Ce trebuie sa stii despre taxele locale din Buzau pentru anul viitor?

22 decembrie 2012 | 0 comentarii |

In ultimele saptamani s-a vorbit foarte mult despre cresterea impozitelor locale. Asa cum facem in fiecare sambtata, la cererea cititorilor nostri incercam sa aducem cateva lamuriri.

 

   Am accesat pagina Ministerului de Finante pentru a afla adevarul. Acolo am gasit urmatorul comunicat:

Hotararea de Guvern privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale si alte taxe asimilate acestora precum si amenzile aplicabile incepand cu anul 2013, a fost aprobata in conformitate cu prevederile art. 292 din Codului Fiscal (Legea 571/2003). Mentionam ca aceasta hotarare actualizeaza, conform prevederilor legale mentionate, limitele nivelurilor impozitelor locale, cu rata inflatiei din perioada 2010-2012.

Precizam ca autoritatile locale sunt cele care stabilesc nivelul efectiv al impozitelor, intre limitele minime si maxime, avand inclusiv competenta legala de a reduce nivelul efectiv al acestora cu pana la 10%, in conditiile platii integrale a impozitului local datorat anual.

    In acest context, precizam ca modificarea limitelor minime si maxime nu vizeaza mijloacele de  transport inmatriculate si inregistrate”.

 

      Asadar, Guvernul sustine ca nu are loc neaparat o crestere a impozitelor locale, este doar o reactualizare a nivelulurilor minime si maxime a impozitelor locale cu rata inflatiei, iar hotararea finala apartine Consiliilor Locale.

In ceea ce-i priveste pe buzoieni, consilierii municipali au aprobat, in sedinta de marti, proiectul privind stabilirea nivelurilor impozitelor si taxelor locale in 2013 in Capitala.

Potrivit proiectului, in 2013 vor fi pastrate aceleasi impozitele si taxe ca cele platite in acest an.

Consiliul Local al Municipiului Buzau, a aprobat nivelul taxelor locale pentru anul 2013, prin Hotararea nr 175 din 29 noiembrie 2012.

 

Am comparat cifrele cu cele care au fost  in vigoare in anul 2012 si am constatat ca nu exista diferente importante. Impozitele sunt stabilite la acelasi nivel, doar cateva tipuri de taxe  prezinta cresteri nesemnificative. De exemplu, taxa pentru eliberarea sau preschimbarea actelor de identitate creste in 2013 fata de 2012 cu 0.5 lei. (Am aflat ca taxa pentru adoptia cainilor fara stapan este diferentiat pentru adoptia unui mascul fata de adoptia unei femele, astfel ca pentru mascul taxa este de 64 lei, iar pentru femela, 88 de lei.)

     Metoda de calcul este la fel ca in anii precedenti. Valoarea impozabila a cladirilor se stabileste in functie de suprafata desfasurata, de tipul de  materialele din care este construita si se ajusteaza in functie de rangul localitatii si zona in care este amplasata cladirea.

In cazul apartamentelor amplasate in  blocurile cu mai mult de 3 nivele si 8 apartamente, coeficientul de corectie se reduce cu 0,10. Valoarea impozabila a cladirii se reduce in functie de anul terminarii acesteia cu 20%, daca aceasta are o vechime de peste 50 de ani, si cu 10%  pentru cladirea care are o vechime cuprinsa intre 30 si 50 de ani . In cazul cladirii utilizate ca locuinta, a carei suprafata construita depaseste 150 de metri patrati, valoarea impozabila se majoreaza cu cate 5% pentru fiecare 50 de metri .Deasemenea, a ramas in vigoare majorarea impozitului datorat de persoanele fizice care detin mai multe imobile. In acest caz impozitul se majoreaza cu 65% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua cladire si  cu 300% pentru a treia cladire si urmatoarele. Nu intra sub incidenta acestei prevederi  persoanele fizice care detin in proprietate cladiri dobandite prin succesiune legala.

  Persoanele juridice vor plati si anul acesta 1,5% asupra valorii de inventar a cladirii. Atentie mare ! Cota de impozitare pentru cladirile persoanelor juridice nereevaluate in ultimii 3 ani este de 15% , iar pentru cele nereevaluate in ultimii 5 ani este de 35 %.

In cazul unei cladiri a carei valoare a fost recuperata integral pe calea amortizarii, valoarea impozabila se reduce cu 15% .

 

Impozitul/taxa pe cladiri se plateste anual, in doua rate egale, pana la datele de 31 martie si 30 septembrie inclusiv. Pentru plata cu anticipatie a impozitului pe cladiri, datorat pana la data de 31 martie a anului respectiv, se acorda o bonificatie de pana la 10%. Impozitele anuale sub 50 de lei, inclusiv, se platesc integral pana la data de 31.martie.

Impozitul pe teren se plateste deasemenea pana la 31 martie, respectiv pana la 30 septembrie. Impozitul pe teren se stabileste luand in calcul numarul de metri patrati de teren, rangul localitatii in care este amplasat terenul si zona si/sau categoria de folosinta a terenului, conform incadrarii facute de consiliul local. Atunci cand facem Declaratie de impozit pe teren, trebuie sa stim ca nu se datoreaza impozit terenului aferent unei cladiri, pentru suprafata de teren care este acoperita de o cladire.

Nici impozitul pe mijoacele de transport nu se va majora. Impozitul se plateste la bugetul local al unitatii administrativ-teritoriale unde persoana isi are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, dupa caz. In cazul unui mijloc de transport care face obiectul unui contract de leasing financiar,  impozitul pe mijlocul de transport se datoreaza de catre cel care locatar , adica cel care foloseste mijlocul de transport. Termenele de declarare si plata sunt aceleasi cu impozitul pe cladire sau pe teren.

Pentru a vedea toate taxele locale si marimea lor,  precum si datele la care se achita, puteti vizualiza Hotararea Consiliului Local Buzau Nr.175/29.11.2012, AICI.


Categorii: Comunitate, Economic

Adaugati un comentariu


 

*