ADMITERE MEDICINĂ 2025: Mii de tineri care doresc să devină medici, medici stomatologi, farmaciști sau asistenți medicali
Numărul candidaților este mult mai mare decât cel al locurilor disponibile în facultăţile de profil din ţară, iar cea mai mare concurență se menține la Medicină, Medicină dentară și Radiologie și Imagistică, în timp ce Farmacia continuă să fie evitată de tineri.
Este o zi importantă pentru miile de tineri care vor o carieră în domeniul medical, iar astăzi, ei își înfruntă emoțiile și speră că vor trece cu bine examenul de admitere pentru programele de licență ale universităților de profil. Cei care s-au pregătit temeinic își vor asigura un loc la buget, chiar dacă numărul candidaților este mult mai mare decât cel al locurilor disponibile. Cea mai mare concurență este la Medicină, iar cea mai scăzută, la Farmacie.
Zeci de olimpici naționali și internaționali la Biologie, Chimie sau Fizică au scăpat însă de emoții, pentru că ei au fost admiși fără examen. Cei mai mulți dintre aceștia, 49, au optat pentru UMF „Carol Davila” din București.
Mulți dintre candidați sunt hotărâți să rămână în țară după absolvire, dar există la fel de mulți care și-au pus de gând să plece în străinătate la finalizarea studiilor.
Universitățile încearcă, încă din timpul studiilor, prin tehnologii moderne și alte facilități puse la dispoziție, să-i convingă pe tineri să rămână în țară, dar profesorii consideră că doar o politică guvernamentală coerentă în domeniul resursei umane ar putea stopa exodul medicilor din țară.
Pentru a preveni orice tentativă de fraudă și scurgere de informații, membrii comisiei pentru subiecte au fost izolați, timp de cinci zile, într-o locație secretă, sub paza Jandarmeriei.
UMF „Carol Davila”, preferată de olimpici
Astăzi, 3.877 de tineri din toată țara s-au prezentat la examenul de admitere la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (UMFCD) din București, animați de visul de a deveni medici, medici stomatologi, farmaciști, asistenți medicali, moașe, fiziokinetoterapeuți, specialiști în imagistică sau tehnicieni dentari. 2.480 dintre ei concurează pentru un loc la Medicină, 763 pentru Stomatologie, 96 pentru Farmacie și 538 la FMAM.
Prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMFCD, a declarat că și anul acesta, concurența este „foarte mare, pentru că suntem o universitate care are reputație de excelență, în multe clasamente internaționale suntem pe primul loc între universitățile din țară. La Medicină sunt 3,33 pe loc, la Stomatologie 3,97 pe loc, la Tehnică Dentară 3,3 pe loc”, iar 49 de olimpici naționali și internaționali au fost admiși fără examen.
„UMFCD își reafirmă misiunea de a forma nu doar profesioniști de excepție, ci și lideri empatici, adaptați noilor tehnologii și realităților unei lumi medicale în continuă schimbare. Toți cei care doriți să ajungeți medici foarte buni, să fiți empatici! Este o meserie în care îți dorești să faci lucruri deosebite, iar noi încercăm să asigurăm toate condițiile pentru a fi la nivelul anului 2025. Le urăm mult succes tuturor candidaților și le mulțumim părinților și profesorilor care i-au susținut în acest drum. Educația medicală de calitate începe aici, iar astăzi este primul pas spre o carieră în slujba vieții”, le-a transmis conducerea UMFCD, candidaților.
Pentru anul universitar 2025–2026, UMFCD a scos la concurs 1.879 de locuri bugetate și cu taxă, distribuite în cele 8 programe de studii de licență, toate cu predare în limba română, pentru care se organizează concurs de admitere pe 13 iulie, iar pentru programele de licență de Asistență medicală generală și Balneofiziokinetoterapie și recuperare medicală, de la Ploiești, examenul va avea loc în septembrie.
Din cauza emoțiilor, una dintre candidate a leșinat în sală și a fost dusă la spital.
Radiologia și Imagistica, în topul preferințelor la UMF Cluj
La Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca s-au înscris 2.318 candidaţi pentru 1.200 de locuri, din care 760 bugetate, 410 cu taxă şi 30 de locuri pentru românii de pretutindeni. Sunt cu peste 660 mai mulţi decât anul trecut, când au fost 1.652 de candidaţi.
Cele mai căutate programe de studiu sunt Medicina (851 de candidaţi pe 425 de locuri), Medicină Dentară (177 de candidaţi pe 100 de locuri), Radiologie şi Imagistică medicală (184 de candidaţi pe 50 de locuri), Tehnică Dentară (175 de candidaţi pe 50 de locuri), Asistenţă Medicală Generală (286 candidaţi pe 200 de locuri) şi Asistenţă Medicală Generală extensia Baia Mare (119 candidaţi pe 60 de locuri).
„Aceste cifre confirmă încrederea tot mai mare a tinerilor în calitatea educaţiei medicale oferite de universitatea noastră şi în angajamentul nostru pentru excelenţă în formarea viitorilor profesionişti din domeniul sănătăţii. Cea mai mare concurență este la programul de studiu Radiologie și Imagistică Medicală, la Tehnică Dentară, Asistență Medicală și Medicină”, a transmis rectorul UMF „Iuliu Hațieganu”, prof. univ. dr. Anca Dana Buzoianu.
Aceasta le-a transmis candidaților că vor face „un pas important spre împlinirea visului de a deveni medici, medici dentiști sau farmaciști. Știu cât de mult ați muncit, câtă emoție și speranță ați pus în această zi. Vă doresc mult succes la examenul de admitere! Aveți încredere în voi și în tot ce ați învățat. Vă așteptăm cu drag să faceți parte din comunitatea UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca, dedicată științei și excelenței”.
Medicina dentară, cea mai mai mare concurență la UMF Craiova
Concurență mare se înregistrează și la Facultatea din Craiova, unde s-au înscris 1.250 de candidați pentru 480 de locuri bugetate disponibile pentru admiterea la studii de licență în acest an. Cele mai solicitate programe de studiu rămân Medicina generală, Medicina Dentară și Cosmetica Medicală. Concursul de admitere este programat pentru 13 iulie (pentru Medicina și Medicina Dentară), respectiv 16 iulie pentru celelalte specializări.
Concurența este de 2,5 candidați pe un loc la Medicină generală și mai mult de 5 pe un loc la Medicină dentară.
„Încercăm să testăm și să selectăm exact acei candidați care vor face față în Facultatea de Medicină. Le dorim tuturor succes și concentrare și le transmitem că, alegând Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova nu aleg doar o profesie nobilă, ci și o comunitate vie, dinamică și plină de oportunități”, a transmis rectorul UMF Craiova, Dan Ionuț Gheonea.
La Craiova, examenul de admitere are loc 13 iulie pentru Medicină și Medicină Dentară, iar pe 16 iulie pentru celelalte specializări.
La UMFST Târgu Mureș, cea mai mare concurență din țară, la Medicină
Rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) din Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, a transmis că, anul acesta, „câteva mii de potenţiali studenţi susţin o admitere consistentă. Din nou, al cincilea an consecutiv, la Medicină cel puţin, avem în Târgu Mureş concurenţa cea mai mare din ţară, de peste patru pe un loc. Altfel spus, suntem într-un context de a privi spre viitor”, a declarat Azamfirei.
Prezent la Tg. Mureș, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, le-a urat succes candidaților și le-a transmis că „sănătatea şi medicina nu sunt un domeniu uşor. Le-am mulţumit pentru că au ales să fie în slujba pacienţilor şi îi rog să înţeleagă că un medic este în slujba pacientului înainte de toate şi cred că mai important decât zona academică, ştiinţifică, tehnică este zona emoţională, zona de empatie, de comunicare, de umanitate. Până la urmă, medicina este o combinaţie între demnitate umană, umanitate şi, sigur, ştiinţe. Există nenumărate argumente ca un medic să rămână astăzi în România, salariile sau veniturile sunt la nivel european sau comparabile cu cele mai multe ţări din Uniunea Europeană, condiţiile din unităţile sanitare s-au schimbat şi sunt într-un proces de transformare şi acest lucru se vede în cât mai multe unităţi sanitare şi, sigur, reformele cu care venim acum suplimentar faţă de zona de investiţii cred că pot determina un tânăr medic să rămână în România”, a transmis ministrul Rogobete.
Interes scăzut pentru unele specializări la UMF Iași
La Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, 1.709 candidați concurează pentru 950 de locuri bugetate. Comparativ cu anul trecut, când au fost 1.738 de candidați, numărul celor înscriși este ușor mai mic, iar la Facultatea de Farmacie și alte specializări rămân multe locuri neocupate.
„Interesul pentru cariera medicală se menține ridicat, chiar și într-un context demografic nefavorabil. Calitatea candidaților rămâne un criteriu definitoriu pentru UMF Iași, iar noi suntem pregătiți să oferim aceleași standarde ridicate de pregătire și în acest an. Ne bucură în continuare încrederea pe care absolvenții de liceu o acordă universității noastre. Felicitări tuturor candidaților pentru curaj, maturitate și determinare! Iar vouă, părinților, mulțumiri pentru susținerea discretă și emoționantă – sunteți parte din povestea reușitei lor”, a transmis rectorul UMF Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.
Potrivit conducerii UMF Iași, la Medicină generală s-au înscris 942 de candidați pentru 468 de locuri bugetate dintre care două au fost ocupate de olimpici naționali, fără concurs. La Medicina Dentară sunt 307 candidați pentru 90 de locuri bugetate, iar la Asistență Medicală Generală, 106 candidați pentru același număr de locuri bugetate.
În schimb, la Farmacie s-au înscris doar 18 candidați, deși sunt disponibile 50 locuri la buget, la Asistență de profilaxie stomatologică sunt 5 candidați pe10 locuri, la Audiologie și protezare auditivă sunt 5 candidați pe 15 locuri, iar la Asistență medicală generală militară, unde sunt 15 locuri bugetate s-a înscris un singur candidat.
300 de locuri la Medicin Militară
Candații la Medicină Militară au susținut examenul odată cu candidații civili, la Universitățile de Medicină și Farmacie din țară care au încheiat un parteneriat cu Instutul Medico Militar.
Aceștia vor fi școlarizați în cadrul universităților de medicină şi farmacie din București, Târgu Mureș, Oradea, Craiova, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași, unde au fost scoase la concurs 300 de locuri pentru medici și asistenți medicali militari, la admiterea din acest an.
La UMF „Carol Davila” sunt disponibile 50 de locuri pentru MApN și 10 locuri pentru Ministerul Afacerilor Interne la Facultatea de Medicină, precum și alte 3 locuri MApN pentru Medicină dentară și 4 locuri MApN pentru Farmacie, astfel că la București sunt disponibile, în total, 67 de locuri pentru Medicina Militară.
La UMFST Târgu Mureș sunt disponibile 45 de locuri pentru domeniul Medicină, toate pentru stucturile MApN. La Universitatea din Oradea sunt 10 locuri la Medicină și 5 locuri la Farmacie, toate pentru MApN.
UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj, la fel ca UMF „Gr. T. Popa” din Iași, au, pentru anul universitar 2025/2026, câte 10 locuri pentru Medicină Militară, toate pentru MApN.
Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova are 15 locuri pentru medicii militari, toate pentru Facultatea de Medicină și toate alocate MApN.
Cele 108 locuri pentru subofițeri (asistenți medicali) au fost alocate UMFST Târgu Mureș (50), UMF „Victor Babeș” din Timișoara (18), UMF „Gr. T. Popa” din Iași (15), UMF Craiova (15) și UNiversității din Oradea (10).