Sase milioane de oameni, ucisi de fumat in 2011

11 aprilie 2012 | 0 comentarii |

Considerat principalul factor de mortalitate si morbiditate la nivel mondial, fumatul poate fi corelat, potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), cu fiecare al zecelea deces. La fiecare sase secunde, o persoana moare din cauza fumatului.

Potrivit ultimului raport „The Tobacco Atlas”, publicat luna trecuta in cadrul celei de-a 15-a Conferinte Internationale „Tutunul sau Sanatatea”, aproximativ sase milioane de oameni au murit anul trecut din cauza bolilor provocate de fumat, iar fumatul pasiv a ucis 600.000 de nefumatori – in mare parte femei si copii.

La prima editie a raportului, care a fost in urma cu zece ani, numarul deceselor imputabile tutunului era de aproximativ 2,1 milioane de persoane, ceea ce arata ca numarul deceselor cauzate de acest viciu s-a triplat.

 

 „Fruntasii” Europei

In Romania, asa cum rezulta dintr-un studiu (tot din martie) al Centrului pentru Politici de Sanatate Publica, peste  4,4 milioane de persoane fumeaza zilnic, aproape 6,5 milioane sunt expuse la fum de tigare la domiciliu, iar doua milioane suporta fumul la locul de munca. 33.000 de persoane mor anual din cauza unor boli agravate de fumat, ceea ce ne plaseaza intre cele mai afectate tari europene de acest viciu.

In ceea ce priveste evolutia fumatului in Romania, in 2011 a scazut numarul de fumatori zilnici, dintre care foarte putini fumau acasa. Daca in 2003, 50% dintre adultii cu varsta intre 15 si 60 de ani declarau ca au fost expusi acasa fumului de tigara in ultima saptamana, in 2011 procentul a scazut la 35,4%, arata studiul GATS, prezentat zilele acestea de Ministerul Sanatatii, realizat cu sprijinul si sub indrumarea metodologica a Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

 

Numar triplu de decese

Mortalitatea prin cancer pulmonar, boala despre care 98,3% dintre adultii romani stiu ca este provocata de fumat, aproape s-a triplat in ultimii 25 de ani. In 1963, rata mortalitatii prin cancer pulmonar la barbati, era de 25,6  la 100.000 locuitori, iar in 2009 ajunsese la 74,6. In cazul femeilor, de la o rata de 6,50/0000 in 1963, s-a ajuns la  17,10/0000 in 2009.

La Buzau, potrivit datelor  puse la dispozitie de purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica, Mihaela Voineagu, 8.308 persoane erau anul trecut in evidenta medicilor cu boli pulmonare cronice obstructive (BPCO), 803 dintre acestea au fost cazuri noi, iar 254 de persoane figurau in evidente cu tuberculoza. Totodata, aproape 100 de buzoieni aveau cancer bronhopulmonar, iar 348 de persoane au fost ucise de BPCO si cancer pulmonar in 2011 .

 

Ingrijorare pentru copii si adolescenti

In cazul in care nu se vor lua masuri, iar actuala tendinta de consum al tutunului va continua, se estimeaza ca un miliard de oameni vor muri din cauza fumatului activ si pasiv in acest secol. Actiunile de combatere a consumului de tutun au, de aceea, drept tinta predilecta  copiii si adolescentii. In acest scop, DSP Buzau, prin Compartimentul de Educatie pentru Sanatate, deruleaza ample actiuni de informare in scoli, parcuri si prin intermediul medicilor de familie.

In primul rand, este nevoie de o foarte mare atentie din partea parintilor. Cercetarile arata ca in cazul copiilor care traiesc in familii in care nu se fumeaza, sau nu fumeaza doar in afara casei, probabilitatea inceperii fumatului scade cu aproximativ 75%. In cazul in care adolescentul a inceput deja sa fumeze, daca i se interzice sa fumeze in casa, i se dubleaza sansele de a renunta la fumat”, apreciaza dr. Dorel Nicolescu, medic pneumoftiziolog, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Buzau.

Specialistii atrag atntia ca inhalarea fumului de tutun creste riscul de accident ischemic sau al crizelor de astm bronsic, dar  mai ales altereaza functionarea creierului, atat la tineri cat si la adulti. Adolescentii care fumeaza pasiv pot resimti chiar simptome de sevraj de nicotina.


Categorii: Actual, Analiza, Medici

Adaugati un comentariu


 

*