Are Cristian Bușoi soluții pentru reformarea Sănătății în România?

12 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Europarlamentarul liberal spune că este „criminal și iresponsabil” să nu faci din construirea spitalelor regionale un obiectiv prioritar, criticând în același timp incapacitatea Guvernului de a atrage fonduri europene și de a-și valorifica șansa relocării EMA la București.  

 

Sistemul de sănătate din România a fost întotdeauna declarat prioritar, de toate partidele politice, iar „reforma” s-a aflat mereu în topul promisiunilor din campaniile electorale. Soluțiile eficiente continuă să rămână însă aproape inexistente, de 27 de ani. Spitalele publice sunt în continuare insuficient dotate (ca să nu mai vorbim de modernizare la standarde europene), doctorii continuă să plece din țară, bolnavii se confruntă în continuare cu lipsa accesului la medicamente și servicii medicale, iar prevenția se face mai mult la nivel de teorie și doar prin bunăvoința unor medici, a presei și a unor organizații neguvernamentale.

Lipsa unei REFORME structurale coerente pe termen mediu și lung și intervenția guvernelor doar punctual, atunci când apare o problemă care „inflamează” opinia publică, lipsa de predictibilitate și corupția fac în continuare ca romanii să fie printre cei mai bolnavi oameni din Europa.

Avem, încă, specialiști „de top” în țară, avem și români care aduc plus-valoare unora dintre cele mai dezvoltate țări din lume, dar niciun guvern nu s-a dovedit capabil până acum să-i cheme pe toți, să le ceară sprijinul, să realize împreună o strategie pe 10-20-30 de ani de reformare corectă și coerentă a sistemului de sănătate din România.

 

Nu s-a putut? Nu s-a vrut? Se tem, oare, politicienii, că odată puse lucrurile la punct, Sănătatea n-ar mai reprezenta o miză electorală la fel de mare, iar oamenii sănătoși n-ar fi mai fost la fel de ușor de manipulat? Oricare ar fi fost motivul, cer este că niciun guvern de dupa 1990 nu s-a străduit să reformeze sistemul de sănătate, deși toate, absolut toate partidele au obținut numeroase voturi pentru promisiunile referitoare la sanatate, făcute în campaniile electorale.

S-autocatsume enorme pe implementarea unor proiecte și programe pe care alte țări le-auaruncat” de mult la gunoi, pentru că s-au dovedut ineficiente. La fel de mulți bani s-au risipit pe „cârpelile” din spitalele construite acum 70-100 de ani, în care nu se pot respecta circuitele și care colcăie de microbi.

Dacă privim înspre mediul privat, vedem că sume mult mai mici ar fi ajuns pentru construirea unor spitale noi, care ar fi putut oferi medicilor condiții mult superioare de desfășurare a activității și poate i-ar fi determinat să nu mai aleagă calea exilului, iar pacienților condiții mult mai eficiente de vindecare.

Fost președinte al CNAS, aflat, deci, labutoanelesistemului public de sanatate (ce-i drept, pentru scurt timp), europarlamentarul liberal Cristian Bușoi susține că a identificat căile și mijloacele prin care poate fi „vindecat” sistemul românesc de sănătate. În consecință, propune o serie de soluții pe care le-a reunit și le explică în cartea „Cum vindecăm sistemul de sănătate din România – Analiză, diagnostic și soluții concrete de reformă”.

 

Aflat la Iași pentru lansarea acestui volum, vicepreședintele liberal a criticat incapacitatea Guvernului de a atrage fonduri europene și de a-și valorifica șansele de a „câștiga” relocarea Agenției Europene a Medicamentului (EMA) la București.

Cred că e nevoie să facem ceva rapid. Există o așteptare a românilor ca lucrurile să se îmbunătățească. Din păcate, nu văd niciun semn din partea actualei guvernări din care să reiasă că Sănătatea ar fi luată ca și prioritate. Poate cel mai dureros, dar și mai elocvent este epopeea spitalelor regionale”, a spus, într-o conferință de presă, Cristian Bușoi.

Mie mi se pare de neconceput să ai 150 de milioane de euro de la Uniunea Europeană, bani gratis, și să nu faci aproape nimic pentru a atrage acești bani”, a mai spus liberalul. El a subliniat că termenul maxim de a atrage acești bani este 2022, iar pentru a construcția și dotarea unui spital este nevoie de cel puțin doi ani, la care se adaugă încă unul pentru licitația de atribuire a contractului. „Noi suntem exact în momentul în care nici măcar nu s-a pornit licitația, nici măcar nu s-a selectat consultantul care va pregăti caietul de sarcini. E, în opinia mea, criminal și iresponsabil să nu faci din construirea celor trei spitale (Iași, Cluj și Craiova – n.r.) un obiectiv prioritar măcar al Ministerului Sănătății, dacă nu măcar al Guvernului României”, a subliniat Bușoi.

 

Referitor la șansele Bucureștiului de a găzdui Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), Cristian Bușoi susține că România este pe punctul de a pierde această oprtunitate, pentru că că dosarul a fost superficial întocmit, iar autoritățile române nu au răspuns la toate condițiile prevăzute în dosarul de ofertă. „Problemele de accesibilitate și facilitățile insuficiente ale clădirii oferită de România sunt reale. Ideea unor membri PSD de a da vina pe Comisia Europeană face parte din arsenalul propagandei pesediste cu «străinii care nedreptățesc România». Nu nedreptățește nimeni România. Maniera în care autoritățile au acționat până acum este superficială”, susține Bușoi, într-un comunicat remis presei.

El susține că „oportunitatea pentru ca România să obțină găzduirea EMA vine din faptul că există o recunoaștere clară în mediul politic european în legătură cu necesitatea ca o agenție europeană importantă să fie alocată țărilor din Estul Europei. (…) Guvernul PSD trebuia să facă o miză politică din câștigarea dosarului și nu a făcut asta”, a mai spus Bușoi, menționând că Agenția joacă un rol esențial în aprobarea noilor medicamente de pe piața europeană, are 900 de angajați și primește, anual, zeci de mii de vizite de la autorități internaționale și oameni de știință, oferind numeroase oportunități de imagine pentru România și câștiguri financiare directe.

Dincolo de critici, la care tot românul se pricepe, rămâne întrebarea: „Are Cristian Bușoi soluții pentru reformarea Sănătății în România?” Și dacă DA, are și capacitatea și pârghiile de a le implementa?

(Sursă foto: Cristian Bușoi)


Adaugati un comentariu


 

*