Alexandru Rogobete, noul ministru al Sănătății, în Guvernul Bolojan
Alexandru Rogobete are 34 de ani și este de profesie medic ATI, dar și-a suspendat rezidențiatul pentru a intra în politică. În decembrie 2021 a devenit consilier al ministrului Alexandru Rafila și apoi secretar de stat în Ministerul Sănătății. În vara anului trecut a fost ales deputat și, ulterior, președinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.
După aproape două luni de interimat, România are guvern cu puteri depline. Executivul condus de Ilie Bolojan a trecut fără emoții testul votului din Parlament, iar luni seara, premierul și noii miniștri au depus jurământul.
De la tribuna Parlamentului, Bolojan le-a transmis românilor că „se cuvine să le cer scuze cetățenilor țării noastre pentru situația în care am adus România. Îmi asum această poziție știind foarte bine situația în care se află România. Acest program propune o altă abordare: fără populism, fără improvizație, fără privilegii. Suntem în fața unui test major. Dacă România va continua să se împrumute pentru cheltuieli mult mai mari decât își poate permite, chiar și pentru salarii și pensii, riscăm ca în viitor să nu le mai putem plăti deloc. Un stat modern trebuie să își plătească datoriile, să își respecte angajamentele și să nu își mintă cetățenii. Pentru asta, vom face ordine în cheltuieli și vom impune disciplina bugetară la toate nivelurile administrației”, a afirmat Ilie Bolojan, care a subliniat că noul guvern este unul „al deciziilor, nu al vorbelor. Știm că va fi greu. Dar avem de partea noastră adevărul, nevoia și voința de a face ceea ce trebuie”.
Noul ministru al Sănătății și cel mai tânăr membru al Guvernului Bolojan este Alexandru Rogobete, originar din Anina, Caraș Severin. Este licențiat în Chimie la Universitatea de Vest din Timișoara (licență în 2013, master în 2015) și în Medicină la UMF „Victor Babeș din aceeași localitate (2019), unde are și un doctorat în Medicină (2024) și este asistent universitar. A urmat și un masterat în Managementul serviciilor sociale și de sănătate și a publicat peste 100 de articole științifice, majoritatea în domeniul terapiei intensive, alături de mentorul său, profesorul Dorel Săndesc, profesor universitar și medic ATI, managerul Spitalului Județean de Urgență „Pius Brinzeu” din Timișoara, care i-a fost și coordonator de rezidențiat, în perioada 2019 – 2021, când Rogobete a fost medic rezident ATI la la acest spital. Deși și-a suspendat rezidențiatul pentru a-și urma cariera politică,
Și-a suspendat însă rezidențiatul pentru a-și urma cariera politică, în care a avut o ascensiune fulminantă. A început să lucreze în Ministerul Sănătății în anul 2020, mai întâi pe un post de consilier al unui secretar de stat, iar în decembrie 2021 a devenit consilier al ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. În februarie 2023 a fost promovat sectretar de stat în același minister, unde a devenit coordonatorul programului PNRR pe Sănătate, iar în decembrie 2024, după ce a fost ales deputat de Prahova, a părăsit Guvernul. A fost ales președinte al Comisiei de Sănătate, iar după doar câteva luni, la propunerea PSD, a devenit ministrul al Sănătății și cel mai tânăr membru al Guvernului Bolojan.
La prelaurea mandatului de ministru al Sănătății, Alexandru Rogobete a declarat că preia mandatul de la Alexandru Rafila „cu aceeași măsură de încredere cu care am început, acum câțiva ani, să schimbăm lucrurile în bine în sănătatea din România”.
Ulterior, a declarat că una dintre prioritățile avute în vedere din noua calitate, este reforma privind contribuțiile sociale aplicate concediilor medicale. „În momentul de față atunci când un pacient este în concediu medical, venitul lui la finalul lunii este mai mare decât într-o lună în care nu este în concediu medical. În principiu, această măsură nu va scădea venitul, dar evident vom sta la masă cu toții și vom lua o decizie”, a explicat Rogobete, care a dat însă asigurări că eliminarea scutirii de contribuții CASS pentru concediile medicale nu va duce la diminuarea veniturilor pacienților, iar eventualele modificări vor fi atent calibrate în urma consultărilor cu toți actorii din sistemul de sănătate.
Totodată, Alexandru Rogobete a anunțat că are în vedere restructurarea sistemului spitalicesc și este posibilă reducerea numărului de paturi, acolo unde acestea stau neocupate și nu justifică banii încasați. Ministrul a spus că analiza acestui aspect va începe „în prima parte a mandatului, cu siguranță nu în această săptămână”, evitând să ofere un calendar precis al acestor schimbări.