii urinare, prin administrarea unor suplimente alimentare, care conțin extract standardizat de afin roșu american, cunoscute la noi sub denumirea de merișoare”.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*