Infrastructura, sănătatea și disciplina, prioritățile președintelui interimar al Consiliului Județean Buzău, Adrian Petre
Cu 23 de voturi „pentru” și 6 abțineri, vicepreședintele Consiliului Județean Buzău, Adrian Robert Petre, a fost confirmat astăzi, de aleșii județului, în funcția de preşedinte interimar, în locul lui Lucian Romaşcanu, care a preferat să devină membru al Curţii Europeane de Conturi.
Consiliul Județean (CJ) Buzău s-a întrunit, marți, în ședință extraordinară, pentru a decide succesorul lui Lucian Romașcanu (PSD), ales președinte anul trecut, dar care luni, 30 iunie, a demisionat din funcție, pentru ca astăzi să-și preia mandatul de membru al Curții Europene de Conturi, ca reprezentant al României, pentru perioada 1 iulie 2025-30 iunie 2031.
Desemnat în forurile partidului pentru a prelua atribuţiile de preşedinte al CJ Buzău, până la organizarea de alegeri parțiale, care ar putea avea loc anul acesta, în octombrie, sau anul viitor, în luna mai, vicepreședintele Adrian Petre (PSD) a avut însă nevoie de votul aleşilor județului, convocaţi în şedinţă extraordinară.
Chiar dacă cei 6 consilieri liberali prezenți la ședință s-au abținut de la vot, Adrian Petre a fost confirmat în noua funcție de cei 23 de consilieri PSD şi AUR prezenţi la şedinţă.
De altfel, Adrian Petre, care de astăzi a preluat atribuțiunile președintelui, este singurul membru al conducerii CJ Buzău rămas în funcție după alegerile de anul trecut, după ce și Claudiu Damian (fost vicepreședinte) a plecat la Ministerul Sănătății, fiind înlocuit cu consilierul PSD Costin Stanciu.
Urmează ca în prima ședință ordinară a CJ Buzău să fie ales și cel de-al doilea vicepreședinte, care potrivit forului statutar al PSD, va fi Faustin Scântei, directorul Oficiului județean de Poștă Buzău.
După preluarea funcţiei, Adrian Petre a declarat, într-o conferință de presă, că va continua proiectele deja începute, cu accent pe investiţii în infrastructură, sănătate, educaţie şi atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea judeţului, având ca prioritate menţinerea disciplinei și stabilităţii administraţiei judeţene.
„Preiau acest mandat cu recunoștință, responsabilitate și un angajament ferm față de toți buzoienii: voi continua, alături de echipa Consiliului Județean, să susțin dezvoltarea județului și să pun pe primul loc grija pentru oameni și comunitățile locale. Voi asigura o tranziţie lină şi voi continua proiectele importante pentru judeţ. Este o responsabilitate pe care mi-o asum cu seriozitate, iar colaborarea cu echipa Consiliului Judeţean şi cu primarii din teritoriu rămâne o prioritate. Prioritatea noastră este să asfaltăm toate drumurile județene pentru a nu mai fi în situația de a reprofila drumurile după fiecare ploaie. Îmi doresc să ajungem să nu mai avem drumuri de pământ. Ținem legătura cu primarii și cu consilierii din zonă pentru a vedea ce probleme sunt, fie că vorbim de tăieri de vegetație, marcaje rutiere, indicatoare, treceri de pietoni, asfaltări”, a declarat Adrian Petre, care a subliniat că vrea să pună în aplicare cât mai multe proiecte, în tot județul, pentru că buzoienii merită să aibă apă potabilă, canalizare, drumuri bune și gaze naturale, dar și acces la medici și educație, potrivit prevederilor constituționale.
Una dintre prioritățile asumate de Adrian Petre în domeniul Sănbătății este „îmbunătățirea serviciilor medicale în Spitalul Județean de Urgență” (SJU), aflat în subordinea Consiliului Județean din punct de vedere administrativ, unde un obiectiv ambițios este de a agtrage noi fonduri europene pentru un nou Bloc Operator.
„Ne vom implica, astfel încât, atunci când avem o problemă și ajungem la Spitalul Județean, să știm că viața noastră poate fi salvată. Încercăm, prin Fondul de Sănătate, să depunem un proiect și apoi, diferența, să o suportăm din fonduri proprii. Vrem să construim o clădire nouă pentru un Bloc Operator cu 11 săli de operație. Astăzi avem doar șase”, a spus Adrian Petre.
Acesta a menționat că știe că „mai sunt probleme cu anumiți medici și asistente”, pe care împreună cu conducerea unității medicale încearcă să le rezolve, pentru că fără o infrastructură umană de calitate, eforturile pentru asigurarea condițiilor de lucru și de cazare din spital rămân ineficiente. A atras chiar atenția că „dacă nu înțelegem că pacientul vine la spital pentru că are o problemă și trebuie să ne purtăm foarte frumos, putem să ajungem și în situația în care ne vom despărți”.
Adrian Petre a subliniat că, în același timp, sunt continuate eforturile pentru ataragerea de noi medici, iar în susținerea acestei afirmații a spus că „deja am găsit o doamnă doctor de la Bacău pentru Pediatrie și încă doi cardiologi”.
Tot în domeniul sănătății, noul președinte interimar a anunțat că are în vedere înființarea unui centru de permanență în Buzău și promite că acesta „va fi gata în două luni de zile. Acolo vor fi tratate urgențele minore (o rană superficială, un sindrom febril, o comă alcoolică etc.), astfel încât acestea să nu mai aglomereze Unitatea de Primire Urgențe”.
O astfel de tentativă a mai existat în noiembrie 2022, dar a eșuat. Principalul obstacol a fost găsirea medicilor care să asigure gărzile. Pentru a fi funcțional, un Centru de Permanență are nevoie de 5-6 medici de familie, aflați în relații contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate, care să asigure continuitatea serviciilor de medicină primară, astfel încât populația (copii și adulți) să poată beneficia mai ușor de serivicii medicale pentru afecțiuni acute.
La nivelul județului Buzău funcționează, la ora actuală, trei centre de permanență, la Vernești, Berca și Vintilă-Vodă, în care activează 17 medici. La un moment dat au fost 6, dar 3 s-au desființat din cauza lipsei medicilor dispuși să asigure gărzile și a numărului din ce în ce mai redus de medici de familie în județ.
Adrian Petre spune că la fel de importante sunt problemele privind deșeurile și utilitățile – apă, canal, iluminal public și gaze. Spune că a vorbit deja cu președintele Administrației Fondului pentru Mediu „să vină cu un proiect pentru o fosă septică ecologică”, iar pentru a identifica localitățile în care sunt probleme, a întocmit chiar o hartă a utlităților din județ. Vrea ca „toți locuitorii județului să aibă apă și canalizare și să nu mai existe praf acolo unde este casă lângă casă”, adică să se asfalteze toate drumurile. De asemenea, spune că „avem 80% din comunele din județ iluminate public și încercăm să rezolvăm și problema caselor izolate din anumite zon, iar în 14 localități se lucrează deja pentru înființarea unor rețele de gaze”, a declarat președintele interimar al CJ Buzău.
Mari sunt și planurile de dezvoltare a turismului rural, în Geoparcul UNESCO „Ținutul Buzăului”, iar pentru angajații Consiliului Județean, noul președinte a stabilit că trebuie să prezinte un raport de activitate, săptămânal. Accesul în instituție se va face pe bază de cartelă, iar interacțiunea cetățenilor județului cu instituția va fi eficientizată.
Adrian Petre este vicepreședinte al Consiliului Județean Buzău de zece ani, timp în care a căpătat experiență în administrație, alături de Cristi Bîgiu și Petre Emanoil Neagu, așa că la alegerile parțiale care vor avea loc, fie în octombrie 2025, fie în mai 2026, ia în calcul să candideze la funcţia de președinte cu drepturi depline.