Alexandru Rafila și Alexandru Rogobete, discută în SUA despre accesul universal la servicii de sănătate, eliminarea tuberculozei și pregătirea statelor pentru o posibilă criză sanitară

25 septembrie 2023 | 0 comentarii |

Cei doi oficiali români participă la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite ce are loc la New York, iar la Washington au continuat discuțiile cu Departamentul de Justiție al SUA și cu FBI despre reducerea practicilor de corupție.

 

Alături de șefi de stat şi de guvern din întreaga lume, ministrul român al Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, și secretarul de Stat în MS Alexandru Rogobete, au participat plenarele şi panelurile de discuţii dedicate accesului universal la servicii de sănătate, eliminării tuberculozei până în anul 2030 şi pregătirii statelor membre în caz de criză sanitară, în cadrul celei de-a 78-a Adunare Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), care a avut loc la New York.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a solicitat, între altele, în numele UE, ca până în mai 2024 să se încheie negocierile din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, în vederea încheierii unui tratat internațional privind pandemiile, propus în martie 20121, împreunună cu  directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. Acest tratat va fi o ocazie de a trage învățăminte din pandemia de COVID-19 pentru a consolida: solidaritatea, prevenția, pregătirea, capacitatea de răspuns, echitatea și justiția, a subliniat Michel, în discursul său despre prevenirea pandemiilor, pregătirea pentru acestea și răspunsul statelor în cazul producerii lor.

 

Ministrul Alexandru Rafila, care a fost desemnat să conducă panelul la nivel înalt al Adunării Generale ONU dedicat tuberculozei, a avut intervenții atât în adunarea generală cât și în panelurile legate de accesul universal la servicii de sănătate și cele legate de combaterea tuberculozei, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Asigurarea accesului universal la servicii de sănătate e o datorie a guvernelor pe care trebuie sa o îndeplinim până în anul 2030! Dezvoltarea medicinei primare și a serviciilor specializate ambulatorii reprezintă cheia pentru a reuși! Investițiile în sănătate nu sunt doar cele în infrastructură, ci și în asigurarea resurselor umane calificate, care nu vor putea fi înlocuite niciodată de tehnologii sau inteligența artificială! Oamenii au nevoie, atunci când sunt bolnavi, de grijă, compasiune și empatie! Profesioniștii din sănătate fac diferența! Să încurajăm tinerii sa îmbrățișeze profesiunile medicale, să îi ajutăm să profeseze și în zone mai puțin atractive, dar în care oamenii au nevoie de îngrijire medicală”, a declarat ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

 

Tot în cadrul vizitei în Statele Unite, cei doi demnitari români au continuat, la Washington, discuțiile cu reprezentanții Departamentului de Justiție al Statelor Unite ale Americii și cu cei ai FBI, în vederea semnării unui Memorandum de colaborare cu Ministerul Sănătății din România, care are drept scop reducerea practicilor de corupție în proiectele gestionate cu fonduri internaționale.

Miza colaborării dintre Ministerul Sănătăţii şi Departamentul de Justiţie din Statele Unite este aplicarea unor bune practici anti-corupţie la nivelul întregului sistem de achiziţii publice în domeniul sănătăţii. Momentul este crucial, pentru că ministerul nu a gestionat niciodată, în istorie, atât de multe programe de investiţii în infrastructura spitalicească. Fonduri din PNRR, fonduri de la Banca Mondială, programe de finanţare de la Banca Europeană de Investiţii şi, bineînţeles, investiţii directe din bugetul ministerului. Proiectele sunt complexe şi investiţiile trebuie să se realizeze rapid şi corect”, a declarat Alexandru Rafila.

 

Ministerul Sănătăţii menționează că organizează deja, în parteneriat cu Departamentul de Justiţie al SUA şi cu OMS, o serie de workshop-uri despre practici anticorupţie în gestionarea fondurilor internaţionale.

Primul eveniment despre Practici anticorupție în achizițiile publice din domeniul sănătății, dintr-o serie de şase, a avut loc în urmă cu câteva săptămâni, la Timişoara, unde au participat experţi din domeniu, inclusiv din partea FBI și ai Departamentului de Justiție din SUA cu care România colaborează din aprilie 2023. „Amintim că acum câteva săptămâni, la Timişoara a avut loc primul eveniment despre Practici anticorupţie în achiziţiile publice din domeniul sănătăţii, dintr-o serie de şase, la care au participat reprezentanţi ai FBI şi ai Departamentului de Justiţie din Statele Unitate ale Americii”, se precizează în comunicatul MS.

A doua sesiune va avea loc la București și va fi organizată în colaborare cu Ambsada SUA în România, Departamentul de Justiție al SUA și OMS. La eveniment vor participa manageri ai spitalelor și ai tuturor instituțiilor cu atribuții de control în Sănătate.

 

La rândul său, secretarul de stat Alexandru Rogobete a participat, la sediul Departamentului de Justiţie din SUA, la un curs intensiv pentru managementul fondurilor internaţionale şi metodele de limitare a corupţiei în achiziţiile publice guvernamentale, în calitate de responsabil pentru derularea investiţiilor din PNRR.

Parteneriatul strategic cu experţii din Departamentul de Justiţie al SUA scade gradul de risc pentru investiţiile majore pe care le derulează ministerul în această perioadă. Este foarte important să înţelegem că toleranţa ZERO pentru acte de corupţie nu este o bravadă. Este o necesitate, pragmatică. Când corectitudinea derulării unei investiţii este pusă sub semnul întrebării atunci riscul pierderii acestor fonduri creşte, exponenţial. Este, până la urmă, o chestiune de încredere. Le arătăm tuturor partenerilor noştri internaţionali că investiţiile lor se regăsesc în transformarea sistemului medical din România şi, în acelaşi timp, transmitem un mesaj ferm de descurajare pentru orice act de corupţie. Pur şi simplu noi nu ne putem permite să pierdem fondurile din PNRR, nu vom lăsa corupţia să ne răpească şansa istorică de a construi spitale în România”, a declarat Alexandru Rogobete.

 


Adaugati un comentariu


 

*