10 întrebări esențiale pentru sănătatea românilor, puse de medici, celor care vor să ne conducă

27 noiembrie 2024 | 0 comentarii |

Colegiul Medicilor din România consideră important ca toți candidații aflați în cursa pentru Președinția României și pentru Parlament, să răspundă la 10 întrebări ce vizează sănătatea românilor, ca urmare a unor declarații controversate pe teme medicale apărute în spațiul public.

 

În contextul alegerilor pentru Parlamentul României și pentru alegerea Președintelui României, precum și al unor declarații controversate din domaniul medical apărute în spațiul ublic, Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din România (CMR) consideră important să adreseze, public, un set de zece întrebări, reprezentanților partidelor politice ce vor candida pentru un loc în Parlamentul României, precum și candidaților la funcția de Președinte al României pe teme ce vizează sănătatea românilor.

Sistemul de sănătate reprezintă un pilon fundamental al funcționării statului și al societății noastre, sănătatea privește toți cetățenii, iar deciziile viitorului Parlament și ale viitorului Președinte vor avea un impact semnificativ asupra politicilor de sănătate. Prin aceste întrebări adresate public, CMR își propune să contribuie la realizarea unui dialog constructiv și transparent pe domeniul de interes: sănătatea – fără a politiza – pentru a afla răspunsurile candidaților cu privire la viziunea și planurile ce le au pentru îmbunătățirea sănătății cetățenilor și dezvoltarea sistemului de sănătate românesc”, transmite CMR, într-un comunicat remis presei.

 

10 întrebări pentru clasa politică

 

1. Care este viziunea dumneavoastră pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate din România? (Enumerați trei măsuri prioritare pe care le-ați dori implementate).

2. În România, este nevoie de o nouă Lege a Sănătății, care să răspundă eficient provocărilor actuale din sănătate. Ați susține un astfel de demers legislativ? Dacă DA, din punctul dumneavoastră de vedere, ce orizont de timp ar fi fezabil pentru implementarea unui asemenea demers?

3. Ce măsuri veți promova pentru a asigura finanțarea adecvată a sistemului de sănătate, având în vedere că România se situează printre ultimele țări la nivel european în ceea ce privește procentul din PIB alocat sănătății?

4. Ce planuri aveți pentru a sprijini îmbunătățirea prevenției și a educației pentru sănătate în rândul populației?

5. Cum considerați că ar trebui abordată problema deficitului de personal medical, mai ales în anumite zone/județe ale țării?

6. Cum considerați că trebuie abordată problema accesului inechitabil la servicii medicale între zonele urbane și cele rurale?

7. Cum veți sprijini cercetarea și inovarea în domeniul medical?

8. Ce măsuri veți promova pentru a îmbunătăți condițiile de muncă din sectorul de sănătate?

9. Ce măsuri doriți să promovați, cu obiective pe termen mediu și lung, pentru a crește speranța de viață și a îmbunătăți starea de sănătate a populației?

10. ⁠Ce reprezintă medicul pentru dumneavoastră?

„Sănătatea are nevoie de răspunsuri”, subliniază prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președedintele organizației profesionale, în numele Biroul executiv al CMR.

 

Apel la „medicină, rațiune și știință”

 

Reacția oficială Colegiului Medicilor din România vine după ce, miercuri dimineață, prof. dr. Cătălina Poiană a subliniat, într-un mesaj publicat pe Facebook, sub titlul „Medicină, rațiune și știință”, importanța crucială a medicinei bazate pe dovezi în luarea deciziilor care vizează sănătatea și i-a îndemnat pe români să aibă încredere în recomandările specialiștilor, care își bazează practicile pe cercetări științifice solide.

„Astăzi începe repartiția celor care au luat concursul de intrare în rezidențiat. O nouă generație de medici vă fi pregătită de alți medici cu pregătirea necesară pe diverse specialități medicale. Pe teme de sănătate, despre sănătatea omului, consider că medicii – profesioniști care au pregătirea și cunoștințele în domeniu – sunt cei a căror recomandare este important să fie luată în seamă de populație, de societate în ansamblul său. Medicina bazată pe dovezi este fundamentul practicii medicale moderne. Ea se bazează pe cercetări științifice, studii clinice și dovezi solide, pentru a oferi cele mai bune tratamente și proceduri pacienților noștri. Această abordare asigură că deciziile medicale sunt luate pe baza celor mai recente și relevante informații disponibile până la momentul prezentării acestora, având ca scop principal siguranța și sănătatea pacientului”, a afirmat Cătălina Poiană.

 

Respect pentru știință și sănătate

 

Președinta organizației profesionale a medicilor nu l-a indicat pe Călin Georgescu, care a făcut, de-a lungul timpului, declarații controversate pe teme medicale, dar a făcut trimitere la acesta, atrăgând atenția că „suntem expuși la diverse informații” care circulă pe rețelele de socializare și a recomandat să ținem cont de specialiști.

Este fundamental să promovăm un sistem de sănătate responsabil și eficient, să promovăm educația pentru sănătate, să promovăm vocea medicilor pe subiecte ce țin de medicină, să promovăm un sistem de sănătate unde deciziile sunt luate în beneficiul pacienților și bazate pe cele mai eficiente și actuale dovezi științifice medicale disponibile. Ca exemplu, deoarece am citit în presă diverse păreri, în oncologie, tratamentul reprezintă speranța transpusă în ani de cercetare și în ani de pregătire a medicului oncolog, iar medicul este cel ce răspunde și are atribuții să facă recomandări pacienților, cum de altfel trebuie să se întâmple pe orice problemă ce ține de sănătate”, subliniază prof. dr. Cătălina Poiană, cu „respect și dedicare pentru știință și sănătate”.

 

 

Agronomul „expert” în medicină umană

 

Într-o conferință din 2017, susținută la Universitatea de Vest din Timișoara, Georgescu, absolvent al Universității de Agronomie, s-a pronunțat pe mai multe teme medicale, inclusiv referitoare la existența virusurilor, a cancerului și la eficacitatea chimioterapiei. Pasaje din această conferință au fost semnalate mai întâi, pe Facebook, de profesorul Dan Ungureanu, care a spicuit din discursul candidatului cel mai votat pentru funcția de Președinte al României și a atras atenția că „unul din trei adulți l-au votat pe c. G. fiindcă nu crede în medicina științifică, și cred în masluri, miruiri, agheasmă”.

„Totul pleacă de la cea mai mare manipulare a lumii, cea în care s-a inoculat principiul materiei, că totul este materie, și corpul este materie, și sufletul este materie, și spritul este materie”, spunea Georgescu, la Universitatea de Vest. „Pe asta se bazează falsitatea sistemului medical la nivel mondial. Pentru că ei spun că corpul este susceptibil la atacurile unor factori fizici și biologici din afară. Ei au creat un dușman. Și este fals. Că spun că medicina a găsit soluții și știința a găsit soluții la orice. Și nu este adevărat, că sunt mai multe boli mortale și mai mulți oameni care mor ca niciodată, de boli incurabile”, a continut el, punând sub semnul întrebării chiar existența bolii. „Simplul fapt că este o boală degenerativă dovedește slăbiciunea sistemului medical. Pentru că nu-ți pui nicio întrebare: cine sunt eu? Chiar există această boală?”, întreabă el, retoric.

 

 

„Ce este chimioterapia? Este un acid”

 

Georgescu alocă o parte importantă discuției despre medicina cancerului și sugestiei sale că chimioterapia nu este benefică – o teorie contrazisă de medici și catalogată drept periculoasă. „În 2020, vor fi unul din trei sau din patru oameni bolnavi de cancer, față de câteva sute în 1960. Și eu vă spun că cu cât suntem mai bolnavi, cu atât aduci mai mulți bani la sistem. Asta se dorește. Și lumea nu înțelege. Nu-ți pui o întrebare firească”, spune Georgescu.

Iau cancerul. Rata mortalității este cam de 97%, a celor bolnavi de cancer în lume, prin tratamentul utilizat de chimioterapie. Domnule, ce este chimioterapia? De ce nu-ți pui o întrebare simplă? Este un acid. Și dacă iau PH-ul sângelui, 7,3 sau 7,4, tot ce înseamnă alcalin sus este viață, tot ce înseamnă acid este moarte”, susține el. „Păi cum pot să cred că bag un acid în mine și mă vindec? Din contră. Pentru că totul este separat de suflet. Tot ce înseamnă medicină alopată separă totul de suflet și nu se înțelege nimic. Pentru că de fapt, la Hipocrate, medicina însemna o înțelegere adâncă de a pune lucrurile în ordine. În ordine”, concluzionează acesta.

 

„Virusurile, dușmani creați artificial”

 

Georgescu susține, de asemenea, că vaccinurile i-ar îmbolnăvi pe copiii sănătoșii – o altă afirmație respinsă de medici.

„Și la fel este și cu vaccinul. Păi cum pot să cred eu așa ceva? Dintr-un copil sănătos eu fac un copil bolnav, dintr-un motiv foarte simplu: pentru că boala apare când sistemul imunitar este scăzut. Ori vaccinul nu îți crește sistemul imunitar, ți-l slăbește. Aparte de faptul că este un drept, poate să fie, dar nu e o obligație, dar nimeni nu-și pune nicio întrebare în acest sens”, a afirmat Georgescu, care consideră că sistemul și cei care îl sprijină sunt vinovați „de crime” față de semenii lor, sugerând că virusurile nu ar exista. „Pentru că în sensul acesta, sistemul percepe și scoate oameni care trebuie să respecte dogme. Dogme. Și care prin însăși respectarea acestor dogme, participă indirect la o crimă față de semenii lor… Controlul se face atunci când aduci frica și frica o aduci când creezi un dușman. Dacă nu mai este frică, nu mai este control. Și așa sunt și virusurile, sunt dușmani creați artificial: aveți gripă aviară, gripă porcină. Toate sunt virusuri, sunt dușmani”, susține Georgescu.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*