Basescu vrea sa mai desfiinteze 100.000 de paturi de spital

20 iulie 2012 | 0 comentarii |

Liberalii il acuza ca vrea sa desfiinteze sistemul spitalicesc si sa condamne astfel  „milioane de  romani la suferinta”.

 

Medicii buzoieni sunt socati de declaratia presedintelui suspendat Traian Basescu, prin care acesta si-a aratat intentia sa reformeze sistemul sanitar din Romania si, printre altele, sa desfiinteze inca 100.000 de paturi de spital, in cazul in care ramane in functie. Nici populatia nu priveste cu ochi buni aceasta declaratie, mai ales dupa ce judetul Buzau a pierdut prin desfiintare, trei spitale.

Liberalii au iesit si ei la atac, prin vocea lui Eugen Nicolaescu, fost ministru in Guvernul Tariceanu, actualul presedinte al Comisiei de Sanatate a PNL, care la o intalnire cu medicii buzoieni, de acum doua luni, a fost aproape „somat” sa promita ca va reveni la conducerea Ministerului Sanatatii.

„In conditiile in care numarul total de paturi de spital din Romania era de 129.524, la sfarsitul anului trecut, propunerea lui Traian Basescu ar insemna, practic, desfiintarea sistemului spitalicesc si condamnarea a milioane de romani la suferinta, ramanand in sistem doar 29.000 de paturi de spital”, a precizat Nicolaescu, intr-o conferinta de presa.

Fostul ministru al Sanatatii a aratat ca media europeana este de 5,61 paturi de spital la 1.000 de locuitori, iar Romania avea, la 31 decembrie 2011,  5,88 paturi la 1.000 de locuitori. „Prin desfiintarea acelor 100.000 de paturi, asa cum propune Traian Basescu, se va ajunge la o medie de 1,3 paturi de spital la 1.000 de locuitori”, a atras atentia fostul ministru al Sanatatii.

El a caracterizat declaratiile presedintelui suspendat ca fiind  „halucinante” si a apreciat ca presedintele suspendat „nu are habar de ceea ce se intampla in sistemul sanitar si dovedeste, inca o data, ca este un conducator care nu-si iubeste poporul, pentru ca el, de fapt, nu face decat sa taie pensii, salarii, sa creasca TVA”.

In cadrul unei reuniuni avuta miercuri, la Grupul de Dialog Social, Traian Basescu a declarat ca daca va ramane in functie, va reforma sanatatea din Romania, unde este necesara desfiintarea a inca100.000 de paturi de spital.

Pe procesul de reducere a personalului bugetar, au fost disponibilizati 210.000 de oameni din sectorul bugetar. Ati auzit vreo activitate care nu se mai poate desfasura? Ca or mai fi niste probleme in sectorul sanitar, dar aici este cu totul altceva. Inca avem vreo 100.000 de paturi in plus fata de ce trebuie sa avem ca norma. Dar cu reforma sanatatii, ca acolo m-am impiedicat, acolo s-a rupt ata si a trebuit sa fac pasul inapoi pentru ca daca ar fi trecut, atunci in dezbatere publica, si pe urma prin asumarea raspunderii, astazi o aveam si incepeam sa construim si noul sistem de sanatate, a afirmat Traian Basescu, la un an si trei luni dupa ce a sustinut ferm inchiderea a 67 de spitale in toata tara, pe motiv ca sunt ineficiente si la o jumatate de an de cand a generat proteste in strada fara precedent, in urma scandalului cu dr. Raed Arafat.


Categorii: Stiri

Adaugati un comentariu


 

*