A fost inaugurată noua Unitate de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Buzău (FOTOGALERIE)
Investiția în infrastructură și dotări s-a ridicat la peste 35 de milioane de lei, din care 30% fonduri europene și 70% contribuția Consiliului Județean Buzău, iar pacienții vor beneficia de îngrijiri și servicii medicale la cele mai înalte standarde.
Ușile noii Unități de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău s-au deschis joi, 28 noiembrie 2024. În noua secție, care dispune de spații generoase, aparatură medicală de ultimă generație și circuite funcționale care respectă normele europene, personalul medical și auxiliar își va desfășura activitatea în condiții moderne, iar pacienții vor avea acces mai facil la servicii medicale de urgență, în condiții de siguranță.
Inaugurarea noii structuri medicale a debutat cu un ceremonial religios, la care au fost prezenți, alături de personalul medical și auxiliar și conducerea spitalului, președintele și vicepreședinții Consiliului Județean (CJ) Buzău, Lucian Romașcanu, Claudiu Damian și Adrian Petre, fostul președinte al Consiliului Județean și promotopr al proiectului, Petre Emanoil Neagu, medicul Carmen Orban – consilier de stat, Cancelaria Prim-ministrului României, prefectul județului, Daniel Țuclea, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, conducerea Direcției de Sănătate Publică și cea a Serviciului Județean de Ambulanță.
Claudiu Damian, fost manager al SJU Buzău și actual vicepreședinte CJ Buzău, cel care a inițiat proiectul și l-a și finalizat, a subliniat că noua UPU este un obiectiv pe care „îl așteptăm de foarte mul timp și pe care ni l-am dorit. Este un proiect de suflet al Spitalului Județean și al Consiliului Județean Buzău, o promisiune făcută de mine și de președintele CJ, Petre Emanoil Neagu, în 2016, când am spus că vom avea o nouă Unitate de Primiri Urgențe. În februarie 2022 s-a demarat această lucrare impresionantă, de care suntem mândri și de care acum beneficiază pacienții buzoieni, cetățenii județului. Investiția a fost făcută în principal de Consiliul Județean Buzău și vreau să mulțumesc domnului președinte Neagu și domnului vicepreședinte Adrian Petre pentru susținere și implicare, precum și tuturor autorităților buzoiene, Guvernului, Ministerului Sănătății, parlamentarilor care și-au adus un aport extraordinar la realizarea acestei construcții și la dotarea ei. Este o Unitate de Primiri Urgențe la standardele anului 2025, iar prin realizarea ei arătăm respect pacienților, lucrătorilor SJU Buzău cât și aparținătorilor care ne calcă pragul. Tot ce am promis s-a realizat și nu pot decât să fiu recunoscător, tuturor”, a declarat Damian.
La rândul său, Petre Emanoil Neagu, fost președinte al Consiliului Județean, cel care a agreat, a promovat și a susținut realizarea noului obiectiv medical, a afirmat că „este o normalitate ce se întâmplă astăzi, aici, pentru că sunt lucruri care trebuiau să fie făcute, dar vreau să mulțumesc tuturor cadrelor medicale pentru răbdare, implicare și devotamentul față de pacienți. Sunt oameni care iubesc oamenii și fac lucruri pentru oameni, iar pentru asta merită tot respectul. Și cred că putem vorbi aici și despre o continuitate între vechea și noua echipă de la Consiliului Județean Buzău, condusă acum de președintele Lucian Romașcanu, în ceeea ce privește proiectele inițiate și realizate. Vicepreședintele Adrian Petre, care a făcut parte și din vechea echipă, este un girant al acestei continuități și cu siguranță va face ca lucrurile bune să se întâmple în continuare. Claudiu Damian, fost manager al Spitalului Județean în ultimii 10 ani, sunt convins că în noua calitate, de vicepreședinte al Consiliului Județean, va asigura continuitatea și progresul în sănătate și în acest spital, dar va contribui și la realizarea unor proiecte frumoase în alte domenii”, a spus Petre Emanoil Neagu, urând succes echipei care va profesa în noua Unitate de Primiri Urgențe.
Noul președinte al CJ Buzău, Lucian Romașcanu, s-a declarat fericit că, deși a preluat mandatul de puțin timp, a avut privilegiul de a inaugura, recent, substația de Ambulanță de la Pârscov, iar acum, noua UPU a Spitalului Județean de Urgență, pentru care a ținut să le mulțumească „foarte mult și sincer domnilor Petre Emanoil Neagu și Claudiu Damian pentru tot ceea ce au făcut pentru Sănătatea buzoiană. Este un pas important, nu singurul, este o investiție pe care toată lumea o aștepta și care demonstrează încă o dată că Sănătatea este între prioritățile noastre”, a declarat Romașcanu care, împreună cu primarul Constantin Toma, a promis că următorul obiectiv principal în domeniul medical este realizarea unui spital universitar la Buzău.
„Revenind la ce se întâmplă aici, nu am nici un dubiu legat de pregătirea profesională a personalului medical, de aceea vă rog să puneţi tot sufletul către cei care vor avea nevoie de dumneavoastră, pentru că trupul se repară dacă sufletul vibrează aşa cum trebuie. Fiţi buni şi cu grijă faţă de cei care-şi pun ce au mai de preţ în mâna dumneavoastră, sănătatea”, a transmis Romașcanu, personalului medical.
Prof. univ. dr. Carmen Orban, consilier pe probleme de sănătate al premierului Marcel Ciolacu, a afirmat că, buzoiancă fiind, este mândră de realizările pe care le vede în municipiul și județul Buzău și a promis că va continua să ajute Buzăul, indiferent de poziția în care se va afla după alegerile din acest an. „Sunt emoţionată, pentru că o mare parte a copilăriei mele am petrecut-o în acest spital. Nu ca pacient, ci ca un copil curios, care-şi urma părinţii la serviciu. Părinţii mei au fost medici. Tatăl meu a lucrat până la vârsta de 80 de ani în acest spital, pentru că şi pe acele vremuri era nevoie de cadre medicale”, a spus Orban, care a făcut chiar promisiunea de a aduce „cât de curând”, la Buzău, un medic neurolog care să asigure servicii de specialitate în Ambulatoriu, unde la ora actuală nu există niciun medic neurolog, bazându-se pe faptul că „Buzăul a dat doi medici neurologi de top în Bucureşti şi cred că este datoria noastră să ne unim forţele pentru a aduce toate specialităţile de care este nevoie și în orașul natal”. De asemenea, a promis că se va implica în înființarea unor noi Centre de permanență, astfel încât UPU să fie degrevată de cazurile care pot fi rezolvate ambulator.
Noua Unitate de Primiri Urgențe este construită pe două nivele – parter și subsol -, pe o suprafață de aproape 2000 mp, iar „compartimentarea spațiului respectă în totalitate standardele europene în materie de circuite și dotare, beneficiind de zona Triaj, sală de Resuscitare, sală Urgențe Majore, sală Urgențe Minore, sală Mici Intervenții, salon de Observații, sală Computer Tomograf, izolatoare (3), Dispecerat SMURD, sală ghipsare, spații conexe (grupuri sanitare, depozit materiale, cameră gardă, lift, oficiu personal etc.)”, informează Spitalul Județean.
Dotarea cu aparatură medicală de ultimă generație este „un mare plus. Sunt multe aparate și dispozitive medicale pe care vechea UPU nu le avea. Medicii au acum tot ce le trebuie pentru a diagnostica și trata pacienții în urgență, la standarde europene. Este de un real folos, atât pentru medici, cât și pentru pacienți, ca Unitatea de Primiri Urgențe să dispună de toată aparatura medicală necesară, inclusiv pe zona de radiologie, astfel încât pacientul să poată fi investigat complet în UPU. Se vor scurta semnificativ timpii de efectuare a anumitor investigații și, implicit, se va stabili mult mai rapid diagnosticul și se va institui terapia corespunzătoare mult mai rapid, câștigându-se timp prețios pentru viața și sănătatea pacientului”, a explicat medicul Ștefania Manolescu, directorul medical al spitalului.
Noua secție are în dotare 2 monitoare de funcții vitale pentru transport, 2 defibrilatoare, 6 electrocardiografe, 1 aparat mobil de radiologie, 1 ecograf, 5 infuzomate, 1 videolaringoscop, 1 scaun ORL, 2 ventilatoare pentru pacient, 1 aparat de electroversie sincronă și stimulare cardiacă, 25 de tărgi pentru transportul bolnavilor și cărurcioare pentru pacienți, dar și Computer Tomograf, astfel că pacientul va fi complet investigat în UPU.
„Fiecare post este dotat cu monitor, cu injector, cu oxigen, cu tot ceea ce este necesar pentru un pacient critic aflat pe patul de resuscitare și pentru urgențe majore. Avem, de asemenea, un aparat de resuscitare automată, care nu a existat până acum în Buzău. Acesta este montat pe pacient, i se stabilesc parametrii și poate resuscita, practic, 90 de minute – două ore, fără probbleme. Va fi nevoie doar de o supraveghere a acestui dispozitiv, astfel că personalul medical care-l va folosi poate să-și concentreze atenția și pe alt pacient care are nevoie de îngrijire”, a detaliat dr. Nicoleta Popescu-Diaconică, șefa secției UPU Buzău.
Dotarea secției cu aparate inteligente reprezintă a altă noutate pentru noua UPU și pentru SJU Buzău. Pe lângă aparatul de resuscitare automat, secția dispune și de „o farmacie inteligentă, care va fi conectată cu softul spitalului. În momentul în care medicul sau asistenta medicală vor introduce în softul spitalului medicamentele de care un pacient are nevoie, acest dispozitiv le scoate, specific, pe pacient. Fiecare medic și asistent medical va avea o cartelă de acces, nu va mai putea lua fiecare ce vrea, iar astfel avem posibilitatea să vedem și trasabilitatea medicamentelor pe care le administrăm pacienților. Practic, e imposibil să se fi consumat un comprimat, o fiolă, o fașă sau un cateter fără ca acestea să fie monitorizate prin această tehnologie inovativă de trasabilitate. Este nevoie, iar noi încercăm să implementăm acest sistem la nivelul tuturor secțiilor, pentru că ne ajută și cu stocurile de medicamente, ne atenționează atunci când acestea sunt în prag de expirare. Dispozitivul scoate, singur, raportul de consum și așa putem gestiona și controla mult mai bine utilizarea medicației la nivelul unității sanitare și putem gestiona mai eficient bugetul de medicamente”, a subliniat dr. Ștefania Manolescu.
Tamara Baciu, asistenta șefă a UPU Buzău, spune că odată cu condițiile pe care le oferă noua secție, atât pacienții cât și aparținătorii vor avea „nu numai acces mai rapid la servicii medicale de calitate, ci și condiții sensibil superioare de așteptare și de comunicare cu personalul medical. Medicina de urgență este o specialitate complexă și de echipă, unde cadrele medicale acționează ca un întreg, pentru a stabiliza pacienții. Responsabilitățile sunt foarte mari, dar vin cu satisfacții pe măsură, atunci când pacienții se recuperează după situații care le-au pus viața în pericol. Acum, pacienții noștri care vor veni la Urgențe vor fi primiți în condiții civilizate și vor fi investigați și tratați mult mai rapid, pentru că dispunem de aparatură ultramodernă, într-un spațiu unitar, cu o platformă imagistică proprie. Asta înseamnă reducerea timpilor de așteptare, creșterea eficienței și calității actului medical și, în final, sperăm noi, și o creștere a gradului de satisfacție a pacientului și un grad mai redus de stres pentru personalul medical”, a punctat Tamara Baciu.
Managerul Spitalului Județean de Urgență, Sorin Pătrașcu, a subliniat că „astăzi este un moment important pentru spital și nu doar pentru personalul care își desfășoară acum activitatea în cadrul secției UPU-SMURD, ci și pentru ceilalți medici specialiști care vor acorda consultații pacienților care se prezintă în urgență. Este un obiectiv care în mod deosebit este construit pentru sănătatea pacienților județului Buzău, dar și pentru pacienți din alte zone ale țării sau chiar din străinătate, care ajung la noi, în urgență”, a spus Pătrașcu.
Odată cu inagurarea noii secții, conducerea Spitalului Județean speră să fie completată și schema de personal, iar medicii să fie atrași de facilitățile și bonificațiile pe care le oferă unitatea medicală. „Acum avem 7 medici urgentiști și un medic de familie cu competență în medicină de urgență, iar în decembrie ni se va alătura un nou medic de Medicină de urgență, care vine dintr-o altă unitate medicală. Acum este în preaviz, dar de la 1 ianuarie, acesta va face parte din echipa UPU Buzău. Tot în ianuarie vom scoate la concurs alte două posturi de medic urgentist pentru UPU, dar încercăm să atragem medici în toate specialitățile medicale”, a adăugat Pătrașcu.
Investiția în noua Unitate de Primiri Urgențe s-a ridicat la 35,461 milioane de lei, din care 30% fonduri europene și 70% contribuția Consiliului Județean Buzău, în subordinea căruia funcționează SJU Buzău, din punct de vedere administrativ.
Extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe a presupus construcția unui nou corp de clădire, pe două nivele – subsol şi parter -, paralel cu actualul imobil, pe o suprafaţă de peste 1.000 de metri pătraţi la parter și aproape 1.000 mp la subsol. Clădirea a fost special configurată pentru a asigura tate funcționalitățile medicale, în condiții de maximă siguranță, iar compartimentarea spațiului a ținut cont de standardele în domeniu. Dotările presupun, pe lângă aparatură medicală de ultimă generație, un sistem modern de climatizare, încălzire, ventilație, aer condiționat, instalație modernă pentru asigurarea securității la incendiu, lift pentru transportul materialelor și al personalului, dispozitive medicale și mobilier modern, astfel încât serviciile medicale să poată fi asigurate la cele mai înalte standarde.
Conexiunea cu spitalul se face printr-un culoar independent structural, plasat în imediata vecinătate a rampei de acces în actuala UPU, care va facilita și comunicarea cu secțiile spitalului, astfel încât să fie ușurat transferul pacienților.