3.500 de proiecte finanțate prin PNRR, în derulare în sistemul sanitar (VIDEO)

16 decembrie 2023 | 0 comentarii |

Cu ocazia evenimentului în care s-au marcat doi ani de de implementare a proiectelor majore din sănătate a fost semnat și contractul pentru construirea unui nou corp al Spitalului Universitar de Urgenţă București, cu finanţare prin PNRR. 

 

3.500 de proiecte în domeniul sănătăţii, în valoare de peste 11 miliarde de lei, finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), sunt în derulare în prezent în România, a declarat, vineri seară, ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

„În momentul de faţă avem în România, pe sănătate, 3.500 de proiecte în derulare, proiecte de investiţii majore care vor schimba în scurt timp – în unul, doi, trei ani – faţa sistemului de sănătate din România. Şi nu avem doar cabinete de medici de familie, avem şi centre comunitare integrate, avem ambulatorii de specialitate, avem secţii de neonatologie şi, poate, ceea ce este cel mai spectaculos şi mai semnificativ pentru public, sunt multe spitale care au început să se construiască în România. În plus, reforma sistemului de sănătate este un proces la care lucrăm împreună cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, în deschiderea evenimentului dedicat marcării a doi ani de implementare a proiectelor majore din sistemul de sănătate, organizat de Ministerul Sănătăţii, cu sprijinul Biroului OMS România.

 

Ministrul Sănătății a subliniat că evenimentul este „un bun prilej de a ne reafirma atât încrederea în sistemul medical din România, cât și dorința de a continua să contribuim la dezvoltarea și modernizarea acestuia” și a ținut să mulțumească atât echipei de proiecte, cât și partenerilor interni și externi, managerilor unităților medicale care implementează proiectele și tuturor celor care au contribuit într-un fel sau altul la „această construcție pentru viitor”

 Făcând trimitere la implicarea organizațiilor neguvernamentale, atât în construcția cât mai ales în dotarea spitalelor din România, ministrul Rafila a ținut să puncteze că „nu trebuie să lăsăm organizațiile neguvernamentale să ne ia locul, să învățăm de la ele și să încercăm să ne asumăm, ca și stat, ca țară, ca minister, ca și administrație centrală sau locală, aceste exemple de bună practică, încât ele să constituie o activitate curentă, asumată și profesională, în folosul cetățenilor”, după care au fost trecute în revistă cele mai importante realizări din primii doi ani de investiții și reforme prin PNRR, în sectorul sanitar.   

 

Prezentă la eveniment, dr. Carmen Orban, consilier de stat, Cancelaria prim-ministrului, a remarcat că ultimii doi ani au reprezentat „un prilej unic” de dezvoltare a investiţiilor în sistemul sanitar, pentru „investiţii în modernizarea infrastructurii sistemului sanitar românesc, care vor trebui să se concretizeze în construcţia de spitale, extinderea și dotarea cabinetelor medicilor de familie, reabilitare, modernizare, dotarea cu echipamente medicale a ambulatoriilor de specialitate, măsuri de reducere a infecţiilor nosocomiale, construcţia de centre integrate, implementarea sistemelor de telemedicină”, amintind că tot cu finanţare PNRR se realizează procesul de digitalizare a spitalelor şi caselor de asigurări de sănătate, având ca scop creșterea accesului la serviciile de sănătate și îmbunătățirea acestora, optimizarea managementului, planificarea resurselor umane și reducerea cheltuielilor.

Reprezentanta OMS, dr. Caroline Carnival, a punctat importanța accesării fondurilor PNRR pentru dezvoltarea sistemului medical, a universităților și a instituțiilor publice din România și a transmis susținerea OMS în realizarea tuturor proiectelor pe care România le implementează în domeniul sănătății.

 

În cadrul evenimentului, ministrul Alexandru Rafia și managerul Spitalului Universitar de Urgență București, prof. univ. dr. Cătălin Cîrstoiu, au semnat contractul pentru construirea unui nou corp de clădire al unității medicale, din fonduri PNRR.

Subliniind încă o dată contribuția ONG-urilor la realizarea acestor proiecte, ministrul Sănătății a conferit diplome de merit câtorva zeci de asociații și fundații care desfășoară activități în domeniul sănătății și pacienților, organizații sindicale reprezentative din sănătate, jurnaliști.

Cu diplome de merit au fost răsplătiți și profesioniștii – reprezentanți ai spitalelor, ai universităților de medicină, ai organizațiilor profesionale, ai institutuțiilor din subordinea Ministerului Sănătății și colaboratorii direcți ai ministrului.

 

Implicarea în reforma sistemului sanitar a dr. Alexandru Rogobete, secretar de stat în MS, a fost evidențiată în mod special de ministrul Alexandru Rafila, care a spus că se bucură că l-a cunoscut și are posibilitatea să lucreze împreună, subliniind că „probabil a muncit cel mai mult pentru realizarea și implementarea programului de dezvoltare și modernizare a sistemului sanitar prin PNRR”.

La rândul său, secretarul de stat a spus că „am bucuria să mă aflu acum în fața dumneavoastră, a celor care ați refuzat să spuneți «nu se poate». Sunteți oamenii care ați schimbat și care ați făcut poate ceea ce nu au făcut multe echipe care s-au aflat la Ministerul Sănătății, de mulți ani”, subliniind că „unitatea, echipa, buna credință, responsabilitatea și munca pentru oameni contează cel mai mult. Vorbim, de fapt, despre peste 4.000 de contracte semnate în ultimele 6 luni, pentru care s-a stat multe săptămâni, până seara târziu, lucrând și demonstrând că «se poate»”, a conchis dr. Alexandru Rogobete, responsabil cu implementarea proiectelor finanțate din PNRR.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*