Controale în 500 de farmacii care vând Oxicodonă și Fentanyl

25 septembrie 2023 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale anunță continuarea controalelor în unitățile autorizate să deruleze activități cu medicamente stupefiante și psihotrope.

 

Peste 500 de unități farmaceutice care efectuează operaţiuni cu medicamente care conţin Oxicodonă şi Fentanyl sunt în atenția Ministerului Sănătăţii (MS), care împreună cu Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDMR), vor verifica, în perioada următoare, unităţile autorizate să deruleze activităţi cu medicamente stupefiante şi psihotrope.

Colaborarea cu instituţiile abilitate în desfăşurarea anchetei referitoare la suspiciunea săvârşirii infracţiunilor de trafic sau consum ilicit de stupefiante este o prioritate a Ministerului Sănătăţii şi a instituţiilor subordonate. Încă din data de 18 septembrie, inspectorii ANMDMR au început verificările privind respectarea legalităţii eliberării medicamentelor care conţin Oxicodonă şi Fentanyl. Inspectorii au identificat, astfel, peste 500 de unităţi farmaceutice (farmacii) care efectuează operaţiuni cu aceste medicamente. Acestea vor fi toate inspectate în următoarea perioadă”, precizează Minsiterului Sănătății, într-un comunicat remis presei.

 

Verificările vor viza, de asemenea, supravegherea şi controlul îndeplinirii procedurilor legale privind returnarea şi distrugerea medicamentelor stupefiante şi psihotrope care nu mai corespund din punct de vedere calitativ, cu termen de valabilitate expirat sau care provin de la pacienţi ce nu le mai utilizează.

Totodată, în baza planului anual de inspecţii, Ministerul Sănătății anunță că a demarat acţiuni de inspecţie, anterior anchetei în cauză, şi care vor continua în perioada următoare. Tematica acestor inspecţii va fi extinsă, în vederea asigurării că toate etapele procesului de distrugere prevăzute de lege sunt respectate.

Ministerul Sănătăţii anunță, de asemenea, că în colaborare cu ANMDMR şi cu alte instituţii implicate în acest domeniu va iniţia, în perioada următoare, „un proiect de modificare a actelor normative în vigoare, în vederea reglementărilor mult mai stricte privind activităţile cu medicamente psihotrope şi stupefiante”.

 

Sursa foto: captura video ProTv

Anunţul MS are loc în contextul în care un angajat al unui lanţ de farmacii a fost arestat preventiv, pentru 30 de zile, după ce ar fi vândut zeci de mii de comprimate cu substanţă activă Fentanil, dar şi Oxicodonă, cele mai periculoase droguri existente în prezent pe piaţă, unor dealeri din București. În momentul prinderii în flagrant, bărbatul avea asupra sa, în vederea comercializării, 790 de comprimate a căror substanţă activă este Fentanilul.

Potrivit DIICOT, în perioada iulie 2022 – 21.09.2023, acesta a traficat şi deţinut în vederea comercializării mari cantităţi de droguri de risc şi mare risc, respectiv 13.000 comprimate ce conţin ca substanţă activă Fentanil, 868 comprimate ce conţin ca substanţă activă Oxicodonă, 817 plasturi cu eliberare prelungită ce conţin ca substanţă activă Fentanil, 3.243 fiole morfină, 3.250 comprimate morfină, 263 comprimate Codeină, 487 comprimate conţinând substanţă activă Alprazolam, precum şi 1.800 comprimate de Diazepam, Lorazepam, Bromazepam, Rivotril, medicamente ce reprezintă droguri de risc.

 

În urma a trei percheziţii domiciliare efectuate joi, de procurori, în acest caz, s-au găsit 2.635 de comprimate care conţin Fentanil, 2.921 de comprimate care conţin morfină, 1.292 de fiole cu morfină, 140 de fiole care conţin un substitut al morfinei, 379 de plasturi cu Fentanil, 96 de comprimate de Oxicodonă şi 74 de comprimate ce conţin metilfenidat (substanţă care se află în tabelul anexă nr. II al Legii 143/ 2000), 123 de comprimate ce conţin Dihidrocodeină, 66 de comprimate de Codeină, dar şi alte comprimate care conţin ca substanţe active Codeină, Diazepam, Oxazepam, Bromazepam, Nitrazepam, Zolpidem şi Fenobarbital.

Farmacistul care furniza droguri dealerilor din București colabora cu un coleg de muncă și ar fi scos pe piața neagră inclusiv medicamente expirate, la care avea acces prin prisma funcției sale. Potrivit interceptărilor din dosar, cei doi ar fi început să vândă droguri încă de acum patru ani și distribuiau mii de comprimate pe zi. Datele anchetatorilor datele conduc la ideea că au existat nereguli în procesul de distrugere al medicamentelor stupefiante expirate sau returnate de la pacienți, existând indicii că nu a fost respectată legea 339 privind regimul acestor medicamente pe teritoriul României.

 


Adaugati un comentariu


 

*