Buzăul, ocolit de epidemii în ultimii cinci ani

28 februarie 2018 | 0 comentarii |

Un raport al Direcției de Sănătate Publică arată că în această perioadă au existat doar unele focare de boli transmisibile, însă numărul îmbolnăvirilor a scăzut, de la an la an.

 

Cristina Ungureanu – DSP Buzau

În ședința din această dimineața a Colegiului Prefectural, pe ordinea de zi s-a aflat și prezentarea unui raport al Direcției de Sănătate Publică Buzău, referitor la evoluția bolilor transmisibile la nivelul județului, în ultimii cinci ani. Din datele prezentate în cadrul ședinței de către directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu, rezultă că în perioada analizată, pe teritoriul județului nu au fost înregistrate epidemii datorate unor boli transmisibile, cele mai grave situații fiind doar apariția unor focare în anumite zone. Cu toate acestea, numărul de îmbolnăviri a scăzut de la an la an, astfel că, dacă în 2013 și 2014 au existat 11, respectiv 13 focare de boli transmisibile, din 2015 s-a înregistrat o scădere continuă, ajungându-se la finele lui 2017 la doar 8 focare. Cele mai multe focare din 2017 au fost cele de infecții cu Enterita Rotavirus, fiind vorba de 5 astfel de focare, carora li se mai adaugă câte un focar de toxiinfectii alimentare, boala diareică acută și scarlatină. Spre deosebire de anii anteriori, au disparut focarele de TBC, cele de trichineloză, hepatită de tip A și cel al infecțiilor asociate asistenței medicale. La acest din urmă capitol trebuie menționat faptul că în 2014 au existat 5 astfel de focare, în 2015 numărul lor a scăzut la 4, apoi la două, în 2016, pentru ca anul trecut să nu mai fie consemnat niciun focar.

Deși Buzăul nu a fost ocolit de vremea rea în sezonul rece, iar la nivelul județului au existat zeci de mii de cazuri de îmbolnăviri specifice acestui sezon, în perioade analizată nu a existat decât un singur focar de viroze respiratorii, în 2013.

 

Faptul că evoluția bolilor transmisibile a fost diminuată și ținută sub control în ultimii cinci ani se datorează în mare parte măsurilor luate de specialiștii DSP, directorul instituției precizând că s-a reușit menținerea morbidității la un nivel sub media națională, fiind astfel asigurată „liniștea epidemiologică” a județului. În perioada analizată au existat mai multe situații de risc, ce puteau duce la apariția unor epidemii, însă autoritățile din Sănătate au luat măsurile ce se impuneau încă de la apariția primelor cazuri de îmbolnăviri, în acest sens colaborând și cu administrațiile locale și alte autorități.

În raport se mai arată că în perioada analizată, acoperirea vaccinală a fost la un nivel satisfăcător, și astfel, bolile care pot fi prevenite prin vaccinare, cum ar fi hepatita B, rujeola, rubeola, oreionul, difteria, poliomielita, tetanosul, sau tusea convulsivă s-au menținut la cote foarte mici, nepunându-se niciun moment problema izbucnirii unei epidemii.

Riscul însă există, întrucât la nivelul județului, autoritățile încă se confruntă cu problema comunităților de etnici romi care se sustrag sistematic de la acțiunile de imunizare, deși riscurile la care își expun copiii le-au fost aduse la cunoștință în nenumărate rânduri. Cristina Ungureanu a reamintit cu această ocazie că riscul reapariției unor boli precum poliomielita, difteria, tetanosul sau rujeola este unul foarte ridicat în comunitățile respective, pe fondul refuzului sistematic al părinților de a-și vacina copiii.

 

În ceea ce privește bolile cu caracter sezonier, acestea sunt aflate permanent sub supraveghere și astfel s-a evitat atât izbucnirea unor epidemii cât și tendința de organizare în focare. Principalele boli cu caracter sezonier sunt bolile diareice acute, care apar în perioada aprilie-ocrombrie, și afecțiunile respiratorii, inclusiv gripa, care apar în perioada octombrie-mai. În cazul acestor boli, evoluția a fost una oscilantă în ultimii cinci ani, însă niciodată nu s-a ajuns la valori extrem de ricicate. Anul trecut s-a înregistrat cel mai mare număr de boli diareice acute, fiind consemnate 1.753 de cazuri dar și cel mai scăzut număr de afecțiuni respiratorii, respectiv 49.336. Cele mai multe infecții respiratorii s-au înregistrat în 2016, cu 86.638 de cazuri, iar cel mai mic număr de boli diareice acute a fost în 2013, când s-au consmnat 1.181 de cazuri.

În raport se mai arată că în ultimi cinci ani, în județ nu s-a înregistrat niciun caz de rabie, iar ultimul caz de tetanos a fost consemnat în 2013, fiind singurul caz din acel an.

A scăzut și numărul pacienților cu TBC, la finalul anului trecut fiind diagnosticați 184 de bolnavi, în timp ce numărul maxim de pacienți din ultimii cinci ani a fost consemnat în 2015, când au fost diagnosticați în județ 228 de bolnavi.

Din 2014 până la finele anului trecut s-au înregistrat 7 decese în rândul pacienților diagnosticați cu HIV/SIDA– câte două decese în 2014, 2016 și 2017 și un singur deces în 2015.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*